13/14.11.2010 CCL Łódź

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Pon lis 15, 2010 9:52 Re: 13/14.11.2010 CCL Łódź

W imieniu organizatorów - członków Cat Club Łódź - serdecznie gratuluję wszystkim kotom, hodowcom, wystawcom!

Bardzo dziękujemy, że zechcieliście przyjechać do Łodzi i spędzić ten czas na naszej wystawie - było nam bardzo miło.

Serdecznie zapraszamy na kolejną - w maju!
"A nie ma Pan własnego zdania?
Mam, ale się z nim nie zgadzam.."
Obrazek

d_anek

Od: Pt lut 06, 2004 8:24

Post » Pon lis 15, 2010 10:33 Re: 13/14.11.2010 CCL Łódź

Gratulacje za fantastyczny wynik dla kocurka Magdy i Jarka (niedzielny BOB 1) oraz dla kotow Groove Armady ("Krolowa jest tylko jedna") i z Groove Armady. Jak to mowia gorale "well done" :kotek:

I troche prywaty: na obcej, czeskiej, ziemi udalo nam sie zdobyc BIS Neuter Female (IP SC Maramao's Fridoline JW, DSM) i BOS (IC Da Da Da Mr. Pink*PL) :wink: Gratulacje dla pozostalych polskich kotow, ktore choc nieliczne przywiozly i certyfikaty i pucharki!

OloK.

Od: Śro cze 27, 2007 9:15

Post » Pon lis 15, 2010 17:24 Re: 13/14.11.2010 CCL Łódź

A co do wystawy...mam parę pytań do organizatorów, pozwoliłam sobie skopiować tekst koleżanki
dlaczego taki sędziowie , dlaczego wpuszczano na salę koty bez chipów, dlaczego na sali były obecne koty i uczestniczyły w wystawie koty nie ujęte w katalogu i dodatku ....

1. sędziowanie - Hanz schoeller (lat ok. 85) oceniał koty na wagę. Happy Sib, więc już wiesz dlaczego Dima przegrał. Pewnie mniej ważył. A koloru sędzia i tak nie widzi, bo oczy już nie te. Np. nie widział u NEM n, że mają błąd koloru, czyli czarne plamy na brzuchu. Wczoraj oceniał moją Elissę i nie umiał przeczytać kogo ocenia i u małej szukał jajeczek! Dopiero stewardka powiedziała mu: "female". Słowem się nie odezwał o kocie. Za to Veikke Sorella (Mozarella) robił takie cuda z sibami, że do tej pory nie wiemy jakie było porównanie. Błędu koloru u NEM n tez nie widział. Nawet nie patrzył na brzuchy! Dziś przy ocenie NEM z białym sędzia zapomniała o BIV. Jakoś tak jej wyleciało z głowy. W ogóle były do porównania do BIV na tej wystawie wystarczyły tylko 2 koty. Ciekawe, co?

2. wpuszczanie kotów bez czipa. Stoi jak wół, ze kot ma być z czipem, a na sali były bez. Widocznie tak w Łodzi można.

3. zgłaszanie kotów na wystawę w czasie jej trwania. Koty nr 341-343 nie były ani w katalogu, ani w dodatku. Zgłoszono je w piatek lub sobotę . Ktoś sobie przyszedł, sprawdził konkurencję i zgłosił kota.

4. parking na trawiastej płycie boiska, gdzie po wczorajszym deszczu zrobiło się bajoro i samochody linami wyciągano. Moje auto wygląda jak po rajdzie terenowym.

5. krzeseł brakowało. Było może tylko na połowę klatek.

6. brak cateringu. Można było kupić ciastko za 6 zł i kawę za min. 7 zł oraz żelki i oscypki. Dziś jeszcze dodano ciastko za 2 zł na schronisko i chleb ze smalcem.

7. a z głośnika ciągle płynął świergot ptaków, a koty chciały dostać czegoś. Jeden z głośników był przy stoliku sędzi nr 1 i jak prowadzący show coś powiedział, to koty się aż wyrywały. Sama sędzia powtarzało, ze za głośno.

błękitny anioł

Od: Pon wrz 24, 2007 14:52

Post » Pon lis 15, 2010 17:29 Re: 13/14.11.2010 CCL Łódź

[quote="OloK."]Gratulacje za fantastyczny wynik dla kocurka Magdy i Jarka (niedzielny BOB 1) oraz dla kotow Groove Armady ("Krolowa jest tylko jedna") i z Groove Armady. Jak to mowia gorale "well done" :kotek:

Przyłączam się do gratulacji. Fantastyczny debiut kocurka Magdy i Jarka no i kolejny królowej Ethel i pozostałej gromadki z Groove Armada. Taki sukces bardzo cieszy :D
ObrazekObrazekObrazek

karola

Od: Pt gru 19, 2003 23:31

Post » Pon lis 15, 2010 17:41 Re: 13/14.11.2010 CCL Łódź

błękitny anioł pisze:nie umiał przeczytać kogo ocenia i u małej szukał jajeczek
mojej Kalince wpisał w kartę nominacji do Speciala że jest kocurem. A sama te karty drukowałam i tam naprawdę było napisane wszystko wołami. Przez to podczas Show zrobiło się niezłe zamieszanie. Nie wiem czy nie odróżnia kotki od kocura, czy jest ślepy i nie widzi co pisze.

błękitny anioł pisze:Za to Veikke Sorella (Mozarella) robił takie cuda z sibami, że do tej pory nie wiemy jakie było porównanie. Błędu koloru u NEM n tez nie widział.
a Sardellę Mozzarellę, już znamy z tego że nie ma pojęcia o NEM, dlatego w sobotę poszłam do Rafała prosić żeby nie daj bóg nie oceniał ich w niedzielę. I zgadzam się z Asią, co do porównania SIB w jego wykonaniu, bo też do tej pory nie wiem co on robił.

No ale tutaj ja nie zgłaszam pretensji do organizatorów, bo nie mają oni wpływu na to co odpieprzają sędziowie. Ale powiem od serca tak sobie, że dziadziuś Gunter powinien odejść na zasłużoną emeryturę Obrazek

A Sardella Mozzarella powinien udać się na serię intensywnych szkoleń, albo zmienić zawód Obrazek

najmysia

Od: Pt lis 04, 2005 14:43

Post » Pon lis 15, 2010 17:53 Re: 13/14.11.2010 CCL Łódź

najmysia pisze:No ale tutaj ja nie zgłaszam pretensji do organizatorów, bo nie mają oni wpływu na to co odpieprzają sędziowie.

ale kolejność jest chyba taka:
a/ organizatorzy wybierają sędziów;
b/ hodowcy wybierają wystawę, znając skład sędziowski.

i hodowcy mogą:
a/ nie jechać na wystawę;
b/ poprosić o to, żeby jakiś sędzia nie oceniał ich kotów.
Izabela
Obrazek

Marcepan

Od: Śro lip 11, 2007 15:22

Post » Pon lis 15, 2010 17:57 Re: 13/14.11.2010 CCL Łódź

Marcepan pisze:i hodowcy mogą:

Prosić mogą... :ryk:
Obrazek

kicikici_miau

Od: Pt sie 04, 2006 20:19

Post » Pon lis 15, 2010 17:57 Re: 13/14.11.2010 CCL Łódź

A tego to ja już nie wiem, nie uczestniczyłam nigdy w organizacji wystawy, ja tylko mam jakąś tam wprawę w Specjalistycznych.

Przy okazji podaję wyniki Speciala NEM:

BOB - CH Odi Viva Klarysa*PL - Ewa Famuła

Kocur dorosły: CH Odi Viva Klarysa*PL - Ewa Famuła
Kotka dorosła: Karmen Viva Syberiana*PL - Edyta Adamkiewicz

Kastratka: Kalinka Słońce Sajan*PL - Anna Kozłowska
Kastrat: IP Lokesh Kropla Nieba*PL - Beata Kurek

Kotka 6-10: Balbina Fordonia*PL - Wioletta Waloszek
Kocur 6-10: Axis ze Szczęśliwej*PL - Dominika Węglarz

Kotka 3-6: O’Bella Kamelia*PL - Tomasz Sulma
Kocur 3-6: Celtis Glediczia - Ilona Śleboda

Miot: "X" Viva Klarysa - Anna Marczak

I jeszcze trochę fotek: http://picasaweb.google.com/najmysia/Od ... directlink

Poproszę organizatorów Special SIB o listę ich Zwycięzców :wink:

najmysia

Post » Pon lis 15, 2010 18:36 Re: 13/14.11.2010 CCL Łódź

Odniosę się do kwestii, na które mieliśmy wpływ:

błękitny anioł pisze:2. wpuszczanie kotów bez czipa. Stoi jak wół, ze kot ma być z czipem, a na sali były bez. Widocznie tak w Łodzi można.

Nie, nie można.
O takiej sytuacji, jako organizator nie zostałam poinformowana, ani żadna z osób zaangażowana w organizację wystawy.
Wiem o miocie mco, gdzie spośród 4 kociąt jedno nie miało chipa.
Weterynarze obsługujący wystawę zachipowali kota i dopiero wtedy miot został wpuszczony na wystawę.
Na przyszłość proszę takie nieprawidłowości zgłaszać na wystawie organizatorom.
Teraz, po czasie, nie jestem w stanie odnieść się do zaistniałej sytuacji - jeśli takowa faktycznie miała miejsce.

Mogę zapewnić, że reaguję na zgłaszane wszelkie uwagi.

3. zgłaszanie kotów na wystawę w czasie jej trwania. Koty nr 341-343 nie były ani w katalogu, ani w dodatku. Zgłoszono je w piatek lub sobotę . Ktoś sobie przyszedł, sprawdził konkurencję i zgłosił kota.

Wytłumaczenie jest bardziej proste, bez spiskowych teorii.
Proszę wyobrazić sobie sytuację, że właściciele kotów, o których mowa, posiadały wydrukowane potwierdzenie przyjęcia na wystawę - oglądałam te dokumenty - kotów nie było w systemie obsługującym wystawę - system nie jest idealny.
Spodziewałam się takiej sytuacji dotyczącej jednego kota, gdyż przed wystawą stwierdziłam wpływ na konto za wystawę od osoby nie będącej na liście uczestników. Nie sądziłam, że będzie ich więcej niż 1.
Jako organizator przygotowane mamy zawsze na taką ewentualność wolne miejsca.

4. parking na trawiastej płycie boiska, gdzie po wczorajszym deszczu zrobiło się bajoro i samochody linami wyciągano. Moje auto wygląda jak po rajdzie terenowym.

Organizujemy wystawy w listopadzie na tej hali od wielu lat.
Po raz pierwszy miała miejsce taka sytuacja - nie pozostaje nic innego jak przeprosić.

5. krzeseł brakowało. Było może tylko na połowę klatek.

Krzeseł na hali było ponad 200 szt.
Dotychczas była to ilość wystarczająca. W tym roku po raz pierwszy nie wystarczyło.
Stąd moja wiadomość i prośba wpisana w piątek wieczorem o możliwe zabranie krzeseł.
Zdaję sobie sprawę, że być może zbyt późno.
Proszę uzględnić także fakt, że ponad 150 kotów zgłosiło się ostatniego dnia.
Trudno w tak krótkim czasie zorganizować dodatkowe krzesła, biorąc pod uwagę wolny dzień 11 listopada.

6. brak cateringu. Można było kupić ciastko za 6 zł i kawę za min. 7 zł oraz żelki i oscypki. Dziś jeszcze dodano ciastko za 2 zł na schronisko i chleb ze smalcem.

Zdaję sobie sprawę, że to niedociągnięcie.
Osoba, która podjęła się organizacji takiego stoiska, wycofała się z niej w sobotę rano, nie dając nam szansy na zorganizowanie jakiejkolwiek alternatywy.
Nasz klub, jako organizator także został postawiony w trudnej sytuacji biorąc pod uwagę, że mamy obowiązek zapewnić posiłek dla sędziów i jak dotychczas zapewnialiśmy go także dla naszych stewardów i obsługi.

7. a z głośnika ciągle płynął świergot ptaków, a koty chciały dostać czegoś. Jeden z głośników był przy stoliku sędzi nr 1 i jak prowadzący show coś powiedział, to koty się aż wyrywały. Sama sędzia powtarzało, ze za głośno.

Nie zgłaszano takich uwag do organizatora w czasie trwania wystawy.
Nie byłoby problemu z wyłączeniem tych dźwięków.

Na koniec, gwoli ścisłości chciałabym przypomnieć, że imię i nazwisko jednego z przywoływanych sędziów to Veikko Saarela.
"A nie ma Pan własnego zdania?
Mam, ale się z nim nie zgadzam.."
Obrazek

d_anek

Od: Pt lut 06, 2004 8:24

Post » Pon lis 15, 2010 18:45 Re: 13/14.11.2010 CCL Łódź

Przy mnie wpuszczono kota bez chipa - tzn było to wpuszczanie selektywne - bo 1 kot został wpuszczony - za pozwoleniem organizatorów - BYŁAM PRZY TYM! a 2 inne zostały odesłane - jak widać są równi i równiejsi......

Daria&Lilu

Od: Czw sty 22, 2009 20:09

Post » Pon lis 15, 2010 18:47 Re: 13/14.11.2010 CCL Łódź

błękitny anioł pisze:A co do wystawy...mam parę pytań do organizatorów, pozwoliłam sobie skopiować tekst koleżanki
dlaczego taki sędziowie , dlaczego wpuszczano na salę koty bez chipów, dlaczego na sali były obecne koty i uczestniczyły w wystawie koty nie ujęte w katalogu i dodatku ....

A tak gwoli ścisłości ... Pytanie powinno zostać skierowane do organizatorów albo podczas wystawy albo drogą pisemną na ręce zarządu klubu. Klub powinien wówczas odpowiedzieć osobie pytającej zamieszczając ew. udzieloną odpowiedź (wyjaśnienia) na stronie klubu. Forum "miau" o ile mi wiadomo nie jest oficjalną platformą wymiany informacji pomiędzy klubem a jego członkami czy usługobiorcami i w zasadzie reakcja d_anek na "parę pytań do organizatorów" świadczy o wyłącznie o jej dobrej woli :wink:

OloK.

Od: Śro cze 27, 2007 9:15

Post » Pon lis 15, 2010 18:52 Re: 13/14.11.2010 CCL Łódź

d_anek pisze:Na koniec, gwoli ścisłości chciałabym przypomnieć, że imię i nazwisko jednego z przywoływanych sędziów to Veikko Saarela.
przepraszam za siebie i Aniołka, tak to przezwisko jakoś do niego przylgnęło... :oops:

najmysia

Post » Pon lis 15, 2010 21:07 Re: 13/14.11.2010 CCL Łódź

Marcepan pisze:....
i hodowcy mogą:
...

i to by było na tyle ...

choć w Cieszynie przeniosłam kota do innego sędziego jak cała grupa kolorystyczna się zgodziła (taki warunek usłyszałam w sekretariacie) czyli aż 2 koty :piwa: .... a potem ten sam sędzia jako prowadzący na innej wystawie chyba zapomniał że jest tu tylko jako prowadzący bo wolał "sędziować" niż prowadzić wystawę :roll:
http://www.kocieforum.pl (MCO i nie tylko ...)
Obrazek
"Tajemnica sukcesu: mieć pod ręką jakiegoś Smoka" ze Shrek'a http://mco-kocury.manifo.com/
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=84343&hilit=Smok+i+amor

sunshain

Od: Nie lis 16, 2008 17:36

Post » Wto lis 16, 2010 0:41 Re: 13/14.11.2010 CCL Łódź

błękitny anioł pisze:4. parking na trawiastej płycie boiska, gdzie po wczorajszym deszczu zrobiło się bajoro i samochody linami wyciągano. Moje auto wygląda jak po rajdzie terenowym.

Organizator z reguły może sporo, ale zamawianie dobrej pogody jest póki co poza jego kompetencjami.

błękitny anioł pisze:5. krzeseł brakowało. Było może tylko na połowę klatek.

Proponuję pojeździć na wystawy np. w Niemczech, gdzie krzeseł nie ma w ogóle. Na polskich wystawach najczęściej ich liczba rozmija się (w różnym stopniu, fakt) z liczbą wystawców.

błękitny anioł pisze:6. brak cateringu. Można było kupić ciastko za 6 zł i kawę za min. 7 zł oraz żelki i oscypki. Dziś jeszcze dodano ciastko za 2 zł na schronisko i chleb ze smalcem.

Znalezienie jedzenia na wynos w bądź co bądź dużym mieście nie powinno nastręczać trudności "zaprawionemu w bojach" wystawcy.
Obrazek

where

Od: Nie cze 15, 2008 8:29

Post » Wto lis 16, 2010 2:21 Re: 13/14.11.2010 CCL Łódź

where pisze:
błękitny anioł pisze:4. parking na trawiastej płycie boiska, gdzie po wczorajszym deszczu zrobiło się bajoro i samochody linami wyciągano. Moje auto wygląda jak po rajdzie terenowym.

Organizator z reguły może sporo, ale zamawianie dobrej pogody jest póki co poza jego kompetencjami.

błękitny anioł pisze:5. krzeseł brakowało. Było może tylko na połowę klatek.

Proponuję pojeździć na wystawy np. w Niemczech, gdzie krzeseł nie ma w ogóle. Na polskich wystawach najczęściej ich liczba rozmija się (w różnym stopniu, fakt) z liczbą wystawców.

błękitny anioł pisze:6. brak cateringu. Można było kupić ciastko za 6 zł i kawę za min. 7 zł oraz żelki i oscypki. Dziś jeszcze dodano ciastko za 2 zł na schronisko i chleb ze smalcem.

Znalezienie jedzenia na wynos w bądź co bądź dużym mieście nie powinno nastręczać trudności "zaprawionemu w bojach" wystawcy.

:ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk:

A może w przyszłości wystarczy zorganizować wystawę w miejscu lepiej do tego przygotowanym i wyciągnąć wnioski z krytycznych uwag wystawców :)

Bo takie "drobiazgi" jak bezpieczny parking, możliwość zjedzenia posiłku, czyste toalety, sędziowie potrafiący odróżnić płeć kota....
są jednak dla nas wystawców dosyć ważne i przecież za to płacimy.

Masz rację where, ze organizator nie ma wpływu na pogodę, ale ma wpływ na wybór hali wystawienniczej oraz skład sędziowski.

Pozwolę sobie zacytować Cię z innego wątku:
where pisze:Udział w wystawie nie jest obowiązkowy

Organizacja wystawy tez nie jest obowiązkowa dla klubu :wink:

koc-cat

Od: Sob lis 13, 2004 14:00

[poprzednia][następna]