Wątek dla nerkowców - IV

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto paź 26, 2010 19:00 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Ja Aranespu nie kupowalam ani nie stosowalam u Kicusia - nie zdążyłam. Aktualnych cen nie znam - pisząc ze jest drogi sugerowalam się cena z zamówienia publicznego Ministerstwa Zdrowia. Tam ceny kształtowały się od 90 zł do 4500 zł za 1 zastrzyk w zależności od objętości i siły.
Jeśli stosowalas Pixie ten lek to będziesz najbardziej kompetentna osoba żeby coś podpowiedziec Ince.

Trzymam kciuki
Jeśli ktoś mówi, że nie lubi kotów to znaczy, że nie spotkał jeszcze tego właściwego.
Kicuś 04.1997 - 22.10.2010..........Troczuś 2004 - 14.02.2019...............Myszka.................... Mirmił.................GRysiu
Trzy zdjęcia kotów to za dużo.
Obrazek

Irlandzka Myszka

Od: Nie sie 15, 2010 16:49

Post » Wto paź 26, 2010 19:35 Re: Wątek dla nerkowców - IV

inkaa82,

właśnie popatrzyłam na wyniki Twojego Futerka i potwierdzam odnośnie anemii to, co napisała Myszka i Pixie. Anemia nie jest u Twojego kota lekka. Pachnie to bardzo anemią nieregeneratywną. Wyniki czerwonokrwinkowe mogą lecieć wtedy co dwa tygodnie, a nawet co tydzień o 2 punkty. Wyniki hematokrytu wskazują prawie na to, że trzeba już koniecznie zrobić badania retikulocytów, jeśli masz taką możliwość. EPO lub Aransep wprowadza się u nas przy wynikach hematokrytu 0,18 (po sprawdzeniu, czy tworzą się reticulocyty = niedojrzała postać krwinek czerwonych we krwi). Do tych preparatów dodaje się witaminę B12 , kwas foliowy

To właściwie taka magiczna granica, przy której, gdyby była to anemia regeneratywna, nerki zaczęłyby reagować na stymulację szpiku kostnego. Czasem jest bowiem tak, że nadmierna utrata krwi (krwawienia wewnętrzne) może też prowadzić do anemii, wtedy jednak okazuję się, że jest to anemia regeneratywna. Dlatego badania retikulocytów przy hematokrycie 0,20-0,18 są tak bardzo ważne.

Fortekor, piszesz, a czy ciśnienie zostało zmierzone? Fortekoru przy takich wynikach kreatyniny już się zazwyczaj nie podaje, bo preparat ten jeszcze je podwyższa.

NaCl z glukozą, OK, pomoże chyba obniżyć trochę sód. Sprawdzaj jednak proszę regularnie (co tydzień, najwyżej co dwa tygodnie) poziom elektrolitów i morfologię, żeby w razie czego w porę zareagować.

Trzymam za Was wielkie kciuki
Tinka

EDIT: Nie zapomnij o żelazie :!: :!: :!:
Ostatnio edytowano Wto paź 26, 2010 21:19 przez Tinka07, łącznie edytowano 2 razy
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Wto paź 26, 2010 19:38 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Tinka07 pisze:Fortekor, piszesz, a czy ciśnienie zostało zmierzone? Fortekoru przy takich wynikach kreatyniny już się zazwyczaj nie podaje, bo preparat ten jeszcze je podwyższa.

Zapomniałaś tylko dodać, że chwilowo.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Wto paź 26, 2010 19:44 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Tinka07 pisze:NaCl z glukozą, OK, pomoże chyba obniżyć trochę sód.

No ja właśnie nie jestem przekonana... :?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Wto paź 26, 2010 19:57 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Yenna OK. Chociaż wyniki biochemii nieco gorsze niż miesiąc temu- CRE 5,5 (poprzednio 4,4), mocznik 162 (poprzednio 154). Jonogram w normie oprócz fosforu (za niski- 2,2 przy normie od 2,8) i wapnia (za wysoki- 21 przy normie max 11). Jeżeli ktoś ma problemy z fosforem to u nas renagel działa jak wściekły- zmniejszamy dawkę bo przesadzamy w drugą stronę.... Czekamy jeszcze na wyniki PTH i posiew. Po weterynarzu Yennefer zjadła chętnie surową wołowinę, popiła wody, siknęła. Jeszcze się pocieszam, że pogorszenie wyników może być skutkiem infekcji. Ma zmieniony antybiotyk- mam nadzieję, że zareaguje tak jak poprzednio i profil nerkowy się poprawi do następnego badania :oops:
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Wto paź 26, 2010 19:59 Re: Wątek dla nerkowców - IV

casica pisze:
Tinka07 pisze:Fortekor, piszesz, a czy ciśnienie zostało zmierzone? Fortekoru przy takich wynikach kreatyniny już się zazwyczaj nie podaje, bo preparat ten jeszcze je podwyższa.
Nie zawsze chwilowo. U wielu kotów, niestety, ten poziom się później nie obniża.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Wto paź 26, 2010 20:02 Re: Wątek dla nerkowców - IV

pixie65 pisze:
Tinka07 pisze:NaCl z glukozą, OK, pomoże chyba obniżyć trochę sód.

No ja właśnie nie jestem przekonana... :?
Pixie, dodatek glukozy do NaCl stosuje się ogólnie naprawdę na obniżenie sodu we krwi. Taki mix często pomaga. Często, ale nie zawsze :(

EDIT: U kotów cukrzycowych z PNN kroplówek z glukozą stosować nie wolno. Byłoby to błądne koło. Moi weci mają inne metody na obniżanie sodu we krwi.

Tinka07

Post » Wto paź 26, 2010 20:15 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Ja wiem Tinko, że się stosuje.
Tylko mnie nie bardzo takie działanie przekonuje.
I bardzo mnie interesuje dlaczego dr Jonkisz odradził ringera (z mleczanami, oczywiście).
Tinka07 pisze:
EDIT: U kotów cukrzycowych z PNN kroplówek z glukozą stosować nie wolno. Byłoby to błądne koło. Moi weci mają inne metody na obniżanie sodu we krwi.

No właśnie...
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Wto paź 26, 2010 20:19 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Pixie, na ten temat będzie może nam mogła odpowiedzieć Inkaa. Mam nadzieję, że zna uzasadnienie :wink:
Ostatnio edytowano Wto paź 26, 2010 20:27 przez Tinka07, łącznie edytowano 1 raz

Tinka07

Post » Wto paź 26, 2010 20:24 Re: Wątek dla nerkowców - IV

pixie65 pisze:Ja wiem Tinko, że się stosuje.
Tylko mnie nie bardzo takie działanie przekonuje.
I bardzo mnie interesuje dlaczego dr Jonkisz odradził ringera (z mleczanami, oczywiście).
Tinka07 pisze:
No właśnie...
U kotów cukrzycowych nie stosuje się też płynu Ringera z mleczanami. U kotów z PNN bez schorzeń wątrobowych i cukrzycy płyn Ringera z mleczanami jest podawany bardzo czesto.

Tinka07

Post » Wto paź 26, 2010 20:30 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Tinka07 pisze: U kotów cukrzycowych nie stosuje się też płynu Ringera z mleczanami. U kotów z PNN bez schorzeń wątrobowych i cukrzycy płyn Ringera z mleczanami jest podawany bardzo czesto.

Tyle, że z wyniki badań Hermesa nie pokazują, żeby miał cukrzycę czy problem z wątrobą :wink:
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Wto paź 26, 2010 20:34 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Pytałam dlaczego w mojej lecznicy nie podaje się płynu Ringera z mleczanami kotom z pnn- z uwagi na obciążanie wątroby. Zrozumiałam że nie chodzi o to czy w danym momencie już są problemy z wątrobą tylko o to, że mogą być po użyciu.... Stosowany jest za to jako płyn "pierwszego rzutu" u młodych zdrowych zwierzaków np. po wypadku.
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Wto paź 26, 2010 20:49 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Słonko, ja swego czasu przewertowałam wiele podręczników dla studentów weterynarii i nie tylko to. W dalszym ciągu je wertuję. Pytałam też swoich wetów. Jeśli wątroba jest OK i kot nie ma cukrzycy, to nie ma żadnych przeciwskazań, chyba że istnieje niewydolność serca lub hiperkalcemia.

EDIT: Znam u nas wielu właścicieli kotów cukrzycowych z PNN. Nie ma takiej opcji, żeby podawać NaCl z glukozą. NaCl z glukozą (pani Neska-Suszyńska zaleca takie kroplówki na przemian z płynem PWE chyba wszystkim kotom, bez względu na poziom elektrolitów) to chyba jakaś w Polsce dziwna moda. Toleruję ją jednak z wiadomych względów. Muru głową nie da się przebić :(

Tinka07

Post » Wto paź 26, 2010 21:40 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Tinka07 pisze:
casica pisze:
Nie zawsze chwilowo. U wielu kotów, niestety, ten poziom się później nie obniża.

Skąd ta wiedza?
Tinka07 pisze:EDIT: Znam u nas wielu właścicieli kotów cukrzycowych z PNN. Nie ma takiej opcji, żeby podawać NaCl z glukozą. NaCl z glukozą (pani Neska-Suszyńska zaleca takie kroplówki na przemian z płynem PWE chyba wszystkim kotom, bez względu na poziom elektrolitów) to chyba jakaś w Polsce dziwna moda. Toleruję ją jednak z wiadomych względów. Muru głową nie da się przebić :(

Tinka07, ja, w przeciwieństwie do Ciebie konsultowałam swoją kotkę u dr Neski. Nie jest prawdą to, co piszesz. Dr Neska stanowczo odradziła podawanie kotce glukozy w kroplówce. Kontrola elektrolitów również odgrywała istotną rolę przy zaleceniu dożylnych kroplówek z PWE.
Przesadzasz, stanowczo przesadzasz, i zapominasz, że nie jesteś wetem, a wiedza z książek nie zastępuje praktyki. Praktyki połączonej z teorią, sama teoria to mało.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Wto paź 26, 2010 21:43 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Dziękuję dziewczyny za tak szybką reakcję! Powoli zaczynam łapać strasznego doła, że nie potrafię Hermesowi pomóc, a badania pokazują, że nasze działa nie przynoszą większych efektów :cry: Staram się myśleć pozytywnie i czytać jak najwięcej o PNN, ale wszystko już mi się miesza. Ta anemia dodatkowo mnie dobiła, nie dość, że parametry nerkowe do d... to jeszcze to...

Nie wiem, czy za dużo wyjaśnię co do zaleconego leczenia, gdyż dzisiaj na badaniach była moja mama, ale...:
- Dlaczego NaCl z glukozą - aby obniżyć sód i chlorki, spróbować trochę w ten sposób zawalczyć z anemią
- Dlaczego Fortekor - aby obniżyć opory naczyniowe w nerkach (0.8-0.85)
- Zalecona dieta - renal RC + animoda (te kot je) + hills suche k/d

Dlaczego ten Fortekor jest niewskazany przy wysokiej kreatyninie? Czy powinnam się wstrzymać z jego podawaniem? Co do anemii jutro kupię Hermesowi B12, tylko jak ją dawkować u kota? A czy karma nerkowa nie powoduje czasem anemii (takie coś mi gdzieś w wątkach nerkowych przemknęło)? Może dawać mu nerkowe na zmianę z jakimś mięskiem? Z badaniami trochę chciałabym się wstrzymać, dla kota dzisiejszy dzień (ponad 3 godz) był bardzo stresujący :(
Nasza kocia rodzinka:
Hermes [*] za TM od 7.02.2011, Niuńka i Szara

inkaa82

Od: Nie paź 03, 2010 14:44

[poprzednia][następna]