jadłowstręt po zatruciu mocznikiem - ile może trwać?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lis 03, 2010 9:02 jadłowstręt po zatruciu mocznikiem - ile może trwać?

Moje 2 letnie kocie (kastrat), po zatkaniu pęcherza i niemożności wysikania się było cewnikowane pod narkozą (to było w sobotę 30.10 a mamy środę) Wymiotował wtedy na zielono.

Piasek wyleciał a kot już 5 dzień sika bez kontroli pod siebie. Do wczoraj nie pił i nie jadł. Teraz pije w małych ilościach ale na jedzenie nie może patrzeć - ucieka, odwraca głowe i patrzy wzrokiem mówiącym - jak możesz mi to robić? Jest słabiutki, nie wylizuje się. Dziś rano cicho mruczał gdy go głaskałam, ale generalnie bidulek.

Ma wode w 2 różnych miskach (gdyby tamta kojarzyła mu się z rzyganiem) i pije z nowej, ma też żarełko suche i mokre RC urinal i nic! Wącha tylko i śpi z nosem nad miską z wodą. Jakby chciał a nie mógł... Wygląda to jak jadłowstręt psychiczny.

Po pracy idę z nim do weta na szósty zastrzyk z antybotyku plus rozkurcz (może dlatego nie trzyma moczu?)

Czy on będzie już tak lał pod siebie do końca życia? I czy ktoś wie jak go podejć żeby zaczął jeść. Próbowałam behawioralnie desensytyzować go i podawałam kawałeczki wielkości 2 mm - bierze do pyszczka i wypluwa.

Eh... martwie sie...

dora&leon

Od: Sob paź 30, 2010 13:58

Post » Śro lis 03, 2010 9:28 Re: jadłowstręt po zatruciu mocznikiem - ile może trwać?

najwazniejsze zeby zaskoczyl - moze wet niech poda jakis lek na pobudzenie apetytu?
moze przyczyna jest inna?
sprobuj karmic go troche na sile, pocierajac karma w pasztecie o podniebienie, malymi ilosciami
moze mu karma urinary nie smakuje? to sie czesto zdarza - wtedy trzeba karmic normalnie, tym co lubi i podawac paste zmieniajaca ph
:ok:
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Sob lis 06, 2010 7:25 Re: jadłowstręt po zatruciu mocznikiem - ile może trwać?

Po takich problemach kocurek może mieć uszkodzone nerki - koniecznie trzeba zrobić mu badania krwi i to sprawdzić, to co się z nim działo nijak nie uzasadnia obecnego złego stanu.

On nie je już 5 dni???
Mam nadzieję że dostaje kroplówki odżywcze?
Bo bez tego za chwilę będzie miał wątrobę do przeszczepu :(

Minęło troszkę czasu od Twojego postu, mam nadzieję że kocurek czuje się już lepiej?

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Sob lis 06, 2010 8:19 Re: jadłowstręt po zatruciu mocznikiem - ile może trwać?

Sprobuj z kitiketem lub whiskasem. Wiem, ze to straszne go.wno, ale najwazniejsze jest, by sie przelamal. My tak robilismy z naszym nerkowym Dzoszka, jak mial kryzysy.
Lekko gotowana piers z kurczaka tez powinna wejsc.Jesli ni eje, wazniejsze jest by wogole cos zjadl a potem by jadl ta karme, ktora powinien
Mozesz sprobowac tez wysokokalorycznej karmy dla anorektycznych kotow, one bardzo ladnie pachna i koty je chetnie jedza ( to z kolei pomoglo , jak sie nasz Srylek przytrulpo odrobaczaniu -to rzadki pasztet est, bralam do strzykawki i do pyszczka)

epti

Od: Śro lis 15, 2006 14:10