Porady dla początkującej akwarystki :)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Nie paź 03, 2010 0:54 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Zbrojnik u mamuśki ma kolce na moje oko długości góra 2,5 mm tak myślę, no maksymalnie 3,5 mm. Ale skoro to twarde, to nawet takie krótkie mogą krzywdę zrobić :roll:
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Pt paź 08, 2010 15:54 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Od kilku dni mam krewetki w 20 litrach, razem z 7 kardynałkami (wiem, że małe akwarium na stadne rybki, ale nie wyglądają na niezadowolone :roll: ). Problem w tym, że krewetki miały długość od 0,5 cm do 0,9 cm :roll: Jedna na pewno została pożarta przez kardynałka (widziałam), inne albo się skutecznie pochowały, a miały gdzie (dość duże kępy mchu i garść Monosolenium tenerum pelia - tej grubszej, znaczy) albo także zostały zjedzone. Wczoraj widziałam dwie krewety. Ciekawe czy reszta żyje :roll:
Ostatnio edytowano Pt paź 08, 2010 15:57 przez *anika*, łącznie edytowano 1 raz
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Pt paź 08, 2010 15:57 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

*anika* pisze:Od kilku dni mam krewetki w 20 litrach, razem z 7 kardynałkami (wiem, że małe akwarium na stadne rybki, ale nie wyglądają na niezadowolone :roll: ). Problem w tym, że krewetki miały długość od 0,5 cm do 0,9 cm :roll: Jedna na pewno została pożarta przez kardynałka (widziałam), inne albo się skutecznie pochowały, a miały gdzie (dość duże kępy mchu i garść Monosolenium tenerum pelia - tej grubszej, znaczy). Wczoraj widziałam dwie krewety. Ciekawe czy reszta żyje :roll:

Też jestem ciekawa... ;)
u mnie 5 krewetek w ogólnym nadal żyje ;) chociaż podobno bojek jest zagrożeniem ...
mamuśka

Post » Pt paź 08, 2010 16:15 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

A na bojownikowym forum polecają jako obsadę do bojownika właśnie redki :twisted: co mnie trochę zdziwiło ;)
ale może kiedyś spróbuję, jak mi się krewecie rozmnożą. Dostałam je w zamian za 9 endlerków, facet obiecał, że jeśli te maluszki (krewetki) od niego zostaną zjedzone, to mam się odezwać, a on wyłapie mi większych, więc można powiedzieć, że mam obiecaną dowolną ilość krewetek (red cherry i babaulti) za darmo 8)
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Pt paź 08, 2010 16:16 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

*anika* pisze:A na bojownikowym forum polecają jako obsadę do bojownika właśnie redki :twisted: co mnie trochę zdziwiło ;)
ale może kiedyś spróbuję, jak mi się krewecie rozmnożą. Dostałam je w zamian za 9 endlerków, facet obiecał, że jeśli te maluszki (krewetki) od niego zostaną zjedzone, to mam się odezwać, a on wyłapie mi większych, więc można powiedzieć, że mam obiecaną dowolną ilość krewetek (red cherry i babaulti) za darmo 8)

babaulti ? :twisted: :twisted:
mamuśka

Post » Pt paź 08, 2010 16:24 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

mamuśka pisze:
*anika* pisze:A na bojownikowym forum polecają jako obsadę do bojownika właśnie redki :twisted: co mnie trochę zdziwiło ;)

babaulti ? :twisted: :twisted:

No.... ;)

A co? :twisted:
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Pt paź 08, 2010 16:26 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Hy hy ... :mrgreen: bo mogę trochę przyjąć ;) chociaż się krzyżują... :roll: ale nie będą wystawowe :ryk:
mamuśka

Post » Pt paź 08, 2010 16:30 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

mamuśka pisze:Hy hy ... :mrgreen: bo mogę trochę przyjąć ;) chociaż się krzyżują... :roll: ale nie będą wystawowe :ryk:

krzyżują się??? Nie wiedziałam.
Co prawda nie było ich pod tą nazwą w tabeli "krzyżówkowej" krewetek, ale coś mi świtało, że redków głównie z yellowkami nie można łączyć...
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Pt paź 08, 2010 16:40 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Hm... Piszą że nie krzyzują się, ale gdzieś czytałam że jednak tak ...
mamuśka

Post » Pt paź 08, 2010 16:43 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

mamuśka pisze:Hm... Piszą że nie krzyzują się, ale gdzieś czytałam że jednak tak ...

mi jeszcze gdzieś świta, że redki pochodzą właściwie od tych krewetek zaliczanych do babaulti (które są tak naprawdę zbiorowiskiem różnych odmian krewetek).
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Pon paź 11, 2010 0:46 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Właśnie (jakieś pół godziny temu) skończyłam montowanie wszystkiego w "nowym" ;) akwa 25 litrów, z gupikami pawie oczko.
Koty są ZACHWYCONE :mrgreen: Nie widziały jeszcze nigdy tak kolorowych rybek, które by im przy szybie machały pociesznie ogonkami :P

Woda - 19 litrów z dwóch funkcjonujących zbiorników, ok. 0,5 litra czystej RO (musiałam czymś dopchnąć, żeby tafli wody nie było widać, RO stała najbliżej :twisted: ).
Roślin DUUUŻO (dołożyłam jeszcze od siebie), żwiru - nieco przymało, ale da się przeżyć.
Filtr chodzi zadziwiająco cicho 8O - w ogóle go nie słyszę.
Akwarium jednak stoi w drugim pokoju, nie u mnie.
Zdjęcia postaram się zrobić jutro.

Idę spać :wink:
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Pon paź 11, 2010 9:42 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

*anika* pisze:Właśnie (jakieś pół godziny temu) skończyłam montowanie wszystkiego w "nowym" ;) akwa 25 litrów, z gupikami pawie oczko.
Koty są ZACHWYCONE :mrgreen: Nie widziały jeszcze nigdy tak kolorowych rybek, które by im przy szybie machały pociesznie ogonkami :P

Woda - 19 litrów z dwóch funkcjonujących zbiorników, ok. 0,5 litra czystej RO (musiałam czymś dopchnąć, żeby tafli wody nie było widać, RO stała najbliżej :twisted: ).
Roślin DUUUŻO (dołożyłam jeszcze od siebie), żwiru - nieco przymało, ale da się przeżyć.
Filtr chodzi zadziwiająco cicho 8O - w ogóle go nie słyszę.
Akwarium jednak stoi w drugim pokoju, nie u mnie.
Zdjęcia postaram się zrobić jutro.

Idę spać :wink:

Czekam na zdjęcia :twisted:
mamuśka

Post » Pon paź 11, 2010 12:23 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Uwaga rude koty uwielbiają grzebać w akwariach z gupikami. Mam doświadczenia z moim rudzielcem i jego zdolnościami.

persiak1

Od: Sob paź 17, 2009 17:04

Post » Pon paź 11, 2010 16:42 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Dlatego wszelkie możliwe dziury wczoraj pozaklejałam ;)
A, i nie mam rudych kotów :lol:
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Pon paź 11, 2010 16:46 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

U mnie Rudy ma ciężką pupę ;) i nie ruszał ;)

*anika* chwal się akwarium !
mamuśka

[poprzednia][następna]