Koniec z psim smalcem, Sejm znowelizuje ustawę!

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Wto lis 16, 2010 3:16 Re: Koniec z psim smalcem, Sejm znowelizuje ustawę!

Kasia D. pisze:
XAgaX pisze: co PSLowi przeszkadzałaby obowiązkowa kastracja psów i kotów ?

A kto by za chłopa na wsi płacił?

Bo chyba nie liczysz na to, że on sam wyłoży za sukę i kocicę...

tak jak pisałam- uważam do/finansowanie ze strony państwa za inwestycję, która szybko się zwróci w postaci mniejszych nakładów na schroniska i innych wydatków "w temacie" bezdomnych zwierząt.
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Wto lis 16, 2010 11:16 Re: Koniec z psim smalcem, Sejm znowelizuje ustawę!

Wiecie co tak sobie teraz siedzę i myślę nad tematem i nasuwa mi się gorzka refleksja:
Jak Państwo będzie dotowało sterylki skoro nie ma pieniędzy na sprawy ważniejsze z punktu społecznego.
Czy nakaz sterylek to nie egoizm ze strony organizacji proziwerzęcych ? Tak jakoś pomyślałam ,że kiedy wysterylizuje się wszystkie zwierzaki to fundacje będą bezrobotne.
Wracając do wsi wiecie co by się nagle stało z tysiącami psów i kotów:
= Porzucenia
- zatłuczenie siekierą
- zastrzelenia
- topienie .
Może przesadzam ale tak to widzę.

persiak1

Od: Sob paź 17, 2009 17:04

Post » Wto lis 16, 2010 11:23 Re: Koniec z psim smalcem, Sejm znowelizuje ustawę!

persiak1 pisze: Czy nakaz sterylek to nie egoizm ze strony organizacji proziwerzęcych ? Tak jakoś pomyślałam ,że kiedy wysterylizuje się wszystkie zwierzaki to fundacje będą bezrobotne.

i o to chodzi- zważywszy, że większość osób pracujących w fundacjach robi to zupełnie społecznie. I nie egoizm- bo egoizm z mojego punktu widzenia to byłby nakaz płacenia użytkowniczce XAgaX 5000 zł miesięcznie za piękne oczy, albo nakaz, żeby w każdej sieciówce były ubrania w rozmiarze 44 po 20 zł sztuka. I żeby państwo do tego dopłacało :mrgreen: A organizacjom prozwierzęcym, tym kastrującym, zależy wyłącznie na dobru zwierząt.

edit: wiadomo, że kołdra będzie zawsze za krótka, ale idąc tym tropem można powiedzieć, że Orliki czy szkoły to egoizm, bo ja nie mam dzieci, drogi to egoizm, bo nie prowadzę samochodu, a urzędy pracy to egoizm, bo mam stały etat. Komizm i bezsens tej kolorowej części są oczywiście jak najbardziej zamierzone :twisted:

Wracając do wsi wiecie co by się nagle stało z tysiącami psów i kotów:
= Porzucenia
- zatłuczenie siekierą
- zastrzelenia
- topienie .
Może przesadzam ale tak to widzę.

Jakby państwo kazało ZA DARMO zgłosić się do weta? Grubo przesadzasz. A wiesz, co teraz dzieje się z miotami?
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Post » Wto lis 16, 2010 13:24 Re: Koniec z psim smalcem, Sejm znowelizuje ustawę!

Niestety wiem. A swoją drogą ciekawa jestem czy wiesz jak postrzegani są na wsiach weci? Po prostu wet jest od krowy czy świni a nie od psa czy kota. Inna sprawa ,że ludzie z natury nie lubią nakazów. Ja mam swoją prywatną wojenkę z ciotką trzeci rok namawiam na sterylki suczki i kotki i nic to nie daje. Na wsi wychodzą z założenia ,że zwierzak po kastracji jest mniej łowny - kot oczywiście.

persiak1

Od: Sob paź 17, 2009 17:04

Post » Wto lis 16, 2010 14:43 Re: Koniec z psim smalcem, Sejm znowelizuje ustawę!

Kasia D. pisze:
XAgaX pisze: co PSLowi przeszkadzałaby obowiązkowa kastracja psów i kotów ?

A kto by za chłopa na wsi płacił?

Bo chyba nie liczysz na to, że on sam wyłoży za sukę i kocicę...

myślę że państwo powinno coś wyłożyć.
czy gmina,bo gminy mają OBOWIĄZEK walczenia z bezdomnością psów i kotów w obrębie swoich okolic.
tylko np.skąd by mój Kraków wziął dofinansowanie skoro go majchrowski na grube miliony zadłużył?
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Śro lis 17, 2010 3:56 Re: Koniec z psim smalcem, Sejm znowelizuje ustawę!

persiak1 pisze:Niestety wiem. A swoją drogą ciekawa jestem czy wiesz jak postrzegani są na wsiach weci? Po prostu wet jest od krowy czy świni a nie od psa czy kota. Inna sprawa ,że ludzie z natury nie lubią nakazów. Ja mam swoją prywatną wojenkę z ciotką trzeci rok namawiam na sterylki suczki i kotki i nic to nie daje. Na wsi wychodzą z założenia ,że zwierzak po kastracji jest mniej łowny - kot oczywiście.

W wielu miejscach miasto/gmina nie tylko wykłada kasę, ale i w porozumieniu np. ze schroniskiem robi akcję informacyjną- i to też jest potrzebne, niewielki nakład środków a potencjalne korzyści spore.
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

[poprzednia]