Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
pixie65 pisze:Beliowen pisze:(...)
[...] po pewnym czasie po posiłku fizjologicznie pH moczu ulega obniżeniu (zakwaszeniu), co sprzyja wyjałowieniu moczu jeśli kot je często, może być tak, że odstępy między posiłkami są zbyt krótkie, aby ten mechanizm zadziałał dodatkowo[...]]
pixie65 pisze:A ile razy dziennie Twój kot je?
Agaaa pisze:Zauwazyłam rownież , ze zdecydowanie gorzej było na bardzo drogich puszkach zawierających samo mięcho, typu apllaws, almo nature, feline porta 21 .
Za to nie ma nawrotow po puszkach np. gourmeta z marketu , w ktorych jest przeciez tyle swinstwa. Co przechodziliśmy na lepsze/droższe puszki , to zliczaliśmy nawrót kryształów.
Dlatego teraz zywiac koty nie patrzę na to co wydaje mi się zdrowsze lepsze dla kota , a raczej na to jak koci organizm reaguje konkretnie na dany produkt.
pixie65 pisze:Ale dlaczego w ten sposób traktujesz moje uwagi?
To jest wątek ogólnie dostępny, informacyjny.
Niechże więc te informacje będą rzetelne.
SUK to nie jest nowy termin. To skrót od syndromu urologicznego kotów.
Obecnie często używa się też skrótu FLUDT
tillibulek pisze:od kilku dni moja kryształkowa kota dostaje takie saszetki:
http://animalia.pl/produkt,17649,44,Vet ... at_dla_kotów_30_saszetek.html
musze jej wciskac w strzykawce, bo z jedzeniem zjadla niestety tylko jeden raz
Agaaa pisze:pixie65 pisze:A ile razy dziennie Twój kot je?
Zazwyczaj 2-3 razy dziennie o określonych porach dnia.
Natomiast ja uważam , ze to nie ma nic do rzeczy ile kot je , czy to są stałe pory 2-3 razy dziennie czy ciągły dostęp do miski. Moim zdaniem to zależy od predyspozycji.
Jeden moj kot je własnie puszki 2-3 razy dziennie o stałych porach ,a drugi ma cały dzien dostęp do suchego od 6 lat. Na kryształy choruje ten zywiacy sie mokrymi puszkami . Zauwazyłam rownież , ze zdecydowanie gorzej było na bardzo drogich puszkach zawierających samo mięcho, typu apllaws, almo nature, feline porta 21 .
Za to nie ma nawrotow po puszkach np. gourmeta z marketu , w ktorych jest przeciez tyle swinstwa. Co przechodziliśmy na lepsze/droższe puszki , to zliczaliśmy nawrót kryształów.
Dlatego teraz zywiac koty nie patrzę na to co wydaje mi się zdrowsze lepsze dla kota , a raczej na to jak koci organizm reaguje konkretnie na dany produkt.
ziuta.m pisze:tillibulek pisze:od kilku dni moja kryształkowa kota dostaje takie saszetki:
mój kot też dostawał takie saszetki ale ja mu to mieszłam z pastą Calo-Pet i smarowałam mu pyszczek żeby oblizał. Normalnie z jedzeniem też nie chciałtego ruszyć
tillibulek pisze:ziuta.m pisze:tillibulek pisze:od kilku dni moja kryształkowa kota dostaje takie saszetki:
mój kot też dostawał takie saszetki ale ja mu to mieszłam z pastą Calo-Pet i smarowałam mu pyszczek żeby oblizał. Normalnie z jedzeniem też nie chciałtego ruszyć
w ulotce pisza, ze zawiera kocimiętke wiec jest niesamowicie atrakcyjna smakowo dla kotow - moja krysztalkowa panna nie chciala tego jesc, za to dwie pozostale, ktore nie maja krysztalów, bardzo sie zainteresowalyczasem ciezko nadazyc za kotami
jak dlugo stosowalas te saszetki? my po 3 tygodniach zrobimy badanie moczu - daje jedna saszetke dziennie
pixie65 pisze:Czas między pobraniem a badaniem jest bardzo ważny.
Jeśli przekracza dwie godziny - badanie można sobie w zasadzie darować.
Użytkownicy przeglądający ten dział: aassiiaa, Meteorolog1 i 74 gości