dymne ryby ach Kasiu
zostańmy przy papilotach o które Joasia prosiła
Ryba w papilotach przepis na 4 porcje
4 kawałki ryby (tilapii, dorsza lub innej ale o wyrazistym smaku oczywiście może być mrożona)
30 dkg pieczarek
2 duże cebule
4 duże ziemniaki
sól, pieprz, koperek (chyba że nie lubicie)
masło
papier pergaminowy
folia aluminiowa
Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry i obgotowujemy z dodatkiem soli (max 10 minut) ziemniaki nie mogą się rozpadać, mają być jedynie obgotowane. Pieczarki kroimy w plastry tez nie za cienkie i dusimy na patelni z dodatkiem 1 łyżki masła soli i pieprzu. Cebulę kroimy na pół a następnie w pół plastry i obsmażamy jak pieczarki z łyżką masła niedużą ilością soli i pieprzu pod koniec dodajemy skrojony drobno koperek. Rybę jeżeli mrożona rozmrażamy wcześniej solimy i pieprzymy.
Szykujemy 4 kawałki papieru pergaminowego o długości około 50 cm i takie same kawałki folii aluminiowej (papier izoluje rybę od bezpośredniego styku z folią aluminiową folia chroni papier prze spaleniem).
Folię kładziemy na blacie matową stroną na zewnątrz a na niej papier. Środek papieru smarujemy odrobiną masła a następnie wykładamy plasterki ziemniaka, zwykle robię dwie warstwy które układam w prostokąt 15x12 cm tak by zostawić spore marginesy do złożenia papieru, na to cebula, pieczarki i surowa ryba. Następnie robimy paczuszkę z papieru. Składamy dwa brzegi papieru do siebie i i zawijamy tak aby utworzyć szczelny pakiecik, najpierw od góry zwijamy papier, a następnie zamykamy boki pakietu, nie przejmujcie się za pierwszym razem pakiet śmiesznie mi wyszedł. Tak przygotowany pakiet owijamy folią aluminiową. I tak, można to schować do lodówki i spokojnie upiec na dzień następny, więc jest wygoda wielka. Pieczemy w temp 180C około 20 minut w zależności od grubości ryby, jeżeli bardzo grube kawałki to musimy jej dać 30 minut. Uwaga jeżeli wyjmujemy danie z lodówki czas pieczenia podwajamy.
Podajemy na talerzu w lekko otwartym pakieciku, wcześniej zdejmujemy folię aluminiową. \
Do dania doskonale pasuje fasolka szparagowa lub marchewka duszona.
Smacznego. Joasiu dla Michała przygotuj pierś kurczaka lub indyka krojąc ją w kawałeczki jak do chińszczyzny, lekko obsmaż tak, żeby się mięso zamknęło, ale w środku pozostało surowe i wyłóż na wierzch stosu jak rybę. Polecam dodać do mięsa tymianek będzie się świetnie komponował zarówno z mięsem jaki i z resztą składników, tymianku możesz też wtedy dodać do reszty produktów.