Zatkanie jelit czy zatrucie pokarmowe?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lis 25, 2010 9:57 Zatkanie jelit czy zatrucie pokarmowe?

Czy ktoś może wie, jakie są objawy zatkania jelit? Czy przy zatruciu pokarmowym koty zawsze mają sranko?
Kocina 7 lat, ogólnie zdrowy-nigdy nie chorował - czasami jak każdy kocina zwraca kłaczki. Wcześniej kot ma apetyt, chętnie się bawi i mizia, normalnie się załatwia - do wczoraj wieczorem.
Wczoraj dostał troszkę surowego kurczaka - zajadał chętnie, ale dwie godziny później się zaczęło:
najpierw się wysiusiał(normalnie), zaraz potem kupka jakaś niezbyt duża i pokryta niewielką ilością śluzu(?). A potem co chwila tak jakby parcie na mocz i stolec ale bez efektów (ew. kilka kropelek moczu), kot zaczął latać od kuwety do kuwety, po kątach i gdzie się da, próbował pryskać(kastrat) i nażekał głośno, lizał sobie koniec pleców i resztę. Zachowywał się tak, jakby chciał się czegoś pozbyć z okolic tyłka. Między 2-gą a 5-tą rano zjadł trochę jedzonka z puszki, a mnie obudził odgłos torsji. Później znów widziała jego wycieczki po kuwetach - zrobił to, co miał w pęcherzu(dosyć sporo jak na posikiwanie przez całą noc) oraz niewielką kupkę w miarę spoistą.
Czy to objawy zatkania kłakami, zatrucie kurczakiem - pewnie już by była biegunka.
Był zdenerwowany ale nos miał chłodny.
Kto miał podobną sytuację - bardzo proszę o podpowiedzi.
mama miziaka

Mama miziaka

Od: Wto wrz 25, 2007 12:06

Post » Czw lis 25, 2010 10:00 Re: Zatkanie jelit czy zatrucie pokarmowe?

Nie czekaj, tylko leć z nim do weta..
Nie wiem czego to są objawy ale moim zdaniem na tyle poważne, że wet powinien kota obejrzeć jak najszybciej..
Opowieści o moich kociastych..
viewtopic.php?p=3620054#3620054

aamms

Od: Czw lut 17, 2005 15:56

Post » Czw lis 25, 2010 10:28 Re: Zatkanie jelit czy zatrucie pokarmowe?

Kłaki wet jest w stanie wymacać. Może to też być problem z układem moczowym, a to poważna sprawa i bolesna.
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

Post » Pt lis 26, 2010 8:12 Re: Zatkanie jelit czy zatrucie pokarmowe?

Wszystko(mam nadzeję) się wydało, do objawów doszło posikiwanie krwawe - lekarz zdjagnozował - SUK. Kocina dostała dwa zastrzyki i specjalistyczną dietę rozpuszczającą kryształy. Na szczęście posikuje, bo chociaż częściowo opróżnia pęcherz.
dzięki za podpowiedzi, pozdrawiam.
mama miziaka

Mama miziaka

Post » Pt lis 26, 2010 8:17 Re: Zatkanie jelit czy zatrucie pokarmowe?

:ok: za zdrowie kicia.
Obrazek

Alitka

Od: Wto cze 02, 2009 8:09

Post » Pt lis 26, 2010 8:57 Re: Zatkanie jelit czy zatrucie pokarmowe?

Dziękuję, przekażę :)
Ale zła jestem na lecznicę na Gagarina. Pół nocy latałam po całej chałupie i zbierałam kropelki moczu do strzykawki i świnie(nie obrażając świń) nie chcieli przyjąć do analizy - bo się zmiana kończyła -a nie mogłam niestety czekać 40 minut bo mnie z roboty wywalą.
mama miziaka

Mama miziaka

Post » Pon lis 29, 2010 9:45 Re: Zatkanie jelit czy zatrucie pokarmowe?

Już nie wiem co o tym wszystkim myśleć!
Kocina dostał Synulox i No-spa - w zastrzykach - dostaje już 4 dni i: nie ma juz takich krwawych siusiów ale jeszcze trochę się napina. Lekarz nie zlecił żadnych badań, bo to "charakterystyczne objawy".
Natomiast udało we własnym zakresie się zrobić badanie moczu i wyszło m. in. białko(++++) 2000 jednostek; wyższy ciężar właściwy 1080 oraz bardzo liczne kryształy fosforowo-amonowo-magnezowe. Lekarz stwierdził że to tylko potwierdza diagnozę SUK i dalej aplikuje te dwa leki. Kocina podczas badań nie ma zapchanego pęcherza nie ma też złogów w jelitach, a jednak...
Wczoraj - 4 dzień leczenia - po zastrzykach był jeszcze w miarę aktywny ale później to się zmieniło: przespał większość dnia - a wieczorem był jakby obolały bo na podnoszenie z ziemi reagował syczeniem-fuczeniem(?) Nadal sobie liże siusi..
Mam też wrażenie jakby miał lekko napuchnięte wargi okrywające ząbki(zauważyła podczas rutynowego pojenia kociny strzykawką) i jakby lekko podkrążone oczki.
Nie chce jeść karmy specjalistycznej, którą kazał stosować wet. NA moją logikę, to jeśli chory kot nie będzie jadł to będzie tylko gorzej.. Jak powiedziałam wetowi, że dałam mu kawałeczek wołowinki to dostałam ochrzan, że ma jeść specjalistyczną karmę wyłącznie!
ale wydaje mi się że specjalistycznego jedzenia (żeby mu pomogło) trzeba jeść tyle ile wynosi dobowa dawka..
Jeszcze od wczoraj jest taki cieplutki..
Kot jest agresywny i wszelkie badania i pomiary graniczą z cudem..
strasznie się boję - bo w tym roku straciłam już trzy koty... :cry:
co o tym sądzicie?
mama miziaka

Mama miziaka

Post » Pon lis 29, 2010 9:57 Re: Zatkanie jelit czy zatrucie pokarmowe?

Moim zdaniem Twój kot zdecydowanie zbyt mało pije.
Na dobrą sprawę warto byłoby zrobić posiew z moczu i dobrać odpowiedni antybiotyk.
"Rozkurczowo" u kotów lepiej sprawdza się relanium niż no-spa.

Zajrzyj też do tego wątku:
viewtopic.php?f=1&t=105784
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pon lis 29, 2010 10:03 Re: Zatkanie jelit czy zatrucie pokarmowe?

Ja go poję strzykawką - ale to jest tylko jedna z form naszego miziania - dzięki temu zauważyłam jakąś zmianę w jego mordce. On sam oczywiście równiez pije wodę.
mama miziaka

Mama miziaka

Post » Pon lis 29, 2010 10:10 Re: Zatkanie jelit czy zatrucie pokarmowe?

A ile wody podajesz mu strzykawką?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pon lis 29, 2010 10:21 Re: Zatkanie jelit czy zatrucie pokarmowe?

To różnie, w zależności od tego czy już sam zaczął. Jak był zdrowy - to dostawał 6-8 strzykawek dwójek(2 ml) zwykle raz dziennie+to co sam wypił. (a jadł głównie suche) Teraz pije mniej-bo na jednym posiedzeniu góra 2 strzykawki, a wczoraj nieiwele więcej dopił sam.
w moczu były jeszcze nabłonki i leukocyty(2-4 wpw).
dzięki za link!
mama miziaka

Mama miziaka

Post » Pon lis 29, 2010 10:29 Re: Zatkanie jelit czy zatrucie pokarmowe?

Dzienna "norma" dla kota to 44-50ml na każdy kilogram masy ciała.
Mało który kot tyle wypija samodzielnie, niestety.
Sześć czy nawet osiem strzykawek "dwójek" to tyle co nic.
Chyba, że Ci się dwójki z dwudziestkami pomyliły... :wink:
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pon lis 29, 2010 11:15 Re: Zatkanie jelit czy zatrucie pokarmowe?

A może dodatkowo podskórna kroplówka? To szybko nawadnia kota i można podać nawet w domu po krótkim przeszkoleniu...
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

Post » Pon lis 29, 2010 15:21 Re: Zatkanie jelit czy zatrucie pokarmowe?

pixie65 pisze:Moim zdaniem Twój kot zdecydowanie zbyt mało pije.

Czemu uważasz, że on za mało pije?
Napisałam, że to w ramach czułości (miziania) dostaje wodę strzykawką, a nie w ramach pojenia.
Kot ma pełny dostęp do czystej wody i sam sobie zawsze regulował, ile mu potrzeba.
zresztą ponieważ lubi chrupki, a one zagęszczaja mocz, więc dotychczas dostawał trzy posiłki miękkie(szaszetki/puszki+mięsko).
Ta norma (do 50 ml/kg na dobę) to cała woda zawarta w pożywieniu - czyli minimum jakie powinien wypić jeśli zjada wyłącznie (niezdrowe)suche.
Mój dostał karmę Royal Canin s/o - tylko czy to karma na rozpuszczenie kryształów czy z obniżonym białkiem-bo już się pogubiłam?

pixie65 -jeszcze raz wielkie dzięki za link - kopalnia wiedzy!

Mama miziaka

Post » Pon lis 29, 2010 17:02 Re: Zatkanie jelit czy zatrucie pokarmowe?

Mama miziaka pisze:
pixie65 pisze:Moim zdaniem Twój kot zdecydowanie zbyt mało pije.

Czemu uważasz, że on za mało pije?
Napisałam, że to w ramach czułości (miziania) dostaje wodę strzykawką, a nie w ramach pojenia.
Kot ma pełny dostęp do czystej wody i sam sobie zawsze regulował, ile mu potrzeba.
zresztą ponieważ lubi chrupki, a one zagęszczaja mocz, więc dotychczas dostawał trzy posiłki miękkie(szaszetki/puszki+mięsko).
Ta norma (do 50 ml/kg na dobę) to cała woda zawarta w pożywieniu - czyli minimum jakie powinien wypić jeśli zjada wyłącznie (niezdrowe)suche.

Niezupełnie. Ta norma to dzienne zapotrzebowanie kota, który odżywia się w sposób "naturalny". Mało który kot wypija taką ilość wody co przy "naturalnym" żywieniu jeszcze ujdzie bo faktycznie pobiera też wodę z pożywieniem.
Ale przy karmieniu suchą karmą to jest niezbędne minimum.
I dlatego (zapewne) mocz Twojego kota ma ciężar właściwy 1,080.
Stąd mój wniosek, że za mało pije.
Jeśli miał robioną morfologię - zwróć też uwagę na hematokryt.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

[następna]