solangelica pisze:
Bylam wczoraj u dr R., Pipi ma podejrzenie choroby serca - doktor wysluchal brak prawidlowych odstepow miedzy uderzeniami przedsionek-komora. Rytm jest szybki i nieprawidlowy. Pytal o jej zachowanie i po wywiadzie stwiedzil ze wstepnie moze potwierdzic podejrzenie zaburzen kardiologicznych - m.in.Pipi jest drobnej budowy ciala, ma juz poltora roku a jest najmniejsza ze stada, najmniej aktywna, najwiecej spi, najczesciej wybiera cieple miejsca do spania mimo ze reszta kotow np wychodzi na przedpokoj gdzie jest chlodniej. Jej lękliwe zachowania tez moga swiadczyc o problemach z ukladem krazenia a nie o dzikosci. Na razie dostala tabletki (Fortekor 5), na nadcisnienie. [b]Czy ktos mial kota z chorym sercem i wie na co zwracac szczegolna uwage? Bede wdzieczna z kazda taka wskazowke, bo nigdy nie mialam doczynienia z kotem chorym na uklad krazenia.
[/b]
Na razie mamy ja obserwowac, ale trzeba zalatwic jej konsultacje kardiologiczna i badania ogolne krwi (takze pod katem pracy tarczycy) - generalnie wszystko inne w normie, temp w normie, wyglada na to ze oprocz drobnej budowy ciala i tego serca kotce nic nie domaga wiecej.
Solangelica czy doktor powiedział ze to Kardiomiopatia może być ?
Czy rytm serca nazwał cwałowy ?
To że ona jest drobna to działa in plus dla niej - gdyby moja Nala była duża już by nie żyła. ( skończyła 3 lata a miała żyć tylko 6 miesięcy

)
Miała zrobiony rtg klatki piersiowej ? Powinna mieć wykonane zdjęcie w dwóch projekcjach AP i boczne.
Przede wszystkim kota powinna mieć spokój i cisze.
Karma nisko sodowa i nie za tłusta
Kota musi dostawać taurynę i kwasy omega 3-6-9
U kotów choroby tarczycy są rzadkie ale się zdarzają. Choroba tarczycy nie leczona lub późno wykryta niszczy serce i nerki

Co do badań tarczycy nic nie da zrobienie w laboratorium ludzkim bo będą przekłamania.
Dobrze by było kocie zrobić Wolna T3, Wolna T4, Całkowita T3 i Całkowita T4
Doktor Niziołek badania wyjazdowe RZESZÓW

- 4-5.12.2010 (sobota, niedziela)- te są najbliżej .
To tyle tak na szybko .
Tweety PKD czyli wielotorbielowatość nerek (wielocystowatość nerek) występuje również u krótkowłosych europejskich. Wiem że to marna pociecha
Dobrze by było resztę miotu przebadać w tym kierunku ... Można wykonać badanie genetyczne.