Choinka - unikać włosów anielskich i czego jeszcze?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lis 03, 2010 9:31 Choinka - unikać włosów anielskich i czego jeszcze?

Do Świąt Bożego Narodzenia jeszcze daleko, ale wolałabym nie uczyć się na własnych błędach.
Chętnie skorzystam z Waszych rad.

Czym można a czym nie należy zdobić choinki w domu kociarza ?

Czytałam w kocim ABC o tragicznych skutkach połknięcia włosów anielskich.
Nie będzie ich w moim domu ( choć dawniej były )

Na co jeszcze należy uważać?
Obrazek
Obrazek Czesio 6.04.2015 [*]

Mulesia

Od: Czw cze 03, 2010 9:04

Post » Śro lis 03, 2010 10:45 Re: Choinka - unikać włosów anielskich i czego jeszcze?

Na co uważać?
Na szklane bombki - tłuką się na ostre kawałki.
Na lampki, bo kot może przegryźć przewód.
Na wszystko, co mógłby zeżreć ze szkodą dla zdrowia.
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Śro lis 03, 2010 13:52 Re: Choinka - unikać włosów anielskich i czego jeszcze?

U nas w ubiegłym roku nie mieliśmy takiej prawdziwej dużej choinki(chyba pierwszy raz),właśnie ze względu na koty,tzn.stała taka mała ,symboliczna na regale,ale w tym roku to już nie mam pomysłu jak to będzie bo kotki podrosły i na regał też z łatwością wejdą :mrgreen:
Szwagier w święta komentował jak to można nie mieć choinki,że trzeba koty na dwór wywalić i takie tam.
Jeśli ma się możliwość można choinkę postawić w pokoju niedostępnym dla kotów,ale nie zawsze da się to zorganizować,bo faktycznie tak jak pisze Greta_2006 trzeba uważać na wszystko.

ewelina80

Od: Wto lut 23, 2010 15:40

Post » Śro lis 03, 2010 14:00 Re: Choinka - unikać włosów anielskich i czego jeszcze?

Takiej ewentualności, by w ogóle nie mieć choinki nawet nie biorę pod uwagę.
Dlatego pytam.

Zamiast bombek szklanych mogę zawiesić drewniane.

I o to właśnie mi chodzi.
O pomysły na świąteczną choinkę.
Obrazek

Mulesia

Post » Śro lis 03, 2010 15:14 Re: Choinka - unikać włosów anielskich i czego jeszcze?

Teraz bez problemu można kupic bombki plastikowe zamiast szklanych...
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Śro lis 03, 2010 18:52 Re: Choinka - unikać włosów anielskich i czego jeszcze?

Mój pies, będąc młodym osobnikiem, na widok naszej pięknej, żywej choinki podniósł nogę i ... Dobrze, że chociaż to zagrożenie możemy wykluczyć :D

Bydgostia

Od: Sob paź 16, 2010 22:31

Post » Śro lis 03, 2010 18:57 Re: Choinka - unikać włosów anielskich i czego jeszcze?

CoToMa pisze:Teraz bez problemu można kupic bombki plastikowe zamiast szklanych...

Równie ładne :ok:
To tylko ja,
Tż Gretty

Gretta

Post » Śro lis 03, 2010 19:03 Re: Choinka - unikać włosów anielskich i czego jeszcze?

U mnie choinka stoi na balkonie. Ubrana, ze światełkami. No, sztuczna... :oops: Widać ją cały dzień a wieczorem się świeci.
Stwierdziłam, że uważanie na koty przy choince za dużo nerwów mnie kosztuje.

Natomiast synuś polubił choinki robione z gałązek. Już trzeci rok taką kupiliśmy (tzn rok temu). Stoi u niego wysoko na półce, też jest ubrana, pachnie. Po świętach sie ją troszkę rozbiera, i stoi sobie na podstawce cały rok. Synuś ją co tydzień przysznicuje w wannie...po prysznicu choinka pięknie pachnie, ku mojemu zdziwieniu, przez cały rok. I jest ciągle zielona, chociaż ta teraz już ciutek zblakła.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Śro lis 03, 2010 19:10 Re: Choinka - unikać włosów anielskich i czego jeszcze?

My też mamy symboliczną, malutką na półce. Oczywiście, ze względu na kocie bezpieczeństwo- bałabym się, że się pokaleczą bombkami, połkną włosy anielskie, przegryzą przewody, wbije im się słomka z ozdóbek w podniebienie itp.
Proponowałabym po staropolsku: orzeszki, pierniczki, jabłuszka, papierowe gwiazdki...W sumie- uroczo :D
ObrazekObrazekObrazek

marija

Od: Czw gru 28, 2006 22:44

Post » Śro lis 03, 2010 19:24 Re: Choinka - unikać włosów anielskich i czego jeszcze?

po przeżyciu totalnej demolki choinki przez kocicę zawsze symboliczna choinka, robiona z orzechów włoskich i szyszek klejonych na stożkowej tubie.
Jak był sam kocurek choinka mogła stać - co najwyżej bombka zleciała - potem były juz plastikowe ze względów bezpieczeństwa, kocica okazała swą niszczycielską moc w noc wigilijną - choinka stała na dole, wszyscy spali u góry, rano pokój wyglądał jak po przejściu kilku tajfunów. U mojej córki choinka wytrzymuje kilka godzin do kocicy dołączył młody rozbrykany towarzysz, razem nieupilnowani choinkę roznoszą w try miga. Wszelkie kombinacje podwiązania choinki, obciążania dołu choinki nie powiodły się, koty górą.

PearlRain

Od: Pt gru 11, 2009 12:06

Post » Śro lis 03, 2010 19:43 Re: Choinka - unikać włosów anielskich i czego jeszcze?

No właśnie, mała choinka za szybą to jest to :lol: Kiedyś ubrałam ją zamiast typowych ozdób - w czeską biżuterię (takie opalizujące kryształy). :twisted:
To tylko ja,
Tż Gretty

Gretta

Post » Śro lis 03, 2010 20:01 Re: Choinka - unikać włosów anielskich i czego jeszcze?

:lol:
Prawdziwa skarbnica pomysłów.

Dobrze. Na choince ( sztucznej ) w domu:
- bombki plastikowe i drewniane
- papierowe ozdoby
- ew. jabłuszka, pierniki

Na tarasie, pod dachem, druga żywa choinka w doniczce ze wszystkimi tradycyjnymi ozdobami ( poza włosami anielskimi )
Obrazek

Mulesia

Post » Wto lis 23, 2010 11:03 Re: Choinka - unikać włosów anielskich i czego jeszcze?

Właśnie wypatrzyłam coś takiego:
http://allegro.pl/aniolki-anioly-bombki ... 18666.html
To tylko ja,
Tż Gretty

Gretta

Post » Wto lis 23, 2010 11:11 Re: Choinka - unikać włosów anielskich i czego jeszcze?

Ja testowałam rok temu kocie ozdoby choinkowe bo Mruś był mały i wszystko go interesowało.
Sprawdzają się szyszki (bez brokatu i farby), suszone plasterki cytrusów, papierowe kokardki, ozdoby z filcu (bez koralików), kocie myszki, piłeczki.
Choinki nie muszę mieć i nie brakowałoby mi jej ale to spora frajda dla sierściuszków.
ObrazekObrazek

dorota13

Od: Pt maja 09, 2008 12:06

Post » Wto lis 23, 2010 11:19 Re: Choinka - unikać włosów anielskich i czego jeszcze?

myślę że nie ma co panikować- moje koty miały pierwszą prawdziwą choinkę 2 lata temu na święta, myślałam że się będą wspinać, ale ją olały. co najwyżej pacnęły kilka razy jedną z wiszących choinek.
Obrazek ObrazekObrazek
Franek & Rysia
Zabezpieczenia okien i balkonów 3miasto- R E A K T Y W A C J A.

rambo_ruda

Od: Pon maja 15, 2006 16:53

[następna]