Jana pisze:Gibutkowa pisze:Liwia_ pisze:[
Usypianie ślepych miotów JEST legalne, to po pierwsze. Że jest czymś wg mnie koniecznym, to już zupełnie inna sprawa.
Ale oskarżanie mnie o popełnianie przestępstwa i o podżeganie do jego popełnienia (tak to się nazywa...) to jakiś absurd, czarny humor, inaczej tego nazwać nie umiem. Jeżeli naprawdę uważasz, że mój wpis jest dowodem, który mógłby posłużyć do pociągnięcia mnie do odpowiedzialności karnej - zwróć się proszę do Administratora, a w następnej kolejności - złóż doniesienie odpowiednim organom. Udostępnię Ci swoje dane - dla ułatwienia.
Przykro mi (a właściwie nie - zależy jak to ująć) ale NIE JEST LEGALNE. Urodzony kociak, choć jeszcze nie otworzył oczu jest już klasyfikowany jako "zwierze towarzyszące" a usypianie zwierzą towarzyszących bez wyraźnych względów zdrowotnych (np. nieuleczalna choroba lub cierpienie zwierzęcia niemożliwe do trwałego uśmierzenia) jest przestępstwem podlegającym karze grzywny - w skrajnych przypadkach pozbawienia wolności do lat dwóch. Jedynym dokumentem, który reguluje ewentualne usypianie ślepych miotów jest jak już pisałam specjalna dyrektywa wydana przez urząd Miasta/Urząd Gminy i do tego aby to wykonać musiałabyś działać z ramienia urzędu Miasta/Gminy. Zapraszam do zapoznania się z Ustawą o Ochronie Zwierząt.
Swoją drogą myślę, że dobrym pomysłem aby rozstrzygnąć tą kwestię jest napisanie do odpowiednich organów z prośbą o opinię pisemną - czy takie działanie jest naruszeniem Ustawy czy nie. Co w wolnej chwili uczynię.
Czyli jeśli np. karmicielka zanosi ślepy miot do lecznicy i tam wet te ślepe kocięta uśpi, to karmcielka z wetem popełniają (według Ciebie) przestępstwo? Czy może tylko wet, który dokonuje uśpienia?
Nie "według mnie" tylko "według zapisu Ustawy" - to jest dość znacząca różnica. Współodpowiedzialność to kwestia do rozstrzygnięcia - ale myślę (to tylko moja indywidualna opinia nie twierdze że tak jest) to wet ponosi odpowiedzialność za ten czyn bo w końcu zawsze może odmówić). Dochodzi tu również "podżeganie" do popełnienia przestępstwa - w tym wypadku dotyczyłoby to owej karmicielki.