masz kontaktową kotkę, która wychowuje się bezstresowo, nie boi się Ciebie, więc nie ucieka, czuje się bezpieczna i kochana, wie że nic Jej z Twojej strony nie grozi, więc harcuje do woli
to wszystko świadczy o tym, że zorganizowałaś Jej znakomite warunki do życia
Jeżeli kotka wykazuje zainteresowania wysokopienne, to będzie zawsze wspinać się, wskakiwać wysoko i okazywać szczególne uwielbienie dla szaf, szafek, drzwi, tylko nie dla podłogi. Możesz przygotować dla niej wysokie drapaki - drzewa, zamontować półki na ścianach, drabinki do wspinaczki, znajdziesz inspiracje w necie, jest sporo estetycznych projektów. Odwróci to nieco Jej zainteresowanie od szafek kuchennych.
PS Kocisław wie, że nie może wchodzić na blat kuchenny, dlatego staje na blacie barowym tuż nad blatem kuchennym i zaczyna się powolutku przechylać w dół, tak długo, jak pazurki tylnych łapek pozostają zaczepione o bar nie jest na blacie przecież. Zwisa głową w dół, udając że stosuje zasady, sięga do talerza z zupą. Sprytek.
Jeszcze jedno, kot doskonale się uczy przez wzmocnienia pozytywne, czyli jeżeli na blacie/stole uda mu się pozyskać coś do jedzenia, to stanowi nagrodę i tylko wzmacnia niepożądane zachowanie. Nagroda nie powinna być dostępna nigdy, żeby całkowicie wyeliminować zachowanie. Proste, tylko jak to zrobić. Mam nawyk sprzątania po jedzeniu (znajomi, u których mieszkałam przez kilka dni i którzy nie mają kotów bez zrozumienia patrzyli kiedy chowałam w s z y s t k o do szafek/lodówki, pewnie myśleli, że ze mnie taki pedancik, hehe).