Wątek dla nerkowców - IV

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt paź 29, 2010 18:30 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Szczuruś dostaje kroplówki co drugi/trzeci dzień (na przemian Nacl z glukozą albo ringer z mleczanami, co druga kroplówka z cocarboxylazą), lespewet. I to wszystko, nawet karmę je normalną, bo na nerkowej odmawiał jedzenia i chudł. Teraz wprowadzimy coś na zbicie fosforu. No i badamy krew co miesiąc.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Pt paź 29, 2010 19:19 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Jana pisze:Sib, mam spory przegląd karm nerkowych, do oddania. Szczuruś odmawia i dostaje normalne jedzenie.

Jana,chetnie odkupie pol kg nerkowego Troveta, jesli mozna :D - zostawilam sobie po Bajce male resztki i wlasnie Muczacza je przez nos wciagnal 8O :mrgreen: chcialabym miec pewnosc,ze to milosc ciut dluzsza niz 1 wieczor, bo Daisy tez nosem ale tylko 3 chrupki, standardowo :roll:

Sib, jest nas sporo - Mysza tez chyba kupuje nerkowe... z nerkowymi kotami zreszta czesto jest tak, ze czasem cos im smakuje a czasem cos innego :roll:

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Pt paź 29, 2010 22:44 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Nie wiem czy tyle Troveta mam. Jutro zrobię przegląd karm nerkowych, które mam w domu, bo porozsiewane w różnych miejscach (na przykład przed chwilą wpadła mi w ręce tacka animondy 8O , kiedy szukałam saszetki dla nowego tymczasa).

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Sob paź 30, 2010 14:45 Re: Wątek dla nerkowców - IV

KarolinaS pisze:błagam was o radę
naszej najstarszej koteczce w ostatnich badaniach wyszedł mocno podwyższony mocznik (kreatynina w normie): 114
po dwóch tygodniach (w tym czasie była na diecie c/d, nadal jest), zrobiliśmy kolejne badanie; mocznik 130 (różnica w granicach błędu); we wtorek jedziemy na usg nerek i ponownie będziemy powtarzać mocznik i kreat.;
mój wet mówi, że może to być początek przewlekłej niewydolności nerek;
jesteśmy załamani;

Podwyzszony mocznik a wszystko inne w normie nie musi oznaczac poczatku PNN. Czy ten c/d to tylko w formie suchej? Czesto kot, ktory je tylko suche i malo pije wchodzi w stan stalego odwodnienia. Wtedy mocznik drastycznie skacze choc kreatynina pozostaje w normie. Co wet mowi na temat odwodniena?
Ile kicia pije? Trzeba ja zachecic, zeby pila jak najwiecej, fontanny, inna woda, inna miska itd. a najlepiej odstawic calkowicie sucha karme jezeli ja dostaje.
Dopiero gdy jest pewnosc, ze mocznik nie skoczyl z powodu odwodnienia nalezy zastanowic sie nad innymi przyczynami.
Ostatnio edytowano Sob paź 30, 2010 14:58 przez AlkaM, łącznie edytowano 1 raz

AlkaM

Od: Nie sty 04, 2004 6:14

Post » Sob paź 30, 2010 14:56 Re: Wątek dla nerkowców - IV

jaguarius pisze:
Rośnie tylko kreatynina - w tempie zawrotnym, jeśli nie zatrzymam tego to zostało nam bardzo mało czasu - ostanio wzrost o kilka dziesiątych co miesiąc

Bardzo gwaltowny skok kreatyniny jest glownie spowodowany infekcja nerek lub kamieniem w nerce lub nadcisnieniem

AlkaM

Od: Nie sty 04, 2004 6:14

Post » Sob paź 30, 2010 15:29 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Witam pisałam ostatnio ze u mojego kota stwierdzono przewlekłą niewydolność nerek od 4 dni jedzie na kroplówkach i dostaje RC RENAL.
Ogólnie Kropek ( tak mu na imię ) jest ospały, a dziś zauważyłam że gdy wskakuje na fotel bądź łóżko drgają mu mięśnie.
W objawach na 1 stronie forum nie są podane drgawki, w poniedziałek idziemy jesteśmy umówieni znowu na kroplówkę doradźcie mi czy wet powinien zrobić jeszcze jakieś dodatkowe badania??
Obrazek

madziuszka20

Od: Czw paź 28, 2010 12:53

Post » Sob paź 30, 2010 15:38 Re: Wątek dla nerkowców - IV

AlkaM pisze:Bardzo gwaltowny skok kreatyniny jest glownie spowodowany infekcja nerek lub kamieniem w nerce lub nadcisnieniem

ten skok jest nie taki gwałtowny jak przy ostrym
2,7-3,0-3,5-3,7-4,2 to są wyniki mniej więcej co 2 mies.
Infekcji nie ma bo leukocyty i OB ok.

Mogłabym z nim się umówić do Marcińskiego, bo mam do niego rzut beretem :( Ja już nie chcę go męczyć podróżami - on w czasie jazdy wydziera się, kuli, trzęsie :evil: nie chcę go dobijać stresem

Ciśnienie miał mierzone u dr Neski wtedy przy wizycie i mimo stresu - 3 krotne pomiary były bardzo dobre.
Mimo tego podajemy 1/4 fortecoru

We wtorek dr Neska przyjmuje popołudniu - pojadę tam z jego wynikami i propozycją leczenia mojej wet.
Poprzednim razem zgodziła się z zaleceniami mojej p. doktor, ale to było przy innych wynikach i innym leczeniu

madziuszka jeśli jest krwiomocz to koniecznie posiew. Zrobić morfologię, biochemię, jonogram.
U ludzi drżenie mięśni występuje np przy niskim magnezie, samo odwodnienie również może powodować taki objaw, może ktoś bardziej doświadczony jeszcze coś podpowie.

jaguarius

Od: Nie lis 11, 2007 15:40

Post » Sob paź 30, 2010 15:48 Re: Wątek dla nerkowców - IV

madziuszka20 pisze:Witam pisałam ostatnio ze u mojego kota stwierdzono przewlekłą niewydolność nerek od 4 dni jedzie na kroplówkach i dostaje RC RENAL.
Ogólnie Kropek ( tak mu na imię ) jest ospały, a dziś zauważyłam że gdy wskakuje na fotel bądź łóżko drgają mu mięśnie.
W objawach na 1 stronie forum nie są podane drgawki, w poniedziałek idziemy jesteśmy umówieni znowu na kroplówkę doradźcie mi czy wet powinien zrobić jeszcze jakieś dodatkowe badania??

Madziuszka20, wysłałam Ci pw, nie odebrałaś, jak widzę.
Z tego co pisałaś, Kropek miał kłopoty z oddawaniem moczu, czy teraz już ok? Czy siusia normalnie?
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Sob paź 30, 2010 16:11 Re: Wątek dla nerkowców - IV

siusia normalnie ale na sam koniec wysikuje kapke krwi ale nie zawsze
jestem z tychów moze znasz tu dobrych weterynarzy ??
wet nie zrobił mu zadnych badań po za krwią
Obrazek

madziuszka20

Post » Sob paź 30, 2010 16:20 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Nie znam lekarzy w Tychach, ale poszukaj tutaj, może znajdziesz jakiegos polecanego
viewforum.php?f=22

Możesz też założyć watek w dziale koty i poprosić o wskaznie jakiegoś specjalisty w pobliżu.
Dużo dobrego słyszałam o lecznicy THERIOS w Myślenicach, sama konsultowałam tam kotkę.

Wyniki Twojego kotka są złe, ale nie tragiczne. Poza tym ta krew w moczu i te problemy z siusianiem stanowczo wskazują na problemy z pęcherzem. Muszisz jak najszybciej zrobić badanie moczu:
- badanie ogólne
- osady
- posiew i antybiogram.
I koniecznie znajdź innego weta.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Sob paź 30, 2010 16:23 Re: Wątek dla nerkowców - IV

jaguarius

Od: Nie lis 11, 2007 15:40

Post » Sob paź 30, 2010 17:06 Re: Wątek dla nerkowców - IV

jutro pójdę i zażądam badania moczu
przyjrzałam się również kulce moczu w kuwecie i w niektórych miejscach połyskuje czy to mogą być te kryształki o których pisałaś??
Obrazek

madziuszka20

Post » Nie paź 31, 2010 17:45 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Zabrałam Yennę na wieś... Wygrzała się na słoneczku, mruczała i ugniatała, potem zasnęła na moich kolanach i tak sobie siedziałyśmy do zachodu słońca. Teoretycznie sielanka tylko znowu nie zjadła kolacji.... Polizała sos...
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Pon lis 01, 2010 11:52 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Hej
Byłam dziś na kroplówce z Kropkiem, spytałam się o badanie moczu powiedział ze ok można zrobić tylko u nich się nie wykonuje muszę jechać do jakiejś przychodni.
Spytałam się też o te drgawki i o krew w moczu - powiedział że to normalne przy tej chorobie ;/.
Poprosiłam też o założenie książeczki i żeby wpisał tam wszystko co do tej pory było zrobione.

Napisał tak:

Leczymy od 25.10.2010
25.10 2010 - badanie USG, FLUTD
27.10.2010 - badanie krwi - crea - 4.87, mocznik - 140, kroplówka (zastrzyk jest nazwa ale niewyraźnie napisane coś na "But...." to jest antybiotyk jakiś)
28.10.2010 - kroplówka, zastrzyk
29.10.2010 - kroplówka, zastrzyk
30.10.2010 - kroplówka, zastrzyk
01.10.2010 - kroplówka, zastrzyk

Zalecenia:
dieta Renal
Furaginum - 3x1/2 tabletki
Obrazek

madziuszka20

Post » Pon lis 01, 2010 12:02 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Witam.
Slonko_Łódź to dobrze, że kicia odpoczęła. Psychika kocia jest bardzo ważna. Niestety widzę to u swojej kici. Trzymam kciuki za poprawę apetytu Yenny.

A u nas różnie. Struwity się pięknie rozpuszczają. W porównaniu z tym ile ich było, to teraz zostały tylko niedobitki. Ph moczu mamy już ładne bo 5,5. Ale zapalenie pęcherza trzyma i nie drgnie. Zrobiłyśmy z wetką antybiogram, wyniki w środę.

Więc mamy małe postępy ale i załamanie też było do tego stopnia, że z kotem na pogotowiu wylądowałam. Kot osowiały, wpatrzony w jeden punkt, zero reakcji na cokolwiek, no i nie siusiała (chociaż co dziwne miała ogromny apetyt tego dnia). Dałam pół nospy i nic. Więc kota do klatki i wio. Kot w klatce się wysiusiał 8O , a na pogotowiu nic nam ciekawego nie powiedziano a zapłaciłam tyle że aż szkoda gadać. Dobre to, że rtg zrobiono. Na rtg wszystko ok. Następnego dnia kotce zrobiono usg jamy brzusznej, niestety pod narkozą. Nerki - ok, w pęcherzu sporo piasku (to był pewnie powód złego samopoczucia kota, chyba się zatkała i nie mogła siusiu zrobić) ale wetka stwierdziła że żyły doprowadzające krew do wątroby są poszerzone :? I pytanie czy to wynik narkozy? Czy coś nie tak bo dodatkowo próby wątrobowe podwyższone.
Wynik antybiotyków i psychotropów ( w bardzo małej dawce ) ? Teraz kota zamiast na psychotropach jest na Kalm Aid.
Po narkozie kota wysiusiała strasznie dużo i od tej pory jest lepiej. Samopoczucie ok, siusia min. 2 razy na dobę ale nadal się uporczywie liże i drapie, trzącha uchem :? Nie wiem co to, czy alergia czy nerwy.

Co mnie cieszy to to, że kicia dała się namówić na jedzenie mokrej karmy ale tylko Hillsa c/d. Royala nie chce.
Dodatkowo jest dopajana strzykawką (oj trauma to dla niej ale innego wyjścia nie ma dopóki fontanna nie dojedzie bo przez 1 listopada jakoś dojechać nie może :roll: ).

Najświeższe wyniki badań:

FIV, FELV - negatywny
Urea - 45,8 mg/dl
Crea - 0,85 mg/dl
Aspat - 104 U/l (norma do 83)
Alat - 108 U/l (norma do 78)
Potas - 4,32 mval/l
Sosfataza zasadowa - 80 U/l (norma do 89)

HCT - 44,7 %
HGB - 14,1 g/dl
MCHC - 31,5 g/dl
WBC - 9,1 x 10 do 9/L
GRANS - 4,5 x 10 do 9/L , 49%
L/M - 4,6 x 10 do 9 , 51%
PLT 274 x 10 do 9/L

tak to wygląda.

adelka99

Od: Nie paź 17, 2010 11:17

[poprzednia][następna]