Bezdomniaczki Idzie Zima.Budki robótki :)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw paź 07, 2010 18:00 Re: Potrzebna Pomoc W Postaci Jedzenia Dla Bezdomnych Kotów :)

Nie załamuj się jeszcze tylko rzeczywiście do dobrego weta i trzeba leczyć - ja trzymam kciuki aby było dobrze
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

olafen

Od: Pon kwi 07, 2008 14:23

Post » Czw paź 07, 2010 18:07 Re: Potrzebna Pomoc W Postaci Jedzenia Dla Bezdomnych Kotów :)

CatAngel pisze:Chyba nie zaszkodziło :cry: w ciągu nocy bardzo mi schudł :crying: :crying: śpi cały dzień, osowiały jest, a jak wstanie wymiotuje i do kuwety szybko leci nic nie je (on robi takie coś jakby z jajka nieugotowanego białko wydmuchiwać trochę krwi widziałam, jak jest w tej kuwecie to męczy się żeby coś z siebie wycisnąć) nie wiem co to myślałam, że te tabletki od weta pomogą ale nic nie dają :cry: jade zaraz z nim do kliniki :(

Pierwszy raz się z takim czymś spotkałam :cry:
Oby to nie było nic poważnego
Jak pierwszy raz był odrobaczany wetka powiedziała(że on będzie miał już zawsze robaczyce) jest regularnie odrobaczany, ale tak jeszcze nie było.

a szczepiony jest??

CatAngel pisze:Przeczytałam i aż mi serce stanęło 8O :arrow: viewtopic.php?t=33947

chyba najgorszy syf jaki przesladuje koty :(
ObrazekObrazekObrazek

MarKotek

Od: Pon lut 23, 2009 0:36

Post » Czw paź 07, 2010 21:00 Re: Potrzebna Pomoc W Postaci Jedzenia Dla Bezdomnych Kotów :)

Niedawno wróciłam od wetki :| padam na twarz.
A więc tak kocinka z około 7kg w ciągu jednej nocy schudł do 5kg 8O okazało się ma problemy z układem trawiennym.
Gorączke miał 39,1c dostał na miejscu 5 lekarstw:
-no-spe
-dostał różowy zastrzyk w kuper
-drugi jakiś w kark
-coś do ustnie
wszystko mam wypisane w jego książeczce ale za nic nie mogę odczytać :?

Do domu dostał lek który mam podać w razie wymiotów nie wcześniej jak o 1.00 w nocy
-glukoze do wypicia
-mam mu zrobić jutro i w sobote zastrzyk 8O o kurde :?
Podałam mu właśnie węgiel w płynie który dostałam w strzykawce (dwie porcje jedna na dzisiaj i na jutro) i jedzenie tez przez strzykawkę dostał
Rano musi zjeść ryż z marchewką i kurczakiem najlepiej
Teraz śpi po lekach

Wszystko razem 40zł a spedziłam tam godzine :)

Jak dam rade te hieroglify odczytać napisze co to za leki :ok:

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

Post » Czw paź 07, 2010 21:02 Re: Potrzebna Pomoc W Postaci Jedzenia Dla Bezdomnych Kotów :)

czyli nie jakis wirus???
Bedzie dobrze :ok: :ok: :ok:
A on szczepiony jest?

Jak tam u ciebie z robieniem zastrzykow :wink:
ObrazekObrazekObrazek

MarKotek

Post » Czw paź 07, 2010 21:08 Re: Potrzebna Pomoc W Postaci Jedzenia Dla Bezdomnych Kotów :)

MartynaP pisze:czyli nie jakis wirus???
Bedzie dobrze :ok: :ok: :ok:
A on szczepiony jest?

Jak tam u ciebie z robieniem zastrzykow :wink:

Na szczęście nie wirus i mam nadzieje że będzie lepiej. Ja go szczepiłam na te podstawowe kocie choroby...i się zastanawiam czy jeszcze na coś go nie zaszczepić.

Jak z robieniem zastrzyków :mrgreen: nowicjusz :)
Powiedziała że mam zrobić rach ciach i wstrzyknąć w kark 8O łatwo jej mówić :lol:

Ale dam rade :ok: mam nadzieje :)

Ale zeby tak schudnąć :cry:

CatAngel

Post » Czw paź 07, 2010 21:13 Re: Potrzebna Pomoc W Postaci Jedzenia Dla Bezdomnych Kotów :)

Musze mu kupić jutro GOURMET może to zechce sam jeść jak nie trzeba go karmić :)
W biedronce i innych sklepach są znów promocje Whiskas i Pedigree co roku w październiku mają promocje...Ale nie wiem czy kupować czy nie bo trochę się naczytałam o tych jedzeniach.

Martyna u ciebie w Lidlu też są promocje na jedzeniu :) bo byłam wczoraj i nawet nawet się opłaca :)
i żwirek 7.99 za 10l 8O

CatAngel

Post » Czw paź 07, 2010 22:13 Re: Potrzebna Pomoc W Postaci Jedzenia Dla Bezdomnych Kotów :)

CatAngel pisze:Musze mu kupić jutro GOURMET może to zechce sam jeść jak nie trzeba go karmić :)
W biedronce i innych sklepach są znów promocje Whiskas i Pedigree co roku w październiku mają promocje...Ale nie wiem czy kupować czy nie bo trochę się naczytałam o tych jedzeniach.

Martyna u ciebie w Lidlu też są promocje na jedzeniu :) bo byłam wczoraj i nawet nawet się opłaca :)
i żwirek 7.99 za 10l 8O

jedzenie niewiem ale zwirek kupilam :mrgreen: dla Mrówki jak do tesciow jechala
lekko zdziwiona ale zadowolona bylam ze tańszy ;)

zastrzyk w kark ok tylko nie przebij na wylot bo lek poleci na kota a nie do kota :mrgreen:
ObrazekObrazekObrazek

MarKotek

Post » Czw paź 07, 2010 23:46 Re: Potrzebna Pomoc W Postaci Jedzenia Dla Bezdomnych Kotów :)

A ważysz kota codziennie, że wiesz, że w ciągu nocy schudł 2kg? :wink:
Chcę tylko napisać, że po prostu mogłaś nie zauważyć, że schudł. Mógł owszem, schudnąć w krótkim czasie, ale nie w ciągu nocy.
39,1 to jeszcze nie gorączka u kota - zakres normy prawidłowej temperatury kota mieści się od 38,5 do 39,5.

Opis tego, co kot produkuje do kuwety może wskazywać na zarobaczenie. Koty, nawet niewychodzące odrobacza się zwykle raz na pół roku.
Jeśli kot jest dorosły i szczepiony regularnie powinien zwalczyć infekcję. Należałoby też odrobaczyć go, gdy ustąpią wymioty.

Jeśli w dalszym ciągu byłyby kłopoty, to - jeśli masz możliwość - dobrze by było zrobić badanie kału na pasożyty i pierwotniaki. A także badania krwi, żeby zdiagnozować, co kota męczy.
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Pt paź 08, 2010 0:12 Re: Potrzebna Pomoc W Postaci Jedzenia Dla Bezdomnych Kotów :)

Agn pisze:A ważysz kota codziennie, że wiesz, że w ciągu nocy schudł 2kg? :wink:
Chcę tylko napisać, że po prostu mogłaś nie zauważyć, że schudł. Mógł owszem, schudnąć w krótkim czasie, ale nie w ciągu nocy.
39,1 to jeszcze nie gorączka u kota - zakres normy prawidłowej temperatury kota mieści się od 38,5 do 39,5.

Opis tego, co kot produkuje do kuwety może wskazywać na zarobaczenie. Koty, nawet niewychodzące odrobacza się zwykle raz na pół roku.
Jeśli kot jest dorosły i szczepiony regularnie powinien zwalczyć infekcję. Należałoby też odrobaczyć go, gdy ustąpią wymioty.

Jeśli w dalszym ciągu byłyby kłopoty, to - jeśli masz możliwość - dobrze by było zrobić badanie kału na pasożyty i pierwotniaki. A także badania krwi, żeby zdiagnozować, co kota męczy.

CatAngel - Agn na moją prośbę napisała poradę dla Ciebie 8) Mam nadzieję, że pomoże Ci to w dalszym postępowaniu z kocuro :ok: Wydaje mi się, że w razie pytań Agn na PW Ci pomoże :ok:

Aleksandra59

Od: Czw lip 05, 2007 21:15

Post » Pt paź 08, 2010 12:35 Re: Potrzebna Pomoc W Postaci Jedzenia Dla Bezdomnych Kotów :)

Miałam napisać że miał temperature 39,1c pomyliło mi sie :oops:
Był ważony 4września bo w ten dzień go odrobaczałam i ważył wtedy około 7kg.
Przez całą noc nie wymiotował...aż do 10.00 podałam mu leki. Poszedł spac a jak wstał zjadł i zwymiotował w kuwecie było troche krwi a teraz słania się na tylnich nogach :cry: :cry: :cry: :cry: zaraz mnie coś rozniesie. Podjada ale zwraca.

To nie moze być zarobaczenie... :(

Dzisiaj ma zmiane w oczach nachodzi mu od strony wewnętrznej błona na oczy i ma szkliste :cry: :cry:
Nic co wczoraj wetka dała nic nie pomogło :cry:

Ja mam przeczucie że on odchodzi :cry:

Jest gorzej :( a do weta mogę dopiero o 16.00 jechać :(

Dopisek teraz ma więcej białej błony na oczach

CatAngel

Post » Pt paź 08, 2010 13:18 Re: Potrzebna Pomoc W Postaci Jedzenia Dla Bezdomnych Kotów :)

Obrazek

Tak wygląda :crying: :crying:

CatAngel

Post » Pt paź 08, 2010 13:35 Re: Potrzebna Pomoc W Postaci Jedzenia Dla Bezdomnych Kotów :)

zapisze sobie i poczytam potem.
zerknęłam tylko.
ja dzikunom daję ryż ugotowany z batonem mięsnym +pokrojone nerki. Wychozi taniej niż puszki tylko trochę zachodu (niestety) więcej z przygotowaniem. Wiem,ze jest opinia niedobra o nerkach ale mnie na nic lepszego nie stac. Jednak to co dostaja jest i tak lepsze od smietnikowego. Do tego nosze suche.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Pt paź 08, 2010 13:42 Re: Potrzebna Pomoc W Postaci Jedzenia Dla Bezdomnych Kotów :)

Trzecia powieka [tak się nazywa ta błona] jest oznaką, że kot się źle czuje.
Powtarzam raz jeszcze - 39,1 to nie jest gorączka u kota. Najwyraźniej nie jest to infekcja, choć nie zawsze brak temperatury wyklucza infekcję.
No i jak piszesz - utrata wagi to okres ok. półtora miesiąca - to już brzmi sensowniej. Choć spadek wagi o ok. dwa kg w tym czasie jest niepokojący.

Zdecydowanie kotu coś jest. Pierwsze próby diagnozy okazały się być może chybione lub też po prostu leczenie nie zdążyło jeszcze zadziałać.

Czy kot jest wychodzący?
Czy zostało wykluczone ciało obce w przewodzie pokarmowym?
Czy wykluczono możliwość zatrucia - środkami chem., kwiatkiem doniczkowym, czy innym?

Badania krwi [morfologia+biochemia], oraz USG/RTG.
Plus podłączenia kota do wlewu dożylnego, bo słaniać może się po prostu z osłabienia odwodnieniem.
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Pt paź 08, 2010 13:46 Re: Potrzebna Pomoc W Postaci Jedzenia Dla Bezdomnych Kotów :)

Małgoska nie gadaj bzdur i nawet tak nie myśl!!!
Kot źle się czuje i Agn ma rację. Moze inne jedzenie mu dawaj i w małych ilościach. Przetarty gotowany kurczak z kleikiem ryżowym na rosołku z tegoż ptaka. U mnie sprawdza sie.
Ale wet to pewnie i tak nie ominie.
Trzymam kciuki!!!
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Pt paź 08, 2010 14:00 Re: Potrzebna Pomoc W Postaci Jedzenia Dla Bezdomnych Kotów :)

Agn pisze:Trzecia powieka [tak się nazywa ta błona] jest oznaką, że kot się źle czuje.
Powtarzam raz jeszcze - 39,1 to nie jest gorączka u kota. Najwyraźniej nie jest to infekcja, choć nie zawsze brak temperatury wyklucza infekcję.
No i jak piszesz - utrata wagi to okres ok. półtora miesiąca - to już brzmi sensowniej. Choć spadek wagi o ok. dwa kg w tym czasie jest niepokojący.

Zdecydowanie kotu coś jest. Pierwsze próby diagnozy okazały się być może chybione lub też po prostu leczenie nie zdążyło jeszcze zadziałać.

Czy kot jest wychodzący?
Czy zostało wykluczone ciało obce w przewodzie pokarmowym?
Czy wykluczono możliwość zatrucia - środkami chem., kwiatkiem doniczkowym, czy innym?

Badania krwi [morfologia+biochemia], oraz USG/RTG.
Plus podłączenia kota do wlewu dożylnego, bo słaniać może się po prostu z osłabienia odwodnieniem
.

Pozwalam sobie zacytować bo niezwykle rzeczowo i fachowo Agn to ujęła.

Proszę dokładnie wypytaj weta o takie własnie postepowanie. Mam nadzieję że Twój wet jest dobrym lekarzem, ale jak wiemy niestety, lepiej mieć odwagę i dopytac o wszystko niż potem żałować.
i
Obrazek

Wolność, kocham i rozumiem. Wolności oddać nie umiem.(Chłopcy z Placu Broni)

MISIA- 1.06.2002 - 13.12.2012. Skarbie, gadułeczko moja. Bardzo mi Ciebie brak.
MIKITKA - 03.2002 - 13.07.2015. Tak bardzo mi żal.
FELUTEK - 03.2002 - 11.10.2015. Najcudowniejszy kot terapeutyczny.
OKRUNIA - 09.2002 - 16.08.2018. Śpij, skarbie kochany.
GACEK - 03.2014 - 22.06.2019. Wierny i mądry Przyjaciel.
TYGRYNIA - 05.2002 - 16.12.2020 .Maleńki koto-piesek.

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=153652 sprawdź zanim oddasz kota!

Ja-Ba

Od: Pt lis 07, 2008 23:23

[poprzednia][następna]