Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Gibutkowa pisze:Na zapach siuśków najlepsze są te produkty http://www.ecodor.pl/Verbraucherprodukt ... 3wodRV5-wA - ten pierwszy po lewej wypróbowałam osobiście na kocurzym moczu Mietka kiedy zaczął znaczyć - jedno psikniecie i nie ma ŻADNEGO zapachu. Myślę że nawet on sam nie wyczuwał, bo robił w inne miejsca. To jest neutralizator z enzymami naturalnymi nieszkodliwy dla materiałów, dla żywych organizmów i dla środowiska. On nie maskuje zapachu ale rozkłada tymi enzymami cząsteczki i to się ulatnia.
Ja-Ba pisze:ten Urine OFF też tak własnie działa - rozkładając składniki moczu a nie tylko maskując zapach.
cynamon i wanilia pisze:Stop Indoor kupiłam w sklepie zoologicznym u nas na osiedlu, ale jest i w necie, np tu: http://www.karusek.com.pl/produkt.php?prod_id=6506&action=prod
śmieszny ma zapach, w mieszkaniu pachniało/śmierdziało, zależy jaki kto ma gust węchowy, jak w sklepie zoo właśnie
dobrze że Burita już nie sika, to chyba znak, że jest z nią lepiej
pcheelka pisze:Czasem zdarza się jej w nocy, gdy się obudzi, pobawić się trochę, a potem wywąchać kołdrę i zsikać.
Próbowałam zamknąć kotkę - choćby na noc - w przedpokoju z kuwetą i miskami - ale strasznie miauczała i skrobała w drzwi.
Próbowałam ją karcić - klaps w tyłek, a nawet wsadzałam jej nos w to miejsce i wyganiałam z łóżka. Ale to wszystko traktowane jest jak zabawa.'
Czy są jakieś inne metody nauczenia kotki, że to jest złe?
mpacz78 pisze:Może w tej kołdrze został jakiś zapach sików jeszcze, i ona jak poczuje to jej się przypomina. To kołdra którą da się gruntownie wyprać? Jeśli nie to póki co schowaj tą kołdrę i załatw sobie jakąś inną. Kot ma bardzo dobry węch, czuje coś czego my nie jesteśmy w stanie wyczuć.
mukki pisze:Klaps i wsadzanie nosa w siki na kota może podziałać wręcz odwrotnie do zamierzeń - będzie sikać jeszcze bardziej. Ze sposobów na oduczenie to:
1. wymienić pościel - kota cały czas czuje zapach siuśków i uważa, że może/musi/ma potrzebę tam dalej sikać.
2. Do weta - może kota ma problem z pęcherzem lub w ogóle ze zdrowiem i w ten sposób sygnalizuje
3. Uważa, że jest za mało kochana - głaskać, przytulać, nie krzyczeć, jak siknie, w milczeniu wyczyścić, bez żadnych krzyków i karcenia kota, siknięcie w kuwecie natychmiast nagradzać - jak mam w domu właśnie taką sytuację, spokój, przytulanie i nagrody zaczęły dziłać
4. Jeśli to pojedynczy, mały kot - to może czuć się samotny, problem z sikaniem może rozwiązać towarzystwo
5. Jeśli jest w odpowiednim wieku - wysterylizować
6. Nie pasuje jej żwirek
7. Z kotem nie załatwisz nic na siłę, trzeba go przechytrzyć, albo się pogodzić z przegraną...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], Zeeni i 58 gości