oceny sędziowskie, a zdobywanie tytułów

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Wto gru 07, 2010 11:58 oceny sędziowskie, a zdobywanie tytułów

Witam
mam kilka pytań związanych z procedurą przyznawania kociakowi tytułu. Znalazłam taką rozpiskę certyfikatów:

CAC/CAP - certyfikat wymagany do uzyskania tytułu Champion/Premior, potrzebne są trzy takie certyfikaty od 3 różnych sędziów.
CACIB/CAPIB - certyfikat wymagany do uzyskania tytułu International Champion/ International Premior, potrzebne są trzy takie certyfikaty od 3 różnych sędziów z dwóch państw.
CAGCIB/CAGPIB - certyfikat wymagany do uzyskania tytułu Grand International Champion/ Grand International Champion, potrzebnych jest 6 certyfikatów z 3 państw od minimum 3 różnych sędziów lub 8 certyfikatów z 2 państw od minimum 4 różnych sędziów.
EC/EP - certyfikat wymagany do uzyskania tytułu European Champion/ European Premior, potrzebnych jest 9 certyfikatów z 3 państw od minimum 3 różnych sędziów lub 11 certyfikatów z minimum 2 państw od minimum 6 różnych sędziów.

I w związku z tym mam kilka pytań:
1. Czy kot może otrzymać certyfikaty na ICH, nie mając CH?
2. Czy kot może na pierwszej swojej wystawie uzyskać tytuł? Np jeśli trzech sędziów na jednej wystawie przyznało ocenę CAC/CAP to czy kot już ma Championa?
3. Czy to prawda, ze jeśli kotka otrzyma na 2 dniach tej samej wystawy certyfikat na CH to ma "dożywotnią licencję hodowlaną"? (coś takiego mniej więcej zasłyszałam, nie wiem czy nie pomieszałąm tytułów)
4. Co daje nominacja BIS? A co sama ocena BIS?
5. Na jakiej podstawie przyznawany jest BIV, bo zauważyłam, ze wygrywaja koty, które nie mają konkurencji :D Np jest jeden sfinks szylkret na wystawie, a on dostaje tytuł najlepszy w kolorze.

Z góry dziękuję za rozwianie wątpliwości

Channel

Od: Wto lis 23, 2010 23:55

Post » Wto gru 07, 2010 12:07 Re: oceny sędziowskie, a zdobywanie tytułów

1. Trzeba iść po kolei.
2. Na jednej wystawie zdobywasz jeden certyfikat, więc np. dwudniowa wystawa (13 i 14) - dwa certyfikaty. Nie ma znaczenia, czy kota oglądał jeden, czy kilku sędziów.
3. Licencje hodowlane to kwestia klubów.
4. NOM BIS czy BIS to bardzo prestiżowe wyróżnienia. Certyfikaty dostaje się konkurując ze swoją rasą, do tego w tym samym kolorze lub grupie kolorystycznej, zatem mimo kilkuset kotów na wystawie konkurencja może być mała. Natomiast później sędzia oceniający może (nie musi) nominować po jednym kocie w kategorii i klasie wystawowej (mnie-więcej) do tytułu BIS - to jest NOM BIS. I tu już rasa nie ma znaczenia (w obrębie kategorii, płci i grupy wiekowej). Potem koty, które uzyskały od sędziów nominacje, zostają ocenione i w wyniku głosowania jeden z nich otrzymuje tytuł BIS. Potem, w każdej kategorii (I - IV), z kotów, które otrzymały tam BIS (junior, kastrat, kastratka, weteran itp.) może zostać wyłoniony zwycięzca całej kategorii, najlepszy z BISów - BIC (best in category). Ostatni etap to BOB - best of best, czyli najlepszy z BICów.
5. Do BIVa, według regulaminu FIFe (4.8) musi być co najmniej trzech reprezentantów rasy w obrębie swojej kategorii wiekowej.

Oczywiście jeszcze są dodatkowe wyróżnienia typu BOS, ale to już sama możesz doczytać.

scyth

Od: Pon sie 10, 2009 9:42

Post » Wto gru 07, 2010 12:12 Re: oceny sędziowskie, a zdobywanie tytułów

Channel pisze:I w związku z tym mam kilka pytań:
1. Czy kot może otrzymać certyfikaty na ICH, nie mając CH?
2. Czy kot może na pierwszej swojej wystawie uzyskać tytuł? Np jeśli trzech sędziów na jednej wystawie przyznało ocenę CAC/CAP to czy kot już ma Championa?
3. Czy to prawda, ze jeśli kotka otrzyma na 2 dniach tej samej wystawy certyfikat na CH to ma "dożywotnią licencję hodowlaną"? (coś takiego mniej więcej zasłyszałam, nie wiem czy nie pomieszałąm tytułów)
4. Co daje nominacja BIS? A co sama ocena BIS?
5. Na jakiej podstawie przyznawany jest BIV, bo zauważyłam, ze wygrywaja koty, które nie mają konkurencji :D Np jest jeden sfinks szylkret na wystawie, a on dostaje tytuł najlepszy w kolorze.

Z góry dziękuję za rozwianie wątpliwości

1. Nie
2. Nie. Na jednej wystawie moze uzyskac tylko jedna ocene.
3. To zalezy od przepisow danego klubu. Przepisy FIFe nie obliguja do wystawiania kota.
4. Nominacja to mozliwosc "walczenia" o zwyciestwo. BIS to po prostu wygrana.
5. Sfinksy sa oceniane w grupach kolorystycznych. Do przeprowadzenia BIV konieczne sa co najmniej 3 koty w danym kolorze/grupie kolorystycznej (z wylaczeniem kastratow; dla nich moze byc przeprowadzony odrebny BIV).

OloK.

Od: Śro cze 27, 2007 9:15

Post » Wto gru 07, 2010 12:18 Re: oceny sędziowskie, a zdobywanie tytułów

scyth pisze:5. Do BIVa, według regulaminu FIFe (4.8) musi być co najmniej trzech reprezentantów rasy w obrębie swojej kategorii wiekowej.

W obrebie koloru/grupy tak, ale nie w obrebie kategorii wiekowej. W zaleznosci od ilosci kotow w klasach 12, 11 oraz kotow powyzej 10 m-cy, BIV moze byc przeprowadzony np. odrebnie dla klasy 12, 11 i kotow doroslych, lacznie dla klasy 12 i 11, i odrebnie dla kotow doroslych, lacznie dla klasy 12 i kotow doroslych, i odrebnie dla 11 itd. Tabela mozliwych konfiguracji jest zalacznikiem do przepisow wystawowych FIFe.

OloK.

Post » Wto gru 07, 2010 12:22 Re: oceny sędziowskie, a zdobywanie tytułów

No i dlatego dałem odnośnik do właściwego punktu w regulaminie, a generalnie zasada BIV jest taka, że musi być kilka kotów do porównania. Hmmm, zamienia "8"+")" na jakieś emotikonki - to jest punkt 4.8 regulaminu.

scyth

Od: Pon sie 10, 2009 9:42

Post » Wto gru 07, 2010 12:28 Re: oceny sędziowskie, a zdobywanie tytułów

scyth pisze:No i dlatego dałem odnośnik do właściwego punktu w regulaminie, a generalnie zasada BIV jest taka, że musi być kilka kotów do porównania. Hmmm, zamienia "8"+")" na jakieś emotikonki - to jest punkt 4.8 regulaminu.

Większość ludzi nie czyta regulaminów ;-) więc Twoja wypowiedź mogła wprowadzić w błąd początkujących hodowców.
ps. Ja już tak mam, że lubię precyzję :wink:

OloK.

Post » Wto gru 07, 2010 12:29 Re: oceny sędziowskie, a zdobywanie tytułów

scyth pisze:No i dlatego dałem odnośnik do właściwego punktu w regulaminie, a generalnie zasada BIV jest taka, że musi być kilka kotów do porównania. Hmmm, zamienia "8"+")" na jakieś emotikonki - to jest punkt 4.8 regulaminu.
min 3 sztuki nie kastratów, wiek i płeć nie ma znaczenia.

moga być dwa BIVy w kolorze jeśli jest dużo kotów- osobno dla kociaków i osobno dla dorosłych.
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Wto gru 07, 2010 12:31 Re: oceny sędziowskie, a zdobywanie tytułów

Mysza pisze:moga być dwa BIVy w kolorze jeśli jest dużo kotów- osobno dla kociaków i osobno dla dorosłych.

A nawet trzy BIVy mogą być (3-6, 6-10, 10+) :wink:

OloK.

Post » Wto gru 07, 2010 12:36 Re: oceny sędziowskie, a zdobywanie tytułów

Jeśli jest odpowiednio dużo kastratów w danym kolorze/grupie, to i między kastratami rozgrywa się BIV (też lubię precyzję, a z powyższego wynikało, że kastrat nie może zdobyć BIVa).
Obrazek

lakshmi

Od: Pt mar 01, 2002 23:48

Post » Wto gru 07, 2010 12:42 Re: oceny sędziowskie, a zdobywanie tytułów

OloK. pisze:5. Sfinksy sa oceniane w grupach kolorystycznych. Do przeprowadzenia BIV konieczne sa co najmniej 3 koty w danym kolorze/grupie kolorystycznej (z wylaczeniem kastratow; dla nich moze byc przeprowadzony odrebny BIV).

Wydaje mi się, że sformułowanie w nawiasie jest wystarczająco precyzyjne.

OloK.

Post » Wto gru 07, 2010 12:59 Re: oceny sędziowskie, a zdobywanie tytułów

Fakt, przepraszam, to niedospanie. Kota, która termin ma na piątek 10 grudnia, postanowiła mi fundować gwałtowne uderzenia adrenaliny tej nocy, więc już sama nie wiem, co widzę. :|
Obrazek

lakshmi

Od: Pt mar 01, 2002 23:48

Post » Wto gru 07, 2010 13:52 Re: oceny sędziowskie, a zdobywanie tytułów

A co daje BIS i pochodne tytuły? Czy to jest wpisane gdzieś w rodowodzie? Jest za to jakaś nagroda (puchar, pieniężna, rzeczowa)?

Channel

Post » Wto gru 07, 2010 14:03 Re: oceny sędziowskie, a zdobywanie tytułów

e, pucharek jeszcze chyba, co? :)
jak jest sponsor - to jeszcze, o ile sponsor zapragnie bardzo - moze dorzucic dla zwyciezcy nagrode jakas np w postaci karmy

generalnie na wystawe to sie jedzie dla przyjemnosci odsiedzenia swojego przy klatce ;)
profitow z tego zadnych ;) :P
YennaM

Post » Wto gru 07, 2010 14:16 Re: oceny sędziowskie, a zdobywanie tytułów

Wiem, że wystawy dla przyjemności, ale zastanawia mnie ten BIS własnie. Bo wszyscy piszą, ze to taki prestiż i w ogóle. Dlatego zastanawiam się nad tym tytułem, bo nigdzie nie widziałam, zeby jakas hodowla na stronie chwaliła się tym tytułem. Chyba, ze ktoś blog prowadzi to wtedy pisali o tym, ze ich kot nominacje do BIS dostał.

Channel

Post » Wto gru 07, 2010 14:19 Re: oceny sędziowskie, a zdobywanie tytułów

Channel pisze:Wiem, że wystawy dla przyjemności, ale zastanawia mnie ten BIS własnie. Bo wszyscy piszą, ze to taki prestiż i w ogóle. Dlatego zastanawiam się nad tym tytułem, bo nigdzie nie widziałam, zeby jakas hodowla na stronie chwaliła się tym tytułem. Chyba, ze ktoś blog prowadzi to wtedy pisali o tym, ze ich kot nominacje do BIS dostał.

to nie jest tytuł
jezeli wejdziesz na stronie jakiejkowiek hodowli - w wyniki wystaw, zobaczysz odpowiednie wpisy

Basia_G

Od: Śro paź 02, 2002 15:33

[następna]