Moderator: Moderatorzy
Tinka07 pisze:Almo nature nie jest karmą bytową, lecz jedynie uzupełniającą. Zawiera bowiem tylko naturalne składniki. Producent nie suplementuje ani wapnia, ani witamin, ani potrzebnych kotu składników mineralnych. Almo nature mokre, to ugotowane mięso z dodatkiem najczęściej ryży. Adelko, taką karme sporządzić mogłabyś też sama za 1/4 ceny Almo nature. Bilans byłby taki sam. Mokra karma Grau jest na pewno bardzo dobrym wyborem.
Badania laboratoryjne potwierdzają jednoznacznie, że chistozan wiąże tłuszcze. Na ten temat w necie jest wiele, np. też tu: http://en.wikipedia.org/wiki/Chitosan Szukajcie pod nagłówkiem: Claimed health benefits:Slonko_Łódź pisze:Irlandzka Myszko- znalazłam... Coś jest w tym co pisze Nan... Chociaż z drugiej strony opis działanie ze strony :http://www.biowet.com.pl/produkty.php?go1=1302 jest zgoła przeciwny:
"Ipakitine® zawiera chitosan, który wiąże i usuwa toksyny mocznicowe".... Ciekawe...
Slonko_Łódź pisze:Renagel dzielę na 8 części- u nas działa. Fosfor z 5,5 spadł do 2,2mg/dl... Kolejne badania robimy za tydzień.
monikah pisze:W ogóle nie jest za dobrze - na początku października wyniki Iskierki były następujące: kreatynina 8,8 mg/dl, mocznik 341,3 mg/dl. Nie było jakichś bardzo wyraźnych oznak pogorszenia jej stanu - tylko trochę mniej jadła i była bardziej spokojna.
Przez tydzień były kroplówki dożylne: po 250 ml płynu ringera z metronidazolem. W międzyczasie kryzys jedzeniowy. Codziennie dostaje Azodyl (2 kapsułki), przeciwwymiotny (na początku cerenię, teraz primperid doustnie), co dwa dni ornipural. Po tygodniu zrezygnowaliśmy z kroplówek, bo puchną jej łapy, samopoczucie też siada. Teraz czuje się w miarę dobrze, sporo je, kreatynina i mocznik trochę spadły (7,1 mg/dl i 270,8 mg/dl). Morfologia i parametry wątrobowe są w porządku.
inkaa82 pisze:Trochę zgłupiałam, gdyż korzystając z unit convesrion http://www.vin.com/calculators/default.htm wychodzi mi, że fosfor jest w normie (norma z postu viewtopic.php?t=22997): norma 1,45-2,61 mmol/l czyli 4,49-8,08 mg/dl. Z tego wynika, że fosfor w okolicach 5-6 mg/dl jest ok...
Czy ja się gdzieś już pogubiłam w tych przeliczeniach i jednak z tym fosforem nie jest u nas tak, jak powinno?? I na co mogą wskazywać chlorki pow. normy?
monikah pisze:Irlandzka Myszka, Slonko_Łódź dziękuję.
Co do kroplówek, w przypadku Iskierki, kiedy chodzi o zbicie mocznika, podskórne niezbyt działają.
W związku z tym, że Iskierka niezbyt dobrze znosi wszelkie zabiegi i w okresie kiedy podaję jej kroplówki bardzo jej siada samopoczucie, to kroplówki stosuję wtedy kiedy już naprawdę trzeba. Dożylne, w jej przypadku, działają lepiej. Co jakiś czas (mniej więcej co 2 tygodnie) robię jej badania i w zależności od wyników, ale głównie od tego jak się czuje, albo zostawiamy ją w spokoju, albo jest seria kroplówek.
Teraz, w związku z tym, że wyniki pogorszyły się bardzo - w ciągu dwóch tygodni kreatynina wzrosła z 4,03 do 8,8 mg/dl, a mocznik z 232 do 342 mg/dl - chyba jednak wprowadzimy "zapobiegawczo" kroplówki podskórne 2 razy w tygodniu.
Iskierka ma w tej chwili bardzo złe wyniki, jednak nie przekładają się na jej samopoczucie. Nigdy nie wymiotowała, jedyny kryzys jedzeniowy wystąpił ostatnio po kilku dniach podawania kroplówki (myślę, że przyczynił się do tego stres). Zachowuje się normalnie, bawi się, prowadzi małe wojenki z innymi kotami. Dlatego ciężko mi zdecydować się na stałe, codzienne podawanie kroplówek podskórnych, bo będzie to dla niej ogromny stres. Poza tym podawanie kroplówek w domu jest raczej niemożliwe - Iskierka nawet podczas podawania zastrzyku podskórnego (w domu) szaleje. W lecznicy jest spokojna, ale codzienne wyprawy wpływają na jej samopoczucie. I kółko się zamyka.
W tej chwili balansuję między zapewnieniem jej maksymalnego komfortu, a przedłużeniem życia.
AlkaM pisze:Nie dokladnie tak. Fosfor 4.5 jest w normie jezeli ten numer pomnozony przez poziom wapnia jest ponizej 70. Jezeli jest powyzej 70 to swiadczy o problemie z fosorem i nalezy go agresywnie zbijac
Irlandzka Myszka pisze:Inkaa normy fosforu w zależności od wieku kota znajdziesz w poście Tinki na str 33.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 226 gości