adelka99 pisze:Odzywam sie mimo, ze wynikow moczu brak bo kota od rana nie siusiala. Nad ranem bylo siusiu i kupal (niestety proba pobierania siuskow nieudana) i od tej pory cisza. Kot odmawial tez jedzenia, troszke pochrupal ale bez szalenstw. Ale za to udalo mi sie przemycic kici 4 kawaleczki surowego indyka. Pojechalam po Orijena i bingo. Kot wcina. Dodatkowo kupilam mokra karme Miamor i Almo Nature (znacie to moze? sklad ma ladny ale pewna nie jestem czy to dobre). Zaczynam przestawianie kota najpierw ma mokre jedzonko a potem na surowe miesko. Pewnie potrwa to troche.
Tylko obawiam sie czy bede umiala ja tak zywic zeby krzywdy nie zrobic jej nerkom bo kota wysterylizowana. Czy zywienie Barfowe jest wskazane dla sterylizowanych/kastrowanych kotek/kotow?
Więcej krzywdy nerkom/drogom moczowym może wyrządzic sucha karma. Ale uczciwie stwierdzić należy, że zdania na ten temat są różne. BARF jest niewątpliwie dobrym i zdrowym rozwiązaniem, chociaż ja akurat karmie koty po prostu mięsem (przemrożonym i sparzonym lekko wrzątkiem). Miamor i almo nature to dobre karmy. W zooplusie jest karma o nazwie Grau, nawet moje koty ją podjadają, a one w zasadzie poza mięsem nie chcą jeść nic innego. Applaws w puszkach już niechętnie jedzą, takoż almo nature.
www.zooplus.pl, na tej stronie obejrzyj proponowane karmy oraz ich skład. Będziesz wtedy wiedziała dokładnie co która zawiera, a przede wszystkim jaki ma procent mięsa, jakie dodatki. Nie martw się, że nie potrafisz karmić normalnie swojej kotki, pamiętaj, że w sumie jeszcze nie tak dawno w ogóle nie było gotowej karmy, a koty żyły calkkiem dobrze, zdrowo i dlugo
adelka99 pisze:A jutro walka o siuski. Mam jeszcze jedno pytanie. Bylam dzis u weterynarza popytac o badanie moczu. U mnie "na wsi" wet robi je na miejscu za pomoca paska i mikroskopu. Czy takie badanie wystarczy czy jednak lepiej wybrac sie do labo "ludzkiego". Labo do 8:30 wiec gorsza sprawa, a do weta moge w kazdej chwili ze swiezym materialem pobiec.
Jeśli wet ma wirówkę i może przygotować próbkę do badania mikroskopowego możesz zrobić to u weta (osady). Jeśli mocz, badanie ogólne, wykonuje paskiem, zwykłym paskiem, to raczej będzie mało dokładne. Ja bym poszła do normalnego labu.
Jeśli będziesz miała problem ze złapaniem moczu, jest cos takiego jak katkor
http://sklep.sigmed.pl/product_info.php ... ts_id=3072mozna znaleźć w sklepach internetowych, tutaj akurat 5 opakowań, ale zobacz sobie jak to wygląda.