PAKT CZAROWNIC XVIII

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt paź 22, 2010 9:09 Re: PAKT CZAROWNIC XVIII

Pomponie, je UWIELBIAM akwaria!!!! Kurde, jak tylko przestanę kaszleć jak pies............ :twisted:
Obrazek
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa. J. Tuwim

babajaga

Od: Wto mar 18, 2008 15:30

Post » Pt paź 22, 2010 9:30 Re: PAKT CZAROWNIC XVIII

babajaga pisze:Pomponie, je UWIELBIAM akwaria!!!! Kurde, jak tylko przestanę kaszleć jak pies............ :twisted:

Czekamy nieustająco - mamy 4 rybki, ale zamierzamy jeszcze dokupić, jak znowu wyrwę jakąś kasę za teksty :wink: Teraz mamy takie;

Obrazek
Obrazek

- niestety rybki nie chcą pozować, wstydliwe jakieś :roll: są dwie błękitne i dwie czerwone. :D zapomniałam jak się nazywają :oops: pręgacze, czy jakoś tak..., a Zuzia chce jeszcze do nich parkę welonów łaciatych, takich z niewyłupiastymi oczami :wink:
ObrazekObrazekObrazek

pomponmama

Od: Śro paź 15, 2008 15:16

Post » Pt paź 22, 2010 10:19 Re: PAKT CZAROWNIC XVIII

Za bardzo się nie znam ale nie wszystkie ryby można trzymać razem, bo albo się zeżrą wzajemnie albo mają całkiem odmienne wymagania i jedne będą się telepać z zimna a drugie się ugotują.
Obrazek
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa. J. Tuwim

babajaga

Post » Pt paź 22, 2010 10:20 Re: PAKT CZAROWNIC XVIII

babajaga pisze:Za bardzo się nie znam ale nie wszystkie ryby można trzymać razem, bo albo się zeżrą wzajemnie albo mają całkiem odmienne wymagania i jedne będą się telepać z zimna a drugie się ugotują.

Wiem, ale te można na pewno - pytałam :D
ObrazekObrazekObrazek

pomponmama

Post » Pt paź 22, 2010 10:23 Re: PAKT CZAROWNIC XVIII

babajaga pisze:Za bardzo się nie znam ale nie wszystkie ryby można trzymać razem, bo albo się zeżrą wzajemnie albo mają całkiem odmienne wymagania i jedne będą się telepać z zimna a drugie się ugotują.

Dokładnie tak jest :P Każda ryba ma inne wymagania jeśli chodzi o wodę, temperaturę i przestrzeń jaką musi mieć do dyspozycji. Ale myślę, że Pomponmama wie o tym :P Toż ryba takie samo zwierzę jak kot i swoje prawa ma.
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Od: Nie wrz 13, 2009 10:20

Post » Pt paź 22, 2010 10:25 Re: PAKT CZAROWNIC XVIII

przepraszam ze sie wtracę, akwarium jest za małe na wiecej ryb,
w sklepach to oni sie nie bardzo znaja, ciezko trafic na sprzedawce znajacego sie na tym co sprzedaje
i ogolnie jest za małe na welonki, ktore zreszta potrzebuja chłodnej wody,w przeciwieństwie do innych ryb
to akwarium wyglada na dobry dom tylko i wyłącznie dla bojownika
Dorta
[/img]
Obrazek
Aresku , byłes ze mną 17 lat. Niby długo , a jednak krótko . Ale pewnie zawsze byłoby za krótko.

Dorta

Od: Sob cze 23, 2007 15:39

Post » Pt paź 22, 2010 10:27 Re: PAKT CZAROWNIC XVIII

Mój brat miał kiedyś akwarium a w nim 3 złote rybki. Urosły już spore, jak pół kobiecej dłoni. A później dostał rybkę, nie wiem jakiego gatunku, taką białą w czarne kropki. Miała być nieagresywna, a do tego mniejsza była od welonek. Została wpuszczona do akwarium. W krótkim czasie welonki pozdychały, bo ta nowa je oskubała z łusek. Ta biała ryba z kolei urosła tak wielka, że rozważaliśmy przyrządzenie jej w charakterze głównego dania na wigilię. Ale za to jaka ładna była :mrgreen:

Dzyśka

Od: Wto cze 09, 2009 8:39

Post » Pt paź 22, 2010 10:30 Re: PAKT CZAROWNIC XVIII

pomponmama pisze: :D zapomniałam jak się nazywają :oops: pręgacze, czy jakoś tak..., a Zuzia chce jeszcze do nich parkę welonów łaciatych, takich z niewyłupiastymi oczami :wink:

Chyba raczej prętnik niż pręgacz :P Pręgacze osiągają 4 kg masy i chyba nie są rybkami akwariowymi - tak mi z google wynika :wink:
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Post » Pt paź 22, 2010 10:33 Re: PAKT CZAROWNIC XVIII

Dorta pisze:(...)
w sklepach to oni sie nie bardzo znaja, ciezko trafic na sprzedawce znajacego sie na tym co sprzedaje (...)

Całkowicie potwierdzam. Trzeba samemu poczytać o wymaganiach danych ryb, bo trudno uzyskać wiarygodne informacje w sklepach.
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Post » Pt paź 22, 2010 10:33 Re: PAKT CZAROWNIC XVIII

Akwarium ma ponad 60 litrów, więc dosyć duże -wygląda na małe przez tapetę z tyłu :D jest na podstawie sześciokąta równobocznego - 8 stosunkowo niewielkich rybek to jest max, a jeśli do tych co są dojdą welony, to max 6 sztuk wszystkiego razem. Już miałam rybki więc wiem jak dobrać, a dodatkowo zawsze podręczę panią w zoologicznym. :wink: Wczoraj miałyśmy wykład o pochodzeniu obu gatunków - trafiłam chyba na fachowca hobbystę - myślałam, że nie przestanie... 8O Na razie są 4 sztuki :D ale już dzisiaj Zuzia zaplanowała podstępny napad na dziadka, więc pewnie jutro już kupimy te welonki... :roll: Biedny dziadek - przychodzi na obiad i nie wie, że zostanie wydojony... :twisted:

Nemi - może i prętnik - jakoś nie mogę tej nazwy sobie zapamiętać :evil: Z czymś sobie musze skojarzyć, żeby plamy nie dawać... :roll: O już wiem prętnik - prątnik... i tak dalej :ok: ... juz pamiętam! :mrgreen:

pomponmama

Post » Pt paź 22, 2010 10:54 Re: PAKT CZAROWNIC XVIII

:ryk: jak ma dziadek robić za dojna krowę ;) to dobrze Go napaś!
Obrazek
Obrazek

kirke18

Od: Pt mar 31, 2006 10:17

Post » Pt paź 22, 2010 12:11 Re: PAKT CZAROWNIC XVIII

Odwiedziła nas dzisiaj przyjaciółka mojej Zuzi, ta, której ostatnio przywoziłam kicię z Żywca. Dziewczynka zdjęła bluzę i położyła ja na rogówce, po czym poszła się bawić z Zuzią. A Pompon najpierw obwąchał ową bluzę, potem zaczął się namiętnie mordą o nią ocierać, ale tak namiętnie, że prawie na głowie stanął, oraz przejechał popychając pyskiem bluzę przez całą długość rogówki 8O W takiej ekstazie go jeszcze nie widziałam 8O Dodam że kicia wysterylizowana, zresztą Pompon też więc nie rozumiem tego gwałtownego uczucia do bluzy Karoliny :roll:
ObrazekObrazekObrazek

pomponmama

Post » Pt paź 22, 2010 12:21 Re: PAKT CZAROWNIC XVIII

pomponmama pisze: Czekamy nieustająco - mamy 4 rybki,
Iiiii....wielkie mi akwarium...4 rybki.... :ryk: U mnie chyba z 6 tys pływa.... :ryk: :ryk: :ryk:
Obrazek Obrazek

shira3

Od: Śro mar 11, 2009 21:51

Post » Pt paź 22, 2010 12:49 Re: PAKT CZAROWNIC XVIII

shira3 pisze:
pomponmama pisze: Czekamy nieustająco - mamy 4 rybki,
Iiiii....wielkie mi akwarium...4 rybki.... :ryk: U mnie chyba z 6 tys pływa.... :ryk: :ryk: :ryk:

Pokaż!!
Mój TŻ marzy o dużym akwa... Może mu kupię na święta?
Potrzebuje doradcy, co kupić, od kogo i za ile. Pomożecie?
ObrazekObrazek

villemo5

Od: Sob maja 05, 2007 17:14

Post » Pt paź 22, 2010 13:01 Re: PAKT CZAROWNIC XVIII

Żeby zobaczyć Shiry akwarium trzeba do niej jechać :mrgreen:
Obrazek

babajaga

[poprzednia][następna]