bezdomne maluchy ok 2-3 dniowe potrzebna pomoc!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon paź 18, 2010 18:54 Re: bezdomne maluchy ok 2-3 dniowe potrzebna pomoc!!

Liwia_ pisze:Tak, własnoręcznie ukręcam łebki, co sprawia mi niewymowną radość :evil:
Na litość boską, dziękuję za gratulacje, ale ironia w pierwszym cytowanym zdaniu była chyba więcej niż czytelna :roll: A może mi się tylko wydawało...
Nie zamierzam wdawać się w bicie piany i pyskówki, moje stanowisko i opinia są jasne. Cooty wg mnie pokazała w wątku prawdziwe intencje i - przede wszystkim - godną podziwu "kulturę osobistą".

prawdziwe intencje? prosze bardzo! zacznij wymieniać, bo ci się już chyba preteksty kończą i sama nie wiesz co już masz wymyslać. Dziewczyno weź już zbastuj i daj sobie na wstrzymanie, bo gdybyś się nie wtrąciła nikt by nie musiał szarpać sobie nerwów. Daj sobie siana i nie zaglądaj tu po prostu. Bo po co? żeby tylko podogadywać? tak, widzę że niestety tylko po tu w tym wątku jesteś. Zajmij sie lepiej kotami i robieniem czegoś pożytecznego.

cooty

Od: Czw wrz 30, 2010 1:44

Post » Pon paź 18, 2010 19:16 Re: bezdomne maluchy ok 2-3 dniowe potrzebna pomoc!!

Mam propozycję, żeby wszyscy zbastowali i żeby nie podkręcać już więcej atmosfery w tym wątku.
Starczy już, naprawdę...
Są chwile, kiedy brak ludożerców daje się boleśnie odczuć.
Alfons Allais

Aleba

Od: Czw sie 05, 2004 16:52

Post » Pon paź 18, 2010 19:40 Re: bezdomne maluchy ok 2-3 dniowe potrzebna pomoc!!

Ja sobie pozwolę przypomnieć mój wczorajszy wpis, bo zagubił się w dyskusji

Beliowen pisze:Zajrzałam dość przypadkowo i rzuciło mi się w oczy, że autorka jest ze Skarżyska :) witam krajankę :)

Skoro mieszkasz niedaleko targu, to pewnie Twój weterynarz to dr Tuśnio?
Może mogę jakoś pomóc?
Teraz z różnych względów dość często będę w Skarżysku (bo teraz tam już nie mieszkam, niestety).

i powtórzyć ofertę pomocy :)
Pozdrawiam.
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Pon paź 18, 2010 20:26 Re: bezdomne maluchy ok 2-3 dniowe potrzebna pomoc!!

Beliowen pisze:Ja sobie pozwolę przypomnieć mój wczorajszy wpis, bo zagubił się w dyskusji

Beliowen pisze:Zajrzałam dość przypadkowo i rzuciło mi się w oczy, że autorka jest ze Skarżyska :) witam krajankę :)

Może mogę jakoś pomóc?
Teraz z różnych względów dość często będę w Skarżysku (bo teraz tam już nie mieszkam, niestety).

Pozdrawiam.

:!:
Anna i tylko cztery koty :(

anna57

Od: Wto kwi 27, 2004 10:24

Post » Pon paź 18, 2010 21:48 Re: bezdomne maluchy ok 2-3 dniowe potrzebna pomoc!!

Liwia - jedna maleńka MERYTORYCZNA uwaga - jeśli nie działasz z ramienia Urzędu Miasta a Urząd Miasta nie wydał dyrektywy zezwalającej na usypianie ślepych miotów to POPEŁNIASZ PRZESTĘPSTWO. Jednocześnie "namawianie" do popełnienia przestępstwa innych osób jest również przestępstwem.
Nie jest to moja opinia/argument w dyskusji - to jest fakt.

Swoją droga zastanawiam się czy tego typu wpisy - które maja znamiona namawiania do popełnienia przestępstwa są dopuszczalne na oficjalnym forum i jak się mają do tego zapisy w regulaminie forum - przepraszam że tu na wątku tak się zastanawiam tylko. Jeśli mógłby mi mod odpowiedzieć tu lub na PW - żeby nie "zaśmiecać" wątku. Z góry dziękuje.
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Pon paź 18, 2010 21:50 Re: bezdomne maluchy ok 2-3 dniowe potrzebna pomoc!!

Beliowen pisze:Ja sobie pozwolę przypomnieć mój wczorajszy wpis, bo zagubił się w dyskusji

Może mogę jakoś pomóc?

Pozdrawiam.

Napisz najlepiej do Cooty na PW - pomoc na pewno się przyda, możecie się też wymienić kontaktami poza forum :ok:

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Post » Wto paź 19, 2010 12:33 Re: bezdomne maluchy ok 2-3 dniowe potrzebna pomoc!!

Może mogę jakoś pomóc?

Pozdrawiam.

hej sorki ale w tym natłoku ataków na mnie nie zauważyłam twojego postu.
Tak, mój weterynarz to dr Tuśnio;)
Co do pomocy to najbardziej obecnie potrzebuje szukania domków dla maluchów, jeden jest już zarezerwowany na 100% co do drugiego koleżanka się zaoferowała ale obecnie nie daje żadnego znaku, także nie wiem jak to będzie, ale na tą chwilę jeszcze 3 kociaki są "bezpańskie" niestety.
Btw. dzięki za odzew;)

cooty

Post » Wto paź 19, 2010 13:53 Re: bezdomne maluchy ok 2-3 dniowe potrzebna pomoc!!

Jakbyś przygotowała jakiś zgrabny tekst, mogę ogłoszenie zamieścić na fejsbuku
ewentualnie podrzucić znajomym ze Skarlandu na naszej-klasie ;)
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Wto paź 19, 2010 14:09 Re: bezdomne maluchy ok 2-3 dniowe potrzebna pomoc!!

I najnowsze zdjęcia :ok:

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Post » Wto paź 19, 2010 17:05 Re: bezdomne maluchy ok 2-3 dniowe potrzebna pomoc!!

Gibutkowa pisze:Liwia - jedna maleńka MERYTORYCZNA uwaga - jeśli nie działasz z ramienia Urzędu Miasta a Urząd Miasta nie wydał dyrektywy zezwalającej na usypianie ślepych miotów to POPEŁNIASZ PRZESTĘPSTWO. Jednocześnie "namawianie" do popełnienia przestępstwa innych osób jest również przestępstwem.

Swoją droga zastanawiam się czy tego typu wpisy - które maja znamiona namawiania do popełnienia przestępstwa są dopuszczalne na oficjalnym forum i jak się mają do tego zapisy w regulaminie forum - przepraszam że tu na wątku tak się zastanawiam tylko. Jeśli mógłby mi mod odpowiedzieć tu lub na PW - żeby nie "zaśmiecać" wątku. Z góry dziękuje.

Usypianie ślepych miotów JEST legalne, to po pierwsze. Że jest czymś wg mnie koniecznym, to już zupełnie inna sprawa.
Ale oskarżanie mnie o popełnianie przestępstwa i o podżeganie do jego popełnienia (tak to się nazywa...) to jakiś absurd, czarny humor, inaczej tego nazwać nie umiem. Jeżeli naprawdę uważasz, że mój wpis jest dowodem, który mógłby posłużyć do pociągnięcia mnie do odpowiedzialności karnej - zwróć się proszę do Administratora, a w następnej kolejności - złóż doniesienie odpowiednim organom. Udostępnię Ci swoje dane - dla ułatwienia.
Obrazek Obrazek Obrazek]Obrazek

Liwia_

Od: Pon wrz 03, 2007 20:01

Post » Wto paź 19, 2010 17:19 Re: bezdomne maluchy ok 2-3 dniowe potrzebna pomoc!!

Liwia_ pisze:
Gibutkowa pisze:Liwia - jedna maleńka MERYTORYCZNA uwaga - jeśli nie działasz z ramienia Urzędu Miasta a Urząd Miasta nie wydał dyrektywy zezwalającej na usypianie ślepych miotów to POPEŁNIASZ PRZESTĘPSTWO. Jednocześnie "namawianie" do popełnienia przestępstwa innych osób jest również przestępstwem.

Usypianie ślepych miotów JEST legalne, to po pierwsze. Że jest czymś wg mnie koniecznym, to już zupełnie inna sprawa.
Ale oskarżanie mnie o popełnianie przestępstwa i o podżeganie do jego popełnienia (tak to się nazywa...) to jakiś absurd, czarny humor, inaczej tego nazwać nie umiem. Jeżeli naprawdę uważasz, że mój wpis jest dowodem, który mógłby posłużyć do pociągnięcia mnie do odpowiedzialności karnej - zwróć się proszę do Administratora, a w następnej kolejności - złóż doniesienie odpowiednim organom. Udostępnię Ci swoje dane - dla ułatwienia.

A czy ta sprzeczka jest związana z tematem? Ciężko napisać do kogoś na pw jak masz jakiś problem? Boże litości troche.

cooty

Post » Wto paź 19, 2010 19:41 Re: bezdomne maluchy ok 2-3 dniowe potrzebna pomoc!!

Liwia_ pisze:Usypianie ślepych miotów JEST legalne, to po pierwsze. Że jest czymś wg mnie koniecznym, to już zupełnie inna sprawa.

Marzy Ci się idealny i szczęśliwy świat , w którym już nie będzie ani jednego prawdziwego kota tylko same persy, tajskie, ragdole itp (oczywiście z całkowicie hobbystycznych nie-pseudohodowli)?

ossett

Od: Pon lis 20, 2006 14:08

Post » Wto paź 19, 2010 19:53 Re: bezdomne maluchy ok 2-3 dniowe potrzebna pomoc!!

ossett pisze:
Liwia_ pisze:Usypianie ślepych miotów JEST legalne, to po pierwsze. Że jest czymś wg mnie koniecznym, to już zupełnie inna sprawa.

Marzy Ci się idealny i szczęśliwy świat , w którym już nie będzie ani jednego prawdziwego kota tylko same persy, tajskie, ragdole itp (oczywiście z całkowicie hobbystycznych nie-pseudohodowli)?
Nie. Marzy mi się idealny i szczęśliwy świat, w którym kotów będzie mniej niż chętnych na nie, w którym KAŻDY kot, jaki przyjdzie na świat będzie kochany i będzie miał zagwarantowany szczęśliwy dom, obojętne czy jest rasowy, czy nie. I jeszcze taki świat, w którym koty nie będą umierały w piwnicach i schroniskach, a potencjalne domy dla nich zostaną zajęte przez kociaki, które mogły zostać uśpione jako ślepy miot, a nie były, bo ktoś nie chciał sobie kalać sumienia i "nie ma zimą nic lepszego do roboty" niż ich oglądanie.
I jeszcze taki, w którym mogłabym np adoptować kota mojej wymarzonej od wielu lat rasy bez gigantycznych wyrzutów sumienia, że odbieram miejsce u siebie schroniskowej bidzie, której nikt inny szansy nie da.
Ten wątek staje się naprawdę kuriozalny - może by tak faktycznie skończyć ten jakże uroczy offtop i - już bez mojego udziału - pozachwycać się maluchami bez perspektyw i przyklaskiwać ich jakże odpowiedzialnej i kulturalnej opiekunce?
Obrazek Obrazek Obrazek]Obrazek

Liwia_

Od: Pon wrz 03, 2007 20:01

Post » Wto paź 19, 2010 20:00 Re: bezdomne maluchy ok 2-3 dniowe potrzebna pomoc!!

Liwia_ pisze:[

Przykro mi (a właściwie nie - zależy jak to ująć) ale NIE JEST LEGALNE. Urodzony kociak, choć jeszcze nie otworzył oczu jest już klasyfikowany jako "zwierze towarzyszące" a usypianie zwierzą towarzyszących bez wyraźnych względów zdrowotnych (np. nieuleczalna choroba lub cierpienie zwierzęcia niemożliwe do trwałego uśmierzenia) jest przestępstwem podlegającym karze grzywny - w skrajnych przypadkach pozbawienia wolności do lat dwóch. Jedynym dokumentem, który reguluje ewentualne usypianie ślepych miotów jest jak już pisałam specjalna dyrektywa wydana przez urząd Miasta/Urząd Gminy i do tego aby to wykonać musiałabyś działać z ramienia urzędu Miasta/Gminy. Zapraszam do zapoznania się z Ustawą o Ochronie Zwierząt.

Swoją drogą myślę, że dobrym pomysłem aby rozstrzygnąć tą kwestię jest napisanie do odpowiednich organów z prośbą o opinię pisemną - czy takie działanie jest naruszeniem Ustawy czy nie. Co w wolnej chwili uczynię.

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Post » Wto paź 19, 2010 20:05 Re: bezdomne maluchy ok 2-3 dniowe potrzebna pomoc!!

Gibutkowa pisze:
Liwia_ pisze:[

Przykro mi (a właściwie nie - zależy jak to ująć) ale NIE JEST LEGALNE. Urodzony kociak, choć jeszcze nie otworzył oczu jest już klasyfikowany jako "zwierze towarzyszące" a usypianie zwierzą towarzyszących bez wyraźnych względów zdrowotnych (np. nieuleczalna choroba lub cierpienie zwierzęcia niemożliwe do trwałego uśmierzenia) jest przestępstwem podlegającym karze grzywny - w skrajnych przypadkach pozbawienia wolności do lat dwóch. Jedynym dokumentem, który reguluje ewentualne usypianie ślepych miotów jest jak już pisałam specjalna dyrektywa wydana przez urząd Miasta/Urząd Gminy i do tego aby to wykonać musiałabyś działać z ramienia urzędu Miasta/Gminy. Zapraszam do zapoznania się z Ustawą o Ochronie Zwierząt.

Swoją drogą myślę, że dobrym pomysłem aby rozstrzygnąć tą kwestię jest napisanie do odpowiednich organów z prośbą o opinię pisemną - czy takie działanie jest naruszeniem Ustawy czy nie. Co w wolnej chwili uczynię.

Czyli jeśli np. karmicielka zanosi ślepy miot do lecznicy i tam wet te ślepe kocięta uśpi, to karmcielka z wetem popełniają (według Ciebie) przestępstwo? Czy może tylko wet, który dokonuje uśpienia?

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

[poprzednia][następna]