Bombilla i Xelmo - rosyjsko norweska przyjaźń :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro gru 08, 2010 20:36 Re: Bombi i Xelmo cz.1 WITAMY :)

Starczy im te 200 g? :roll: cały czas próbuję dojść do tego jak to jest że moje tyle pożeraja i mogłyby więcej :roll:
Obrazek

Obrazek

shalom

Od: Pon wrz 06, 2010 22:14

Post » Czw gru 09, 2010 9:22 Re: Bombi i Xelmo cz.1 WITAMY :)

Według nieocenionej Dagnes, potrzeba ok 25-30 g MIĘSA na kg ms/dzien dla kotucha jednego. Więc dla Xelma około 100g na dzien, Bombi 75g. To 200 to i tak z zapasem troszkę. Zobaczę jak będą jadły w praktyce. Bo póki co to teoria. Ale nie łudze się, że od razu będą wcinały po 3 porcje na dzień do czystej miseczki. A poza tym słoiczki są takie wymiarowe akurat fajne- wszystkie po dżemach łowicz :D polecam :)
A jak będą więcej jadły- to będziemy po dwa rozmrażać, się okaże.
A ile Twoje kotuchy wcinają na dzień mięseczka?
U mnie generalnie koty przyssą się do miski, czy mokrego, surowego lub suchego, ale jak sie najedzą to odchodzą. I tyle.
Choć czasem Xelmo ma napady, że aż leży z pyszczkiem w misce, którą ma między łapkami :)
Obrazek Obrazek

sliver_87

Od: Nie wrz 05, 2010 12:19

Post » Czw gru 09, 2010 9:24 Re: Bombi i Xelmo cz.1 WITAMY :)

Shalom, moje jeszcze do niedawna zjadały wspólnie ok.600g MIESZANKI dziennie. Myślę, że to kwestia wieku, etapu rozwoju - teraz już przyhamowały. Jeszcze rosną, ale zdecydowanie wolniej. Może Twoje dlatego mają taki niepohamowany apetyt na mięso, że... jeszcze im się nie znudziło :wink:? Moje mają barfa na codzień od zawsze, więc chrupki to ulubiony przysmak :wink: Twoje chrupy też pożerały w dużych ilościach?
A może po prostu one jeszcze intensywnie rosną...?

Weihaiwej

Od: Pon maja 23, 2005 19:34

Post » Czw gru 09, 2010 9:40 Re: Bombi i Xelmo cz.1 WITAMY :)

600 g dziennie? to może faktycznie te 200 będzie za mało? no ale od czegos trzeba zacząć. W sumie też rosną, bo są młode B-9 msc. za tydzień kastracja, X-7 msc. kastrowany już.
Obrazek Obrazek

sliver_87

Post » Czw gru 09, 2010 9:48 Re: Bombi i Xelmo cz.1 WITAMY :)

To tu przenoszę zapytanie- czy srebro pomoże na złagodzenie zapalenia dziąseł?? A może coś innego znacie, jakieś zioła czy cuś naturalne na takie prawy o koci? :) Licze na Was.
Obrazek Obrazek

sliver_87

Post » Czw gru 09, 2010 9:53 Re: Bombi i Xelmo cz.1 WITAMY :)

sliver_87 pisze:600 g dziennie? to może faktycznie te 200 będzie za mało? no ale od czegos trzeba zacząć. W sumie też rosną, bo są młode B-9 msc. za tydzień kastracja, X-7 msc. kastrowany już.

Teraz jedzą mniej więcej 300g dziennie we dwóch(C-6,5 miesiąca, waga:3,7kg, wykastrowany, B-5 m-cy,waga:3,4kg, jeszcze przed). Ale ja mówię o mieszance, a Ty o mięsie :)

Waga jest w przybliżeniu, dawno ich nie ważyłam.

Weihaiwej

Post » Czw gru 09, 2010 10:31 Re: Bombi i Xelmo cz.1 WITAMY :)

Chrupki pożerały, ale tak jakby sie nimi nie najadały, ale też nie jakoś bardzo dużo. Natomiast mięso kochają, nie nudzi im się w ogóle, zawsze leca tak samo podniecone jak widzą mięcho :D i nie ważne czy mięso z kością, czy jakieś krojone, czy mielone, ostatnio nawet mielone zmieszałam im z tym glutem bo nie chciałam ich stresować podawaniem doustnym i bałam sie zaparć póki nie robię prawdziwej mieszanki, no i pożarły nawet z glutem :lol: jajo uwielbiają więc jak zmieszałam z żółtkiem to pożerały jeszcze szybciej. Chyba rosną i to bardzo, Frejka ponadto ostatnio utyła, taka kuleczka się z niej robi, a Konan rosnie wzdłuż i jest zabawnie chudy. Dziennie zjadają ok 200-250 g mięsa na pyszczek, plus suche bo muszą dojeść żeby się najeść. Jak im daję tego Applawsa jako dodatek to Konanka tak nie podrażnia i kupale mamy idealne ostatnio :D poza wczorajszą wpadką, ale to było do przewidzenia.
I niech juz przyjdzie ta paczka bo nie mogę się doczekać robienia pierwszej mieszanki. Tylko mam właśnie problem w czym to przechowywać, słoiczków nie mam, wagi nie mam, nie wiem jak to poporcjować :roll:
Obrazek

Obrazek

shalom

Post » Czw gru 09, 2010 12:44 Re: Bombi i Xelmo cz.1 WITAMY :)

silver, jak rozrabiałaś to Felini Complete? z jaką ilością wody? ta łyżeczka w środku to 0.8 g tak? a 12.5 g na kg miesa to będzie ileś tam łyżeczek, trzeba policzyć tak?
Obrazek

Obrazek

shalom

Post » Czw gru 09, 2010 12:46 Re: Bombi i Xelmo cz.1 WITAMY :)

Ja pakuję do pojemników 0,25l do przechowywania żywności - specjalnie je kupiłam, takie płaskie kwadratowe. Mieści się tam 300g mieszanki. Mogą być też woreczki foliowe. Wagę mam, ale bardzo prostą i tanią, kupiłam ją w biedronce.
A skąd teraz wiesz ile jedzą? Łatwo poporcjujesz, bo jak kupisz 1 kg mięsa i podzielisz na równe części, to będziesz wiedziała ile waży dana część.

Doszły mnie słuchy, że paczka nareszcie doszła :)

Weihaiwej

Post » Czw gru 09, 2010 13:09 Re: Bombi i Xelmo cz.1 WITAMY :)

U siebie na wątku wzywam Cię do pomocy z wyliczeniami :wink: chodzi o rozrabianie Felini w wodzie.
jako, że jestem fanką biedrony to chętnie bym tam wagę kupiła, nie raz widziałam ale nigdy nie potrzebowałam, a teraz by się przydała, ale nie ma :? oglądałam na allegro, są fajne i niedrogie, ważne żeby była elektroniczna i miała miskę, poza tym może być zwyczajna.
Wiem ile jedzą bo jak dawałam im samo mięska, a kupiłam kg czy pół to dzieląc wiedziała ile wychodzi na pyszczek. Przy mieszance może się to troche skomplikować, dlatego kupiłam takie porcje zeby pasowało.
No i mam jakieś plastikowe małe pojemniczki w domu ale nie mam pojęcia ile tam wchodzi. Cóż będę siedzieć a kalkulatorem i liczyć :wink:
Obrazek

Obrazek

shalom

Post » Czw gru 09, 2010 16:30 Re: Bombi i Xelmo cz.1 WITAMY :)

Oj, przepraszam, że nie dopomogłam wcześniej. Ale już odpisałam.. u Ciebie. mam nadzieję, że nie za późno- powodzenia w mieszance :) wiesz, do takich drobnych obliczeń wagowych, dobrze mieć wagę jubilerską- ja kupiłam na allegro, za mniej niż 20 zł. teraz duża musze kupić, maszynke do mielenia, i miliard innych rzeczy ktorych brakuje mi w wyposażeniu kuchennym :D
Obrazek Obrazek

sliver_87

Post » Czw gru 09, 2010 16:42 Re: Bombi i Xelmo cz.1 WITAMY :)

A oto mój duecik:
Obrazek Obrazek

Nie wiem tylko czemu duże rozmiary nie chcą mi chodzić, a to efektowniej wygląda, ale zawsze można sobie otworzyć miniaturkę. :)
Obrazek Obrazek

sliver_87

Post » Czw gru 09, 2010 20:24 Re: Bombi i Xelmo cz.1 WITAMY :)

To ja się tu przywitam i doczytam wątek później, bo właśnie ozdabiam pierniczki świąteczne, a na forum jestem z doskoku, bo muszę pilnować bazarek, który się kończy o 21ej 8)
A kicie masz cudne! Oczywiście moje najpiękniejsze :mrgreen: ;)

elu

Od: Czw kwi 15, 2010 18:44

Post » Pt gru 10, 2010 14:05 Re: Bombi i Xelmo cz.1 WITAMY :)--BARFowac zaczęliśmy :D:D

Uwaga! Uwaga! Attontion! Attontion!! (tak sie piszę? tak dawno francuskiego nie mialam ;) )

Ogłaszam wszem i wobec, co następuje:
Rozmrożony wczoraj BARFik, a raczej wsadzony na nnopc słoiczek do lodówki, nie do końca sie w nocy rozmroził.. ( czemu... ? :evil: ), rano jednak go "dogrzała".
Koty wpierniczyły każdy swoją porcję, plus Bombillka dokładki dla nich obu. Teraz będzie obiadek.
A tak oto wygląda nasz gulasz zupowy barfowy i w ogole.

Obrazek

Obiadek też zjedli!!
Pierwszy raz w życiu Bombilla podeszła do Xelma i mu wyjadała z miski !! :1luvu: :1luvu: :1luvu: Wiedza kotuszki kochane, że nie mogą pańci robić przykrości i nie jeść smacznego mięska.
Ale Bombi jak nie umie okiełznać któregoś kawałka mięsa to musi oczywiście najpierw nim porzucac:D
Obrazek Obrazek

sliver_87

Post » Pt gru 10, 2010 14:12 Re: Bombi i Xelmo cz.1 WITAMY :)

Super! Pełen sukces! Gratuluję :) Grzeczne kotki :)

Weihaiwej

[poprzednia][następna]