Wwa Ursus. Mamie Jeżynek jednak ma się na życie :)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto paź 26, 2010 9:05 Re: Wwa Ursus. OSWOJONA KOTKA SZUKA DT! Zimy nie przeżyje s.39

ja sie ciagle nie moge nadziwic skad taka ilosc domowych kotow na wolnosci, ktore na dodatek sobie nie radza :(
wydaje mi sie ze to skutki nieudanych adopcji
bo z 10 lat temu to byla w wiekszosci dzicz i nie bylo problemu
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Wto paź 26, 2010 17:38 Re: Wwa Ursus. OSWOJONA KOTKA SZUKA DT! Zimy nie przeżyje s.39

Maryla pisze:ja sie ciagle nie moge nadziwic skad taka ilosc domowych kotow na wolnosci, ktore na dodatek sobie nie radza :(
wydaje mi sie ze to skutki nieudanych adopcji
bo z 10 lat temu to byla w wiekszosci dzicz i nie bylo problemu

Mi się wydaje, że to jest raczej wynik działalności rozmnażaczy, którzy "nie będą sterylizować kotki, bo kociaki zawsze znajdują dobre domy" oraz takich, którzy kociaki sprzedają. Takich ludzi nie interesuje, gdzie kot trafi i jakie będą jego losy.
Nie przesadzajmy z tą skalą naszych adopcji. U mnie w pracy mnóstwo osób ma koty i tylko jedna osoba ma kota z adopcji (za moją sprawą zresztą).

Poza tym 10 lat temu internet nie był takim ważnym medium. Dostępność do informacji była znacznie mniejsza. Po porostu o wielu kotach się nie wiedziało.

A Mama Jeżynek jest już ponad miesiąc w Koterii. Jak ją przywiozłam była dzika- dzika. Pochorowała się strasznie - zapalenie płuc. Oswoiła się po prostu przez ten miesiąc w Koterii i żal jej teraz wypuścić, bo po tej chorobie może nie przeżyć zimy. I to oswoiła się pomimo niezbyt przyjemnych zabiegów związanych z leczeniem.
Gdyby była dzika-dzika, no to trudno.
Obrazek
Obrazek
Jeszcze żaden nieśmiertelny bóg nie przeżył śmierci swoich wyznawców.
NAUKA O KLIMACIE.PL

genowefa

Od: Pon wrz 18, 2006 13:34

Post » Śro paź 27, 2010 21:14 Re: Wwa Ursus. OSWOJONA KOTKA SZUKA DT! Zimy nie przeżyje s.39

Nie chcę zapeszać, dlatego bardzo małymi literami napiszę, ze czarna kotka z Koterii chyba będzie miała dom
Obrazek
Obrazek
NAUKA O KLIMACIE.PL

genowefa

Post » Śro paź 27, 2010 21:16 Re: Wwa Ursus. OSWOJONA KOTKA SZUKA DT! Zimy nie przeżyje s.39

:ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Czw paź 28, 2010 1:12 Re: Wwa Ursus. OSWOJONA KOTKA SZUKA DT! Zimy nie przeżyje s.39

:ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

I jeszcze cmokasek :wink: : :1luvu:
I aniołecek, bo co se (i Tobie) będę żałować, wiem przecież, jak bardzo je lubisz :mrgreen: : :aniolek:
Lisiaczku[`] herszcie nasz, nie ma nas bez Ciebie :( Nunku[`] krowinko najpiękniejsza :( Plupluniu głupiąteczko[`]
07.03.2019 KONIEC WSZYSTKIEGO, KONIEC MNIE: Busiunia [`]
16.05.2017 PĘKŁO MI SERCE: Żabciu najukochańszy Skarbie[`]
Maciejku[`] Buniu[`] Placuniu[`] Glamutku[`] Bidonku[`] Tadzinko[`] Gadziu złotooka[`]

Wielbłądzio

Od: Sob mar 25, 2006 15:11

Post » Czw paź 28, 2010 20:43 Re: Wwa Ursus. OSWOJONA KOTKA SZUKA DT! Zimy nie przeżyje s.39

Mogę już bardzo dużymi literami napisać, że mama Jeżynek jest w domku. Po opieką kochającej Pani i lekarza.
Jednak potrzeba jej bardzo dużo kciuków, ponieważ nadal jest wyczerpana chorobą. Ma anemię i nie wiadomo co jeszcze (FIV i FeLV raczej nie, bo testy robione w Koterii były ujemne).
Koteczka jest kochana i bardzo wdzięczna za domek.

A ja jestem bardzo wdzięczna tej Pani, że zlitowała się nad mamą Jeżynek, bo naprawdę nie miałam co z nią zrobić :( Gdyby kazano mi ją zabrać z Koterii, to pewnie wzięłabym ją do klatki na górze na kolejne nie wiadomo jak długo.

A ja mam kolejne złamanie związne z kotami :( Pewnie zaraz się tutaj zjawi mirka_t albo jakiś inna..., żeby wykorzystać to piszę przeciwko mnie, ale tak jak już napisałam w moim wątku, mam to tam gdzie plecy tracą swoją szlachteność.
Mianowicie mamę Jeżynek łapałam jako zupełnie zdrowego kota. Co się stało, że tak się pochorowała? Łapałam ją na kociaki, które miały wtedy około 6 tygodni. Przypuszczam, że do choroby mocno przyłożył się stres związany z tym, że zabrałam jej dzieci.
Tak wiem pocieszycie mnie, że dobrze zrobiłam, bo kociaki mają domy, a tam gdzie przebywały Pani A. właśnie się wyprowadziła. Koty dokarmia sąsiadka (ale nie tak regularnie jak Pani A.). Na szczęście zostały tylko trzy. Gdyby została mama Jeżynek i jej dzieci byłoby razem 10 kotów. O ile wszystkie Jeżynki by przeżyły, bo ta malutka która jest teraz u Paluszek chyba by już nie żyła.
Ale ciągle zadaję sobie pytanie, czy mamy prawo tak postępować? Gdybym nie ruszyła jej i dzieci, to pewnie byłaby zdrowa.
I nie piszcie mi, że nie przyżywacie takich rozterek.
Wiem nie napiszecie. Bo jesteście normlane w przeciwnieństwie do niektórych na tym forum :roll:

Tytuł nadal aktualny. Ta kotka z Niedźwiadka jest do wzięcia. Miała nacięte ucho, więc przypuszczam, że jest wykastrowana.
EDIT: Kotka jest biało-bura.
Obrazek
Obrazek
NAUKA O KLIMACIE.PL

genowefa

Post » Czw paź 28, 2010 22:20 Re: Wwa Ursus. OSWOJONA KOTKA SZUKA DT! Tutuł nadal aktualny....

Podrzucę kicię :!:
Obrazek
Obrazek
NAUKA O KLIMACIE.PL

genowefa

Post » Czw paź 28, 2010 22:27 Re: Wwa Ursus. OSWOJONA KOTKA SZUKA DT! Tutuł nadal aktualny....

ta kicia to ta ze spaceru?
Obrazek

monika794

Od: Sob kwi 18, 2009 1:24

Post » Czw paź 28, 2010 22:30 Re: Wwa Ursus. OSWOJONA KOTKA SZUKA DT! Tutuł nadal aktualny....

monika794 pisze:ta kicia to ta ze spaceru?

Tak, nie wiem czy jest tam jeszcze, ale mogę to sprawdzić.
Obrazek
Obrazek
NAUKA O KLIMACIE.PL

genowefa

Post » Czw paź 28, 2010 22:34 Re: Wwa Ursus. OSWOJONA KOTKA SZUKA DT! Tutuł nadal aktualny....

może jakieś zdjęcia jej porobić?
Obrazek

monika794

Od: Sob kwi 18, 2009 1:24

Post » Czw paź 28, 2010 22:39 Re: Wwa Ursus. OSWOJONA KOTKA SZUKA DT! Tutuł nadal aktualny....

monika794 pisze:może jakieś zdjęcia jej porobić?

Jeśli mam tam drugi raz jechać to tylko po, żeby ją zabrać. Zwykły biało-bury kot. Sporo burego, wiec ma takie ładne oczy z "makijażem". Nie taka jak Różyczka.
Obrazek
Obrazek
NAUKA O KLIMACIE.PL

genowefa

Post » Pt paź 29, 2010 7:30 Re: Wwa Ursus. OSWOJONA KOTKA SZUKA DT! Tutuł nadal aktualny....

Skoro ładniejsza, to czemu sobie nie wymienisz :mrgreen: ?

Hop, kto może pomóc :roll: ?
Lisiaczku[`] herszcie nasz, nie ma nas bez Ciebie :( Nunku[`] krowinko najpiękniejsza :( Plupluniu głupiąteczko[`]
07.03.2019 KONIEC WSZYSTKIEGO, KONIEC MNIE: Busiunia [`]
16.05.2017 PĘKŁO MI SERCE: Żabciu najukochańszy Skarbie[`]
Maciejku[`] Buniu[`] Placuniu[`] Glamutku[`] Bidonku[`] Tadzinko[`] Gadziu złotooka[`]

Wielbłądzio

Od: Sob mar 25, 2006 15:11

Post » Pt paź 29, 2010 7:35 Re: Wwa Ursus. OSWOJONA KOTKA SZUKA DT! Tutuł nadal aktualny....

gienia, przeciez Ty wiesz ze nie jestesmy w stanie przewidziec czy pomozemy czy zaszkodzimy kotom ktore łapiemy
ale zwyczajnie nie mozemy zostawiac ich tak zeby regulowala to selekcja naturalna

kciuki dla mamy jezynek :ok:
a moze ona czeka na swoje imie? :wink:
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Pt paź 29, 2010 17:47 Re: Wwa Ursus. OSWOJONA KOTKA SZUKA DT! Tutuł nadal aktualny....

Problem jest :( Mama Jeżynek załatwia się wszędzie, tylko nie kuwety :(
Obrazek
Obrazek
NAUKA O KLIMACIE.PL

genowefa

Post » Pt paź 29, 2010 17:51 Re: Wwa Ursus. OSWOJONA KOTKA SZUKA DT! Tutuł nadal aktualny....

genowefa pisze:Problem jest :( Mama Jeżynek załatwia się wszędzie, tylko nie kuwety :(

Kuweta z gazetami! Latarenka najpierw załatwiła się od zlewu, dopiero jak w kuwecie znalazły się tylko gazety, bez żwirku, zaczęła jej używać.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

[poprzednia][następna]