Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 4

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw paź 28, 2010 20:30 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 4

w zależności od smaku ryby podzielą się na wodne i dymne. Ryby wodne to: filety z mintaja (łatwo je odnaleźć w wannie i zmywarce), ryba dymna to anna. kominek gratis.

CatherineTheGreat

Od: Wto lis 25, 2008 9:58

Post » Czw paź 28, 2010 20:30 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 4

alus1 pisze:no co za twórczość :mrgreen:

ale chodziło chyba o taką w papilotach (jakby to nie brzmiało) :twisted:
jutro w pracy postaram się skrobnąć ten przepis 8)

jesooo..
skad ja teraz rybie papiloty na tej wsi kupie 8O
haha :mrgreen: :ryk:
"Umrzeć - tego nie robi się kotu,bo co ma począć kot w pustym mieszkaniu.." - Wisława Szymborska.

Obrazek

Ciepła

Od: Nie cze 22, 2008 14:10

Post » Pt paź 29, 2010 6:07 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 4

Nie umiem usmażyć żadnej ryby :oops:

bry :roll:

MarciaMuuu

Od: Sob sie 25, 2007 19:36

Post » Pt paź 29, 2010 9:42 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 4

Ryby nie można schrzanić :wink: :lol: Dobrze sprawić ,a dla leniwych są filety ,dobrze doprawić -tym co się lubi i smażyć na oleju .
Można też zrobić w panierce jak schabowe .Żadna filozofia :wink: :lol:
Robić często i na różne sposoby ,aż się trafi na to co najlepiej smakuje :mrgreen:

Ale w papilotach to nie jadłam :wink: :lol:
ObrazekObrazek

amyszka

Od: Czw mar 22, 2007 14:26

Post » Pt paź 29, 2010 10:33 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 4

dymne ryby ach Kasiu 8)

zostańmy przy papilotach o które Joasia prosiła 8)

Ryba w papilotach
przepis na 4 porcje

4 kawałki ryby (tilapii, dorsza lub innej ale o wyrazistym smaku oczywiście może być mrożona)
30 dkg pieczarek
2 duże cebule
4 duże ziemniaki
sól, pieprz, koperek (chyba że nie lubicie)
masło
papier pergaminowy
folia aluminiowa

Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry i obgotowujemy z dodatkiem soli (max 10 minut) ziemniaki nie mogą się rozpadać, mają być jedynie obgotowane. Pieczarki kroimy w plastry tez nie za cienkie i dusimy na patelni z dodatkiem 1 łyżki masła soli i pieprzu. Cebulę kroimy na pół a następnie w pół plastry i obsmażamy jak pieczarki z łyżką masła niedużą ilością soli i pieprzu pod koniec dodajemy skrojony drobno koperek. Rybę jeżeli mrożona rozmrażamy wcześniej solimy i pieprzymy.
Szykujemy 4 kawałki papieru pergaminowego o długości około 50 cm i takie same kawałki folii aluminiowej (papier izoluje rybę od bezpośredniego styku z folią aluminiową folia chroni papier prze spaleniem).
Folię kładziemy na blacie matową stroną na zewnątrz a na niej papier. Środek papieru smarujemy odrobiną masła a następnie wykładamy plasterki ziemniaka, zwykle robię dwie warstwy które układam w prostokąt 15x12 cm tak by zostawić spore marginesy do złożenia papieru, na to cebula, pieczarki i surowa ryba. Następnie robimy paczuszkę z papieru. Składamy dwa brzegi papieru do siebie i i zawijamy tak aby utworzyć szczelny pakiecik, najpierw od góry zwijamy papier, a następnie zamykamy boki pakietu, nie przejmujcie się za pierwszym razem pakiet śmiesznie mi wyszedł. Tak przygotowany pakiet owijamy folią aluminiową. I tak, można to schować do lodówki i spokojnie upiec na dzień następny, więc jest wygoda wielka. Pieczemy w temp 180C około 20 minut w zależności od grubości ryby, jeżeli bardzo grube kawałki to musimy jej dać 30 minut. Uwaga jeżeli wyjmujemy danie z lodówki czas pieczenia podwajamy.
Podajemy na talerzu w lekko otwartym pakieciku, wcześniej zdejmujemy folię aluminiową. \
Do dania doskonale pasuje fasolka szparagowa lub marchewka duszona.
Smacznego.

Joasiu dla Michała przygotuj pierś kurczaka lub indyka krojąc ją w kawałeczki jak do chińszczyzny, lekko obsmaż tak, żeby się mięso zamknęło, ale w środku pozostało surowe i wyłóż na wierzch stosu jak rybę. Polecam dodać do mięsa tymianek będzie się świetnie komponował zarówno z mięsem jaki i z resztą składników, tymianku możesz też wtedy dodać do reszty produktów.
Ostatnio edytowano Pt paź 29, 2010 10:42 przez alus1, łącznie edytowano 1 raz

alus1

Od: Śro wrz 03, 2008 16:26

Post » Pt paź 29, 2010 10:39 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 4

Jak smażę rybę to ona się cała rozmięka i jest taka ciapciowata :oops:
Nawet filet :twisted:

MarciaMuuu

Od: Sob sie 25, 2007 19:36

Post » Pt paź 29, 2010 10:42 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 4

MarciaMuuu pisze:Jak smażę rybę to ona się cała rozmięka i jest taka ciapciowata :oops:
Nawet filet :twisted:

martusia musisz mocniej rozkręcić płomnień - patelnia musi byc gorąca na początku aby się nie rozpadała ryba, no i nalepiej najpierw rybę rozmrozić :D

alus1

Post » Pt paź 29, 2010 10:44 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 4

No i doczekałam się :spin2: :ok:
Alutku, zrobię to danie na pewno!
Pewnie nie wyjdzie tak smakowite jak Twoje, ale będę się starać :mrgreen:

Shira, również dziękuję za przepis :D
Obrazek

JoasiaS

Od: Wto sie 02, 2005 18:45

Post » Pt paź 29, 2010 10:46 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 4

Moje stwory z ryb jedza jedynie lososia, ewentualnie pstraga. Pstraga robie w papillote z warzywami, a lososia w piekarniku. Tez nie mozna schrzanic.
Obrazek

Chat

Od: Nie cze 15, 2008 8:57

Post » Pt paź 29, 2010 10:55 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 4

JoasiaS pisze:Shira, również dziękuję za przepis :D

Nie ma za co :mrgreen: Ja to ide na łatwiznę - mi się smażyć nie chce no i zwykle mi się rozpada - dlatego wolę w piekarniku albo na grilu piec :) Efekt super a roboty niewiele :mrgreen: :mrgreen: No i smakowite jest :mrgreen: Ja robię najczęściej pstrąga....ciekawe dlaczego :twisted: :ryk:
Obrazek Obrazek

shira3

Od: Śro mar 11, 2009 21:51

Post » Pt paź 29, 2010 11:08 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 4

Joasou na pewno będzie pyszna moja Ty zdolniacho :ok:

alus1

Post » Pt paź 29, 2010 11:11 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 4

alus1 pisze:Joasou na pewno będzie pyszna moja Ty zdolniacho :ok:

To się nazywa pozytywna motywacja :lol:
Obrazek

JoasiaS

Od: Wto sie 02, 2005 18:45

Post » Pt paź 29, 2010 11:14 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 4

JoasiaS pisze:

tylko pozytywna :mrgreen:

jako moja najzdolniejsza (a nie jedyna) uczennica będziesz musiała w końcu jakąs nagrodę dostać :roll: 8)
Ostatnio edytowano Pt paź 29, 2010 11:17 przez alus1, łącznie edytowano 1 raz

alus1

Post » Pt paź 29, 2010 11:16 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 4

alus1 pisze:
JoasiaS pisze:

jako moja najzdolniejsza (a nei jedyna) uczennica będziesz musiała w końcu jakąs nagrodę dostać :roll: 8)

Np nowy przepis! :twisted: :mrgreen: :ryk:
Obrazek Obrazek

shira3

Od: Śro mar 11, 2009 21:51

Post » Pt paź 29, 2010 11:18 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 4

shira3 pisze:
alus1 pisze:
JoasiaS pisze:To się nazywa pozytywna motywacja :lol:

jako moja najzdolniejsza (a nei jedyna) uczennica będziesz musiała w końcu jakąs nagrodę dostać :roll: 8)

Np nowy przepis! :twisted: :mrgreen: :ryk:

to na pewno na jakieś proste ciasto :lol:

alus1

[poprzednia][następna]