Edisia kochana kruszynka...(*)(*)(*)..4 lata bez Edisi...

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lis 27, 2010 1:19 Re: Edison...autoszczepionka -poprawa??:)kciuki nadal trzymajmy!

Marzenia11 pisze:
Aleksandra59 pisze:Napisałam ..... i wykasowałam ........... i dobrze zrobiłam ............

Nie wiem.... ale skoro tak uważasz to dobrze, ze Cie nie zacytowałam :wink:

Marzenia - emocje mi zagrały, a emocje to niezbyt dobre rozwiązanie :oops: Ten mój post to był zły i niesprawiedliwy post :? Dobrze, że nie zacytowałaś ..

Edison musi być w lecznicy do zakończenia kuracji autoszczeponkowej, tak samo jak Totek - taka jest decyzja wet Małgosi ........... Tylko Totek ma mnie, bo wiadomo że to mój tymczas........ A Edison ........... :?:

Aleksandra59

Od: Czw lip 05, 2007 21:15

Post » Sob lis 27, 2010 11:31 Re: Chory mały Edison.."tęsknię za człowiekiem..mam dość klatki"

Pozdrawiam małego Edisonka!! :1luvu: :1luvu: :1luvu:
zdrowiej chłopaku, to będę szukać dla Ciebie pełnego miłości domku! :ok: :ok: :ok:
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Sob lis 27, 2010 19:16 Re: Edison...autoszczepionka -poprawa??:)kciuki nadal trzymajmy!

Aleksandra59 pisze:
gerardbutler pisze:a co mu wlasciwei bylo co mial z szyja?

Edi - najprawdopodobniej ma alergię pokarmową :( Piszę najprawdopodobniej, bo pomimo stosowania jedynie karmy weterynaryjnej - kilka dni temu, po zdjęciu kołnierza ochronnego znowu się podrapał :twisted:

W tej chwili rany są zagojone - to ostatnie podrapanie było niewielkie.

Często spotykam się z takim wydrapywaniem się na tle psychogennym - np kot wychodzący nagle zostaje zamknięty, pojawia się nowy domownik/zwierzę, jest przeprowadzka, kot się czymś mocno stresuje i odreagowuje w ten sposób. Podczas samookaleczania się w mózgu wydzielają się substancje które paradoksalnie powodują dobre samopoczucie. I to sprawia że problem narasta i często ciężko się go pozbyć.
Sterydy rzadko dają jakikolwiek efekt. Dieta podobnie. Zabezpieczanie rany do całkowitego zagojenia, feliway, kalmaid lub psychotropy pomagają. No i próba zmiany środowiska do tego co było przed wydrapywaniem się.
(Przykłady - kotka w hodowli zaczyna się wydrapywać jak pozostałe kotki się koca i nagle przybywa nawet z 10 kociąt, przestaje jak kocięta są sprzedane. Kocurek zamknięty w domy na czas leczenia, jak wrócił do wychodzenia wygoił się. Koteczka wychowująca się z yorkiem - york został zagryziony - zaczęła się wydrapywać - nowy pies owczarek ją "uleczył".)
WWW Wiejski Wątek Wycinankowy - zajrzyj koniecznie i pomóż! http://forum.miau.pl/viewtopic.php?uid=6671&f=1&t=168251&start=0
Gabinet weterynaryjny EWAWET Rydułtowy http://www.ewawet.pl Klikając na stronę pomagasz mi pozycjonowaniu i promocji mojego gabinetu :) Pomożesz?
Obrazek

bluerat

Od: Sob lis 26, 2005 16:34

Post » Sob lis 27, 2010 19:38 Re: Edison...autoszczepionka -poprawa??:)kciuki nadal trzymajmy!

bluerat pisze:
Aleksandra59 pisze:
gerardbutler pisze:a co mu wlasciwei bylo co mial z szyja?

Edi - najprawdopodobniej ma alergię pokarmową :( Piszę najprawdopodobniej, bo pomimo stosowania jedynie karmy weterynaryjnej - kilka dni temu, po zdjęciu kołnierza ochronnego znowu się podrapał :twisted:

W tej chwili rany są zagojone - to ostatnie podrapanie było niewielkie.

Często spotykam się z takim wydrapywaniem się na tle psychogennym - np kot wychodzący nagle zostaje zamknięty, pojawia się nowy domownik/zwierzę, jest przeprowadzka, kot się czymś mocno stresuje i odreagowuje w ten sposób. Podczas samookaleczania się w mózgu wydzielają się substancje które paradoksalnie powodują dobre samopoczucie. I to sprawia że problem narasta i często ciężko się go pozbyć.
Sterydy rzadko dają jakikolwiek efekt. Dieta podobnie. Zabezpieczanie rany do całkowitego zagojenia, feliway, kalmaid lub psychotropy pomagają. No i próba zmiany środowiska do tego co było przed wydrapywaniem się.
(Przykłady - kotka w hodowli zaczyna się wydrapywać jak pozostałe kotki się koca i nagle przybywa nawet z 10 kociąt, przestaje jak kocięta są sprzedane. Kocurek zamknięty w domy na czas leczenia, jak wrócił do wychodzenia wygoił się. Koteczka wychowująca się z yorkiem - york został zagryziony - zaczęła się wydrapywać - nowy pies owczarek ją "uleczył".)

Bardzo możliwe, że u Edisona przyczyną drapania nie jest alergia pokarmowa tylko stres związany z pobytem w lecznicy. Tylko nie możemy tego sprawdzić, bo Edison do zakończenia podawania autoszczepionki musi być w lecznicy .............

Super rozwiązaniem dla Edisona byłby doświadczony DT/DS, który współpracowałby z lecznicą .......... Czasami można pomarzyć :?

Aleksandra59

Post » Nie lis 28, 2010 0:39 Re: Chory mały Edison.."tęsknię za człowiekiem..mam dość klatki"

trzeba wierzyć, że domek się znajdzie, w swoim życiu, Edison miał już dużo szczęścia w nieszczęściu, spotkał na swojej drodze dobrych ludzi, którzy mu pomogli, nie pierwszy raz, ten kot ma swoją szczęśliwą gwiazdę

dite

Od: Pt maja 14, 2010 18:19

Post » Nie lis 28, 2010 1:29 Re: Chory mały Edison.."tęsknię za człowiekiem..mam dość klatki"

Oby tak było.
Domku, odpowiedzialny, mądry, pełen miłości dla "uszkodzonego" przez ludzi i chorobe kotka - odezwij się :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Post » Nie lis 28, 2010 18:47 Re: Chory mały Edison.."tęsknię za człowiekiem..mam dość klatki"

Nie byłam dzisiaj w lecznicy, ale p. Natalia - dyżurna techniczka - zdała mi relację :D :D

Edison coraz lepiej się czuje :D :D :D :D :D :D Dzisiaj p. Natalia, która w lecznicy była od rana zanotowała jedno lekkie charczenie :ok: :ok: :ok:

I jeszcze jedno - pomerdało się mnie i Marzenie z podawaniem autoszczepionki :oops: Dopyszczne podawanie autoszczpionki kończy się w środę ....... Jutro postaram się skontaktować z wet prowadzącą, jakie będą dalsze działnia. I czy Edison będzie mógł opuścić lecznicę ...................

Aleksandra59

Post » Nie lis 28, 2010 20:04 Re: Chory mały Edison.."tęsknię za człowiekiem..mam dość klatki"

To się zdrowo merdnęło!!
Na cito domek??? 8O 8O 8O

Marzenia11

Post » Nie lis 28, 2010 20:42 Re: Chory mały Edison.."tęsknię za człowiekiem..mam dość klatki"

Marzenia11 pisze:To się zdrowo merdnęło!!
Na cito domek??? 8O 8O 8O

Marzenia spoko :wink: Jeszcze nie wiem, czy nie będzie autoszczepionki w zastrzyku. Wet Małgosia rozważała taką możliwość - autoszczepionka do iniekcji jest gotowa. Jutro postaram się dopytać co dalej z leczeniem Edisonka.
Ale szukać DT/DS dla Edisonka trzeba i to mocno, ten kicio z długo w lecznicy siedzi ... A jest bardzo kochanym kociakiem ...........

Aleksandra59

Post » Nie lis 28, 2010 20:57 Re: Chory mały Edison.."tęsknię za człowiekiem..mam dość klatki"

Głowę mam rozjechaną, ale jutro w pociągu może mi jakiś tekst przyjdzie do głowy i zamówię ogłoszenia u CatAngel.
:ok: :ok: :ok:

Marzenia11

Post » Nie lis 28, 2010 21:35 Re: Chory mały Edison.."tęsknię za człowiekiem..mam dość klatki"

Ogłoszenia Edisonka mogę zasponsorować 8)

Aleksandra59

Post » Nie lis 28, 2010 21:47 Re: Chory mały Edison.."tęsknię za człowiekiem..mam dość klatki"

Aleksandra59 pisze:Ogłoszenia Edisonka mogę zasponsorować 8)

O nie, nie, kochana :evil: :evil: :evil: na szczęście to ode mnie zalezy i mi sie nie wetniesz :ryk: :ryk: :ryk:

Marzenia11

Post » Nie lis 28, 2010 22:19 Re: Chory mały Edison.."tęsknię za człowiekiem..mam dość klatki"

Marzenia11 pisze:

O nie, nie, kochana :evil: :evil: :evil: na szczęście to ode mnie zalezy i mi sie nie wetniesz :ryk: :ryk: :ryk:

Kłócić się nie będę :kotek:

Aleksandra59

Post » Nie lis 28, 2010 22:32 Re: Chory mały Edison.."tęsknię za człowiekiem..mam dość klatki"

Aleksandra59 pisze:
Marzenia11 pisze:

Kłócić się nie będę :kotek:

No!! :D PIerwszy raz, w końcu! :piwa: :piwa: :piwa:

Marzenia11

Post » Nie lis 28, 2010 22:36 Re: Chory mały Edison.."tęsknię za człowiekiem..mam dość klatki"

Marzenia11 pisze:
Aleksandra59 pisze:Kłócić się nie będę :kotek:

No!! :D PIerwszy raz, w końcu! :piwa: :piwa: :piwa:

To ja się wcześniej kłóciłam :?

Aleksandra59

[poprzednia][następna]