Wątek dla nerkowców - IV

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pon paź 18, 2010 15:07 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Gedo pisze:wracając do rubenalu
czy nie jest zastanawiające że producent rubenalu zamiast opublikować w końcu wyniki badań które podobno były przeprowadzone - zdjął ze swojej strony internetowej wszelkie info na jego temat?
mówię o stronie http://www.vetoquinolusa.com
nie ma już rubenalu w ofercie i nie ma żadnej o nim informacji - jakby nigdy nie istniał :roll:
wszystkie linki które mam zapisane do info o rubenalu są nieaktualne :roll:
o , przepraszam - widnieje na fotce obok azodylu i renal K+ kiedy się wchodzi w produkty "nerkowe" - ale to jedyny ślad który po nim pozostał 8O

A to zaiste dziwne. Ale nie sądzę, żeby udało się rozwiązać ten problem (szkodzi/nie szkodzi) na forum.
Na polskiej stronie jest http://www.biowet.com.pl/produkty.php?go1=1251
Na francuskiej też http://www.vetoquinol.com/fr/index.php? ... e%20Groupe
ale ta jest skonstruowana inaczej, żeby dostać się do infformacji o produktach, trzeba być weterynarzem i zarejestrować się na stronie. W ogólnych informacjach rubenal jest prezentowany jako jeden z produktów strategicznych.
I na austriackiej jest http://www.vetoquinol.at/produkte_dtl.p ... hdm7m595#5
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Pon paź 18, 2010 15:53 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Mam pytanko dotyczące dawkowania Alusalu. Gdzieś czytałam, ale nie mogę znaleźć. Wiem, ze dawka jest uzależniona od wagi kota i poziomu fosforu, ale nie pamietam szczegółów.
Niestety Kicus ma problem z fosforem i musimy go zbijac. Próbowałam podawać mu Renalzin ale mogę go jeść sama, podawalam rownież Ipakitine ale doczytalam, ze zawiera ona składnik powodujący chudniecie a Kicus już nie ma z czego schudnąć, zamowilam wiec Alusal i już jest w drodze - prawdopodobnie dotrze do mnie w środę.

Pozdrawiam
Jeśli ktoś mówi, że nie lubi kotów to znaczy, że nie spotkał jeszcze tego właściwego.
Kicuś 04.1997 - 22.10.2010..........Troczuś 2004 - 14.02.2019...............Myszka.................... Mirmił.................GRysiu
Trzy zdjęcia kotów to za dużo.
Obrazek

Irlandzka Myszka

Od: Nie sie 15, 2010 16:49

Post » Pon paź 18, 2010 17:40 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Irlandzka Myszka pisze: podawalam rownież Ipakitine ale doczytalam, ze zawiera ona składnik powodujący chudniecie

Wow- dobrze, że Yennie nie służyła- teraz JA JĄ ZJEM :ryk: Chociaż szczerze mówiąc nie spotkałam się z opinią, że Ipakitine zawiera jakąkolwiek substancję powodującą chudnięcie.... Gdzie o tym czytałaś Myszko?
Nie mam doświadczenia z Alusalem... Poleciłabym Ci Renagel (u nas super skuteczny) ale cena powala....

Mam jeszcze pytanie do osób które konsultują wyniki mailowo z dr Neską... Od 27 września nie mam odpowiedzi- wiecie może co się dzieje?
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Pon paź 18, 2010 17:43 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Irlandzka Myszka pisze:Mam pytanko dotyczące dawkowania Alusalu. Gdzieś czytałam, ale nie mogę znaleźć. Wiem, ze dawka jest uzależniona od wagi kota i poziomu fosforu, ale nie pamietam szczegółów.
Niestety Kicus ma problem z fosforem i musimy go zbijac. Próbowałam podawać mu Renalzin ale mogę go jeść sama, podawalam rownież Ipakitine ale doczytalam, ze zawiera ona składnik powodujący chudniecie a Kicus już nie ma z czego schudnąć, zamowilam wiec Alusal i już jest w drodze - prawdopodobnie dotrze do mnie w środę.

Pozdrawiam

Znalazłam to dawkowanie Alusalu. Przy fosforze 6-8 mg/dl dawka jest 100 g na kg wagi kota, przy fosforze 8-10 mg/dl to 200g. Są to dawki dzienne. Ale dalej nie wiem jak to się ma do wyników Kicusia bo u nigo wynik podali w mmol/L. Ktoś wie jak to przeliczyć?

Pozdrawiam
Jeśli ktoś mówi, że nie lubi kotów to znaczy, że nie spotkał jeszcze tego właściwego.
Kicuś 04.1997 - 22.10.2010..........Troczuś 2004 - 14.02.2019...............Myszka.................... Mirmił.................GRysiu
Obrazek

Irlandzka Myszka

Post » Pon paź 18, 2010 17:46 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Irlandzka Myszka pisze:Ktoś wie jak to przeliczyć?

http://www.vin.com/calculators/default.htm

casica

Post » Pon paź 18, 2010 17:47 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Slonko_Łódź pisze:
Irlandzka Myszka pisze: podawalam rownież Ipakitine ale doczytalam, ze zawiera ona składnik powodujący chudniecie

Wow- dobrze, że Yennie nie służyła- teraz JA JĄ ZJEM :ryk: Chociaż szczerze mówiąc nie spotkałam się z opinią, że Ipakitine zawiera jakąkolwiek substancję powodującą chudnięcie.... Gdzie o tym czytałaś Myszko?
Nie mam doświadczenia z Alusalem... Poleciłabym Ci Renagel (u nas super skuteczny) ale cena powala....

Mam jeszcze pytanie do osób które konsultują wyniki mailowo z dr Neską... Od 27 września nie mam odpowiedzi- wiecie może co się dzieje?

O ipakitine czytałam w postach Nań w pierwszej części wątku. Spróbuje to odszukać to Ci podam szczegóły.
Teraz spróbuje z alusalem jak nie wyjdzie będzie renegal. Ceny już mnie chyba żadne nie powala - te 10 tygodni życia Kicusia kosztowały mnie prawie 3000 euro w
Ostatnio edytowano Pon paź 18, 2010 18:43 przez Irlandzka Myszka, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek

Irlandzka Myszka

Post » Pon paź 18, 2010 18:36 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Słonko tak na szybko znalazłam w wątku Na przekór... Str 112 pod koniec strony - post zaczyna się od słów Ale Bechet.

Pozdrawiam
Obrazek

Irlandzka Myszka

Post » Pon paź 18, 2010 18:54 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Odzywam sie mimo, ze wynikow moczu brak bo kota od rana nie siusiala. Nad ranem bylo siusiu i kupal (niestety proba pobierania siuskow nieudana) i od tej pory cisza. Kot odmawial tez jedzenia, troszke pochrupal ale bez szalenstw. Ale za to udalo mi sie przemycic kici 4 kawaleczki surowego indyka. Pojechalam po Orijena i bingo. Kot wcina. Dodatkowo kupilam mokra karme Miamor i Almo Nature (znacie to moze? sklad ma ladny ale pewna nie jestem czy to dobre). Zaczynam przestawianie kota najpierw ma mokre jedzonko a potem na surowe miesko. Pewnie potrwa to troche.
Tylko obawiam sie czy bede umiala ja tak zywic zeby krzywdy nie zrobic jej nerkom bo kota wysterylizowana. Czy zywienie Barfowe jest wskazane dla sterylizowanych/kastrowanych kotek/kotow?

A jutro walka o siuski. Mam jeszcze jedno pytanie. Bylam dzis u weterynarza popytac o badanie moczu. U mnie "na wsi" wet robi je na miejscu za pomoca paska i mikroskopu. Czy takie badanie wystarczy czy jednak lepiej wybrac sie do labo "ludzkiego". Labo do 8:30 wiec gorsza sprawa, a do weta moge w kazdej chwili ze swiezym materialem pobiec.

Przepraszam, ze ja tu Wam glowe zawracam bo to watek dla nerkowcow a u nas jak na razie problem nerwow i skory.

adelka99

Od: Nie paź 17, 2010 11:17

Post » Pon paź 18, 2010 19:05 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Irlandzka Myszko- znalazłam... Coś jest w tym co pisze Nan... Chociaż z drugiej strony opis działanie ze strony :http://www.biowet.com.pl/produkty.php?go1=1302 jest zgoła przeciwny:
"Ipakitine® zawiera chitosan, który wiąże i usuwa toksyny mocznicowe".... Ciekawe...

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?

Slonko_Łódź

Post » Pon paź 18, 2010 19:16 Re: Wątek dla nerkowców - IV

adelka99 pisze:Odzywam sie mimo, ze wynikow moczu brak bo kota od rana nie siusiala. Nad ranem bylo siusiu i kupal (niestety proba pobierania siuskow nieudana) i od tej pory cisza. Kot odmawial tez jedzenia, troszke pochrupal ale bez szalenstw. Ale za to udalo mi sie przemycic kici 4 kawaleczki surowego indyka. Pojechalam po Orijena i bingo. Kot wcina. Dodatkowo kupilam mokra karme Miamor i Almo Nature (znacie to moze? sklad ma ladny ale pewna nie jestem czy to dobre). Zaczynam przestawianie kota najpierw ma mokre jedzonko a potem na surowe miesko. Pewnie potrwa to troche.
Tylko obawiam sie czy bede umiala ja tak zywic zeby krzywdy nie zrobic jej nerkom bo kota wysterylizowana. Czy zywienie Barfowe jest wskazane dla sterylizowanych/kastrowanych kotek/kotow?

Więcej krzywdy nerkom/drogom moczowym może wyrządzic sucha karma. Ale uczciwie stwierdzić należy, że zdania na ten temat są różne. BARF jest niewątpliwie dobrym i zdrowym rozwiązaniem, chociaż ja akurat karmie koty po prostu mięsem (przemrożonym i sparzonym lekko wrzątkiem). Miamor i almo nature to dobre karmy. W zooplusie jest karma o nazwie Grau, nawet moje koty ją podjadają, a one w zasadzie poza mięsem nie chcą jeść nic innego. Applaws w puszkach już niechętnie jedzą, takoż almo nature. www.zooplus.pl, na tej stronie obejrzyj proponowane karmy oraz ich skład. Będziesz wtedy wiedziała dokładnie co która zawiera, a przede wszystkim jaki ma procent mięsa, jakie dodatki. Nie martw się, że nie potrafisz karmić normalnie swojej kotki, pamiętaj, że w sumie jeszcze nie tak dawno w ogóle nie było gotowej karmy, a koty żyły calkkiem dobrze, zdrowo i dlugo :)
adelka99 pisze:A jutro walka o siuski. Mam jeszcze jedno pytanie. Bylam dzis u weterynarza popytac o badanie moczu. U mnie "na wsi" wet robi je na miejscu za pomoca paska i mikroskopu. Czy takie badanie wystarczy czy jednak lepiej wybrac sie do labo "ludzkiego". Labo do 8:30 wiec gorsza sprawa, a do weta moge w kazdej chwili ze swiezym materialem pobiec.

Jeśli wet ma wirówkę i może przygotować próbkę do badania mikroskopowego możesz zrobić to u weta (osady). Jeśli mocz, badanie ogólne, wykonuje paskiem, zwykłym paskiem, to raczej będzie mało dokładne. Ja bym poszła do normalnego labu.
Jeśli będziesz miała problem ze złapaniem moczu, jest cos takiego jak katkor http://sklep.sigmed.pl/product_info.php ... ts_id=3072
mozna znaleźć w sklepach internetowych, tutaj akurat 5 opakowań, ale zobacz sobie jak to wygląda.

casica

Post » Pon paź 18, 2010 19:17 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Slonko_Łódź pisze:Irlandzka Myszko- znalazłam... Coś jest w tym co pisze Nan... Chociaż z drugiej strony opis działanie ze strony :http://www.biowet.com.pl/produkty.php?go1=1302 jest zgoła przeciwny:
"Ipakitine® zawiera chitosan, który wiąże i usuwa toksyny mocznicowe".... Ciekawe...

No własnie ciekawe ale na stronie Biowetu masz tak na prawdę reklamę a Nan podeszła do tego chyba bardziej jak chemik i jej bardziej wierze niż reklamom. Rozmawiałam dzisiaj z moja Vet o tym - ona nawet czasami coś wie - i tez mi powiedziała, ze dużo skuteczniejsze przy wiazaniu fosforu jest Aluminium hydroxide - w Polsce to Alusal.

Pozdrawiam
Obrazek

Irlandzka Myszka

Post » Pon paź 18, 2010 19:25 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Casica Grau znalazlam dzis w sklepie zoologicznym tylko dla psow, a Alma Nature kupilam wlasnie ze wzgledu na sklad (obczytalam kazda puszke a bylo sporo roznych smakow) i wydal mi sie calkiem sensowny. Tylko zeby kota chciala to jesc. Dzis sie nawcinala Orijena to puszek juz nie otwieram nawet ale moze jutro jak zglodnieje to zje.

adelka99

Post » Pon paź 18, 2010 19:29 Re: Wątek dla nerkowców - IV

adelka99 pisze:Casica Grau znalazlam dzis w sklepie zoologicznym tylko dla psow, a Alma Nature kupilam wlasnie ze wzgledu na sklad (obczytalam kazda puszke a bylo sporo roznych smakow) i wydal mi sie calkiem sensowny. Tylko zeby kota chciala to jesc. Dzis sie nawcinala Orijena to puszek juz nie otwieram nawet ale moze jutro jak zglodnieje to zje.

Almo nature to niewątpliwie dobra karma, tylko nie wszystkim kotom smakuje, moim nie. Po prostu szybko je nudzą takie karmy, musze ciągle szukać czegos nowego, ale u mnie te karmy, to wyłącznie przekąska, podstawą jest mięso. Sprawdź w zooplusie, tam jest bardzo duży wybór dobrych karm.

casica

Post » Pon paź 18, 2010 19:34 Re: Wątek dla nerkowców - IV

casica sprawdze ta karme Grau, jesli smaczna to moze i moja kicia sie skusi. Bo do jedzenia miesa to chyba jeszcze daleko.

adelka99

Post » Pon paź 18, 2010 20:07 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Irlandzka Myszka pisze:No własnie ciekawe ale na stronie Biowetu masz tak na prawdę reklamę a Nan podeszła do tego chyba bardziej jak chemik i jej bardziej wierze niż reklamom.

W sumie nawet nie napisali ile tego chitosanu jest- czy 1% czy 20%... Yenna po ipakitine wymiotowała- po 3 czy 4 próbach (i zjebce uświadamiającej ;) )odstawiłam ... W sumie to dobrze bo odchudzać jej też nie trzeba- raczej jak Kicusia należałoby ją podtuczyć.....

Slonko_Łódź

[poprzednia][następna]