osierocony kociak

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw paź 14, 2010 19:10 Re: osierocony kociak

Mleko tak - uwielbia , mógłby jeść i z godzinę w ogromnych ilościach, ale z butelki. To samo mleko na talerzyku już jest be.

Próbowałam już chyba wszystkich rodzajów mięs - ugotowanych i na surowo (2xmielonych).
Kaszkę spróbuję jutro , wetka mi też o tym wspominała.
Gerberek dla kici to trucizna , jak jest na pyszczku to musi łapką go ściągnąć.
Tutaj tylko z wołowiną się udało , bo przed chwilą pyszczek posmarowałam i polizał , więc mały sukces jest.
No i dzisiaj pierwszy raz zjadł 3 te maciupeńkie chrupki startera rozmoczonego(wmuszone, ale nie wypluł).

Ale muszę go przynajmniej w jednej rzeczy pochwalić - z kuwety korzysta w 100%. Nawet jak zawędruje do najdalszego kąta salonu , to na siku śmiga szybko do kuwet. Sam się nauczył - zdolny jest :) .

gpoo

Od: Nie paź 03, 2010 10:08

Post » Czw paź 14, 2010 19:18 Re: osierocony kociak

po pierwsze śliczności :1luvu:
po drugie moj znajduch zacząl jeść "nie mleko" jak miał 6 tygodni dopiero, także cierpliwości. Kociaki rozwijają się troszkę wolniej niż psiaki ;)
Obrazek

Miss

Od: Wto gru 01, 2009 13:59

Post » Pon paź 18, 2010 14:39 Re: osierocony kociak

Ufff, udało się kicia je surowe mięso - teraz to mam nawet obawy, że za szybko zjada!

Jeżeli już je mięsko to mam go nie karmić mlekiem?

gpoo

Post » Pon paź 18, 2010 14:49 Re: osierocony kociak

Miss pisze:po pierwsze śliczności :1luvu:
po drugie moj znajduch zacząl jeść "nie mleko" jak miał 6 tygodni dopiero, także cierpliwości. Kociaki rozwijają się troszkę wolniej niż psiaki ;)

To ze troszkę wolniej rozwijają się niż szczeniaki - to mi i tak nic nie mówi :)
Ostatnio szczeniaka i to samodzielnego to miałam 15 lat temu, zresztą do dzisiaj go mam , tylko w wersji dorosłej :D

gpoo

Post » Pon paź 18, 2010 17:22 Re: osierocony kociak

gpoo pisze:Ufff, udało się kicia je surowe mięso - teraz to mam nawet obawy, że za szybko zjada!

Ja bym nie zmieniała pokarmu tak nagle, mleko może nadal jeszcze pić. Mamę na pewno by ssała w tym wieku.

A co do tempa rozwoju - ostatnio obserwowałam miot, w którym kociaki bardzo się różniły jeśli chodzi o moment, gdy zaczęły jeść stałe pokarmy.
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

Post » Pon paź 18, 2010 17:38 Re: osierocony kociak

gpoo pisze:Ufff, udało się kicia je surowe mięso - teraz to mam nawet obawy, że za szybko zjada!

W tym wieku mleko to ciągle ważny składnik pożywienia. Małe bedzie go jeszcze długo chciało pić i jeśli dobrze je przyswaja to nie ma co mu go ograniczać. Oczywiście można go przestawiać na picie mleka z miski (jeśli jeszcze tego nie umie :wink: ).

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Sob paź 23, 2010 18:41 Re: osierocony kociak

No to teraz mam w domu ogromnego żarłoka , a się martwiłam :lol:
Mleko dalej pije ... No i właśnie nauczył się z miseczki pić!

Dziękuję za wszystkie rady!

A to kicia:)
Obrazek

gpoo

Post » Sob paź 23, 2010 20:08 Re: osierocony kociak

Piękny :1luvu: i kradnie psu zabawkę :twisted: 8)
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Sob paź 23, 2010 20:26 Re: osierocony kociak

jest przeeepiękny! :1luvu: gratuluje znaleziska, sama mam jedno, ale dorosłe i forum też okazało się niezastąpione :D dziękuję w imieniu wszystkich niepewnych, zagubionych i przerazonych :mrgreen:

round-eyes

Od: Czw paź 21, 2010 8:55

Post » Nie paź 24, 2010 22:59 Re: osierocony kociak

Greta_2006 pisze:Piękny :1luvu: i kradnie psu zabawkę :twisted: 8)

Jest rozkoszny :1luvu:
A do tego rozbrykany!

Ano właśnie, pies kociaka przyjął jak należy , w sumie to go olewa .
A kicia nie tylko psiowe zabawki kradnie... Kicia to chciałaby agility od razu potrenować!
Obrazek

round-eyes pisze:jest przeeepiękny! :1luvu: gratuluje znaleziska, sama mam jedno, ale dorosłe i forum też okazało się niezastąpione :D dziękuję w imieniu wszystkich niepewnych, zagubionych i przerazonych :mrgreen:

Dziękuję za gratulację :lol:
Znalezisko dość nieoczekiwane , ale jakoś sobie poradziliśmy. A w pierwszy dzień to kociak mieścił się w dłoni... Tak wyglądał :

Obrazek

No tak lepiej zapytać na forum niż czytać i się martwić potem , tak jak to było w moim przypadku :)

Mam jeszcze jedno pytanie i prośbę o radę .
Nie wiem czy wspominałam , ale nigdy nie miałam kota i niestety nie wiem co mam mu kupić. Znaczy wiem , że tam kuwetę (on na razie ma zrobioną z kartonu + żwirek drewniany) - tylko właśnie jaką kuwetę ? Przeglądnęłam oferty w różnych sklepach i nie wiem , na co w ogóle zwracać uwagę . To samo ze żwirem , mam drewniany , ale kociak go roznosi po całej podłodze.

Co jeszcze na kocią wyprawkę ? Jakieś kocie zabawki już kupiłam ... Ale tylko kilka.
Hmmm,a może jeszcze drapak ?

gpoo

Post » Wto lis 23, 2010 20:46 Re: osierocony kociak

Pod moim domem , ktoś wyrzucił 4 małe koty w kartonie.
Z początku myślałam , że to dzikusy, ale dzisiaj jeden dał się pogłaskać.
Chciałam go zabrać do domu, ale mój pies go wypłoszył.

Dwa są czarno-białe , dwa rudo-białe.
Mam tylko jedno , takie niewyraźne zdjęcie, robione z okna i powiększone (widać tam jednego czarno-białego i główkę drugiego) :

http://img190.imageshack.us/i/pict0020uy.jpg

Daję im jeść , ale jest strasznie zimno :roll: - nie wiem czy one mogą zostać na dworze ? Przeżyją mrozy?

A jeżeli uda mi się je złapać , to co dalej ? Ja już mam jednego nadprogramowego kocura...
Ostatnio edytowano Śro lis 24, 2010 17:39 przez siliana, łącznie edytowano 1 raz
Powód: zmienilam za duze zdjecie na link

gpoo

Post » Śro lis 24, 2010 2:00 Re: osierocony kociak

Bardzo proszę o zamieszczanie fotek w dozwolonym na miau rozmiarze,
to znaczy maksymalnie 640 pikseli na dłuższym boku. Większe - w postaci miniaturek.
Za duże fotki będą zamieniane na linki i czekały na "poprawkę".
:idea: http://imageshack.us/ oferuje bardzo wygodne zmniejszanie podczas uploadu. 8)
:idea: Na samym dole strony ImageShacka jest pole wyboru języka - można mieć po polsku. 8)

Tak jest dobrze:
Obrazek
Obrazek

graszka-gn

Od: Wto maja 29, 2007 19:04

Post » Czw lis 25, 2010 14:38 Re: osierocony kociak

podnosze, bo nie wiem czy kociaki od gpoo dostaly swoj wlasny watek?

gpoo, ja nie jestem doswiadczona, ale sadze ze czym szybciej zabierzesz je z zimna tym lepiej. tyle niebezpieczenstw na nie czeka oprocz samej temperatury... 8O
jesli sa domowe, to tym bardziej, dzikuskom moznaby probowac pomagac dochodzaco...

skad jestes? moze ktos z forum pomoze? gdybys mogla dac im dom tymczasowy i szukac domkow? zebrac pieniazki na sterylki... to tylko pierwsze pomysly.

round-eyes

Od: Czw paź 21, 2010 8:55

Post » Czw lis 25, 2010 14:48 Re: osierocony kociak

gpoo, zabierz je jak najszybciej gdziekolwiek - nawet do łazienki czy ogrzewanej komórki itd. One nie przetrwają na dworze: jest zimno, są psy, samochody i źli ludzie. Pewnie niedługo się rozejdą i już ich nie znajdziesz wszystkich.

Potem załóż im wątek i jakoś pójdzie dalej :ok:

Alex405

Od: Pt lip 10, 2009 17:50

Post » Czw lis 25, 2010 21:43 Re: osierocony kociak

Mam już przygotowane dla nich miejsce.
Tylko, że one już nie przychodzą, nie wiem gdzie się podziały. Miski stoją pełne...
Rozglądam się za nimi , muszę jeszcze popytać sąsiadów.

A w jakim wieku się sterylizuje koty ?

gpoo

[poprzednia]