Agata&Alex pisze:Super są takie spotkania, ja czekam na listopad

oj też już czekam
trawciu proszę oto przepis
byłam po kotka dla kolegi i dopiero dotarłam do domciu
Joanna cała i zdrowa nakarmiła Michała sernikiem
Sernik londyński (london cheesecake)Z przepisu Nigelli Lawson. Nie dość, że wygląda nieziemsko, to równie dobrze smakuje.
W zasadzie robi się go w 15 minut, a wygląda, jakbyśmy mu poświęcili przynajmniej 3 dni
Składniki na spód:
• 150 g ciastek digestive np. firmy LU petit (lub innych kruchych)
• 75 g masła, roztopionego
Składniki na masę serową:
• 600 g kremowego twarożku (może być 3-krotnie mielony lub taki w wiaderku sernikowy
byle nie homogenizowany, może być presideta naturalny z biedronki na przykład)
• 150 g cukru pudru
• 3 duże jajka
• 3 duże żółtka jajek
• 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można dać cukier waniliowy)
• 1,5 łyżki soku z cytryny
Polewa:
• 145 ml kwaśnej śmietany
• 1 łyżka cukru pudru
• pół łyżeczki ekstraktu z wanilii (może być kilka kropel aromatu waniliowego)
Zmielić (lub rozgnieść) ciasteczka na okruchy, dodać masło i wyrobić. Wyłożyć ciasteczkową
masą spód formy (o średnicy 20 cm), przyciskając palcami lub łyżką. Schłodzić formę w
lodówce, do momentu przygotowania masy serowej.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Ubić serek aż stanie się gładki, dodać cukier. Wbijać jajka i żółtka jajek, dodać wanilię i sok z
cytryny. Uwaga masa będzie bardzo płynna i tym nie należy się przejmować, tak ma właśnie
być.
Sernik będziemy piec w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie
złożoną folią, włożyć do większej formy. To uchroni sernik od wody, w trakcie pieczenia w
kąpieli wodnej.

Wlać masę serową do formy z ciasteczkowym spodem, i wlać gorącą wodę do większej formy,
mniej więcej do połowy wysokości.

Wstawić do piekarnika i zalać drugą formę wrzątkiem,

piec 50 minut Powierzchnia sernika powinna być ścięta i "sztywna" na tyle, że polewa nie wsiąknie. Rozbić
śmietanę z cukrem i wanilią, rozsmarować na powierzchni sernika. Wstawić do piekarnika
jeszcze na 10 minut.
Uwaga: ten rodzaj sernika nie pieczemy do tzw. "suchego patyczka"
, zawsze po włożeniu
patyczek będzie wilgotny...piekę na oko około 40-do50 minut potem z tą śmietanką.Ostrożnie żeby się nie poparzyć wyjąć, odpakować formę z folii i ostudzić.
Najlepiej włożyć na kilka godzin do lodówki, lub nawet na całą noc.
Uwaga: jeśli nie macie naturalnej esencji waniliowej z taką sztuczną trzeba bardzo uważać
aby nie przesadzić te 1 ½ łyżeczki jest proporcją dla naturalnej esencji waniliowe która ja
robię sobie sama w domu z kilku lasek wanilii (kupionych za małe pieniądze na allegro) zalanych
wódką (niewolno spirytusem bo się zetnie).PS: to na wierzchu to był złoty syrop dla ozdoby i ziarna owocu granatu dla efektu

edit: foty z przygotowania wstawiłam na specjalne życzenie Agaci