Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
norwesko pisze:Wysokie leukocyty najczęściej oznaczają, że coś niedobrego dzieje się w jelitach.
norwesko pisze:Druga sprawa - czy miał robione badanie na FIP? Oznaką tego też są podwyższone leukocyty. No i - czego nie życzę - wysokie leukocyty to jeden z objawów białaczki (tfu tfu).
norwesko pisze:Jeśli źle coś napisałam, proszę o sprostowanie. Dzielę się tym, co wiem, co uzyskałam od veta i co dotąd przez parę miesięcy dowiedziałam się z doświadczenia innych kociarzy.
norwesko pisze:Jeśli źle coś napisałam, proszę o sprostowanie. Dzielę się tym, co wiem, co uzyskałam od veta i co dotąd przez parę miesięcy dowiedziałam się z doświadczenia innych kociarzy.
Test na FIP to badanie z krwi.
Anja pisze:to co pisze pixie65, dokładnie odpowiada mojej wiedzy na ten temat
pixie65 pisze:Anja pisze:to co pisze pixie65, dokładnie odpowiada mojej wiedzy na ten temat
A czy wiesz coś może o tej "odwracalności" form wirusa?
Tzn. mutacji z jelitowej w fipogenną i (podobno) odwrotnie?
Szukam źródeł.
pixie65 pisze:Norwesko, trudno mi powiedzieć co usłyszałaś od weta i czy może przypadkiem coś przekręciłaś czy nie ale spotkałam się już na forum z określeniem "przebiałkowanie" rozumianym jako "karmienie kota zbyt dużą ilością białka, czyli mięsa". I to jest absurd.
Jeśli więc wet miał na myśli coś takiego, to byłabym ostrożna.
Białko w moczu zwykle pojawia się w wyniku infekcji pęcherza lub problemów z nerkami.
pixie65 pisze:Wysokie leukocyty są zwykle oznaką stanu zapalnego toczącego się w organizmie. Nie bardzo rozumiem, skąd jednoznaczne skojarzenie z jelitami.
pixie65 pisze:Na białaczce się nie znam ale z tego co słyszałam to akurat poziom leukocytów w różnych fazach tej choroby bywa różny.
pixie65 pisze:Na FIP nie ma testów, są testy na obecność przeciwciał koronawirusa.
Koronawirusy dość powszechnie występują pośród kociej populacji - niektóre badania określają, że do 90% kotów wolno żyjących (bądź kotów żyjących w dużych grupach) i do 50% kotów żyjących w zamknięciu, w pojedynkę - miało kontakt z wirusem.
norwesko pisze:O przebiałkowaniu słyszałam od wielu niezależnych kociarzy. Nie powiedziałam, że jest to skutkiem jedzenia dużej ilości mięsa, tylko że przy białku w moczu należy owe mięso ograniczyć.
norwesko pisze:Gdyby ktoś mi napisał "koronawirusy", to szukałabym odpowiedzi na księżycu. Z FIPem natomiast można się częściej spotkać. Dlatego użyłam określenia "test na FIP". Z resztą test na obecność przeciwciał koronawirusa da wynik odnośnie FIPu, więc nie mów, że popełniłam błąd.
ziuta.m pisze: Apetyt kotka rósł bardzo szybko. Na pozątku ważył 5,200 a teraz już 5,800. Co jakiś czas miał badania moczu. Cigle to samo białko w moczu, ph 7,0 ciężar 1.030, lekocyty large. Miał jeszcze robione dokładniejsze badania moczu wykazało szczawiany. Wet odstawiła leki i przepisała urinovet. Stosowałam go przez tydzień, nic nie zmieniło. Jakby ktoś kserował te wyniki ciągle tak samo. Cięzar tylko spadł 1.020. Wet odstawiła urinovet i kazała mieszać karmę hillsa i/d z c/d. Jutro mam kolejne badania moczu aż się boję. Kotek ogólnie zachowuje się narmalnie, bawi się, wcina, siusia 2 do 3 razy na dobę, pije od 150 do 200 ml/dobę. Ogólnie musze powiedzieć że karmy hillsa muszą być bardzo smaczne, bo mój kot ogólnie jest bardzo wybredny i nie lubi nowości a jak dostał z hillsa to nawet nie musiałam go prosić żeby jadł wcinał aż mu się uszy trzęsły.
Beliowen pisze:(...)
sucha karma wcale nie jest zła, problem w tym, że większość opiekunów kotów ułatwia sobie życie wystawiając chrupki tak, że kot ma do nich stały dostęp, wtedy, kiedy chce i tu jest błąd bo po pewnym czasie po posiłku fizjologicznie pH moczu ulega obniżeniu (zakwaszeniu), co sprzyja wyjałowieniu moczu jeśli kot je często, może być tak, że odstępy między posiłkami są zbyt krótkie, aby ten mechanizm zadziałał dodatkowo, mając stały dostęp do karmy i niewiele ruchu, koty mają tendencję do tycia to z kolei, plus częste infekcje (bakterie w podwyższonym, nawet niekoniecznie aż zasadowym pH, łatwiej się namnażają) prowadzi do zmniejszenia elastyczności ścian pęcherza moczowego w efekcie mikcja jest niepełna, resztki moczu zalegają i wytrącają się kamienie
norwesko pisze:Przede wszystkim pojawiła się nowa informacja - SUK.
W tym temacie się jednak nie wypowiem, bo nie miałam zbyt dużo do czynienia, a chęcią pomocy znów wywołam jakąś burzę...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], kasiek1510 i 51 gości