mam kilka pytań związanych z procedurą przyznawania kociakowi tytułu. Znalazłam taką rozpiskę certyfikatów:
CAC/CAP - certyfikat wymagany do uzyskania tytułu Champion/Premior, potrzebne są trzy takie certyfikaty od 3 różnych sędziów.
CACIB/CAPIB - certyfikat wymagany do uzyskania tytułu International Champion/ International Premior, potrzebne są trzy takie certyfikaty od 3 różnych sędziów z dwóch państw.
CAGCIB/CAGPIB - certyfikat wymagany do uzyskania tytułu Grand International Champion/ Grand International Champion, potrzebnych jest 6 certyfikatów z 3 państw od minimum 3 różnych sędziów lub 8 certyfikatów z 2 państw od minimum 4 różnych sędziów.
EC/EP - certyfikat wymagany do uzyskania tytułu European Champion/ European Premior, potrzebnych jest 9 certyfikatów z 3 państw od minimum 3 różnych sędziów lub 11 certyfikatów z minimum 2 państw od minimum 6 różnych sędziów.
I w związku z tym mam kilka pytań:
1. Czy kot może otrzymać certyfikaty na ICH, nie mając CH?
2. Czy kot może na pierwszej swojej wystawie uzyskać tytuł? Np jeśli trzech sędziów na jednej wystawie przyznało ocenę CAC/CAP to czy kot już ma Championa?
3. Czy to prawda, ze jeśli kotka otrzyma na 2 dniach tej samej wystawy certyfikat na CH to ma "dożywotnią licencję hodowlaną"? (coś takiego mniej więcej zasłyszałam, nie wiem czy nie pomieszałąm tytułów)
4. Co daje nominacja BIS? A co sama ocena BIS?
5. Na jakiej podstawie przyznawany jest BIV, bo zauważyłam, ze wygrywaja koty, które nie mają konkurencji

Z góry dziękuję za rozwianie wątpliwości