Agn pisze:MariaD pisze:Jeżeli ktokolwiek chce się tu dowartościować "rasowymi" to tylko mirka_t - z lubością zbiera "persy", "egzotyki" - choć ich nie lubi a teraz MCO (papierowe ponoć) - które jej nie zachwyca. I z którymi z trudem się rozstaje.
W wątku komorniczym żałowała, ze zamiast dachowców nie ma rasowych, bo mogłaby posprzedawać i spłacić komornika. Cytat na żądanie.
A gdzie ten argument, zaraz, zaraz, jak to było....
O - 'Rasowce, zwłaszcza długowłose, znacznie trudniej znoszą warunki schroniskowe.' [Tak w skrócie, nie chce mi się rozwijać.]
Zgadza się (to chyba nawet cytat ze mnie). Ja przynajmniej tak uważam - że w pierwszej kolejności należy przed schroniskiem ratować te koty, które z jakichś powodów (czyli np. długa sierść) gorzej znoszą warunki schroniskowe.
I przypominam, że niedawno mirka_t uratowała "persika", który jest u nas. I, zanim go wzięła do siebie, zapytała na forum, czy go ktoś nie przygarnie. Dlatego się dziwiłem, że i tym razem tak nie postąpiła, ale - tak jak przypuszczałem - mirka_t napisała na swoim wątku, że sprawa (z MCO) odbyła się tak szybko, że nie było czasu na pytania na forum. Nie mam powodów, by wątpić.
Do rozważenia jest natomiast - ale nie ma tu żadnych oczywistości - czy lepiej, by mirka_t szukała dla kota od razu DS, czy lepiej (bo pamiętajmy o stresie przeprowadzkowym), by oddała go do jakiegoś DT, gdyby się taki zgłosił (a mirka_t go zaakceptowała).