» Pon lis 01, 2010 13:42
Re: Hospicjum 'J&j'.
Oluś, najgorsze jest to, że ja nie wiem, czym Fundacyjny chce pracować. Żeby cokolwiek zamawiać, czy szukać [po nazwach] musiałabym najpierw wiedzieć czego mam szukać.
Nie sądzę, żeby klej dało się zastosować na otrzewnej - nie znam się. Do tej pory spotkałam się z opcją siatki, która można `wszyć` podskórnie i która oprócz tego, że przytrzymuje brzegi rany przy sobie oraz chroni narządy wewnętrzne przed wypadaniem, to jeszcze dodatkowo stanowi wsparcie do ziarninowania tkanki i gojenia się jej.
Kwestia zagojenia się skóry samej - to już wg mnie `pikuś`. To otrzewną trzeba przede wszystkim zespolić.
Anatomicznie patrząc, każdy zabieg otwarcia jamy brzusznej to jest zaszycie trzech warstw - otrzewnej, mięśni i skóry. W przypadku cięcia środkiem brzucha [po tzw. linii białej] odpada szycie mięśni - otrzewną i brzegi linii białej zszywa się jako jedną warstwę. I to jest jakby problem podstawowy - nie można zaszyć, czy połączyć wszystkiego na raz - to jest jak szycie poduszki ubranej w poszewkę - trzeba osobno. W przypadku problemów z zespoleniem tej wewnętrznej warstwy stosuje się taki jakby wkład ze specjalnej siateczki, której potem się nie wyjmuje - ona rozpuszcza się na tej samej zasadzie, co szwy wewnętrzne. Tak się operuje przepukliny, zwłaszcza duże, gdzie nie da się ściągnąć brzegów otworu, by normalnie je zszyć.
Wiem, że Fundacyjny - z racji wybranej specjalizacji - dysponuje większym asortymentem np. nici, natomiast nie wiem, co uzna za najlepsze do pocerowania Przemysia i czy będzie tym dysponował.
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882
'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'