Koty Barby

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon wrz 27, 2010 8:22 Re: Koty Barby - największa atrakcja Łazienek str. 61

katikot pisze:Super buras!
Uwielbiam kanie, nie wiem, ile musiałabym zjeść, żeby mi się przejadły :1luvu:

My też bardzo lubimy kanie, ale taka ilość na jeden raz jest nie do zjedzenia, toż pojemność żołądka jest ograniczona :oops: Dlatego właśnie potrzebuję rad co ja mam z nimi zrobić :?: :?: :?: Znaczy odcięłam ogony, razem z ogonami opieniek mam zamiar je dobrze ususzyć, potem zetrzeć na proszek i dodawać np. do sosów.
Ale co zrobić z kaniami i opieńkami :?: Opieńki chyba ugotuję w niewielkiej ilości wody i zamrożę, bądź włożę na gorąco do słoików i zamknę.

A kanie :?: :?: :?:
Obrazek Staram się pisać poprawnie po polsku

barba50

Od: Nie kwi 03, 2005 12:01

Post » Pon wrz 27, 2010 8:31 Re: Koty Barby - największa atrakcja Łazienek str. 61

Kanie potrzebują dżdżu... 8)
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pon wrz 27, 2010 8:35 Re: Koty Barby - największa atrakcja Łazienek str. 61

pixie65 pisze:Kanie potrzebują dżdżu... 8)

Pół nocy padało i pewnie będzie jeszcze padać... Nie wystarczy :?: :?: :?: 8O

barba50

Post » Pon wrz 27, 2010 10:14 Re: Koty Barby - największa atrakcja Łazienek str. 61

No i tak - google najlepszym przyjacielem człowieka :roll: Trafiłam na forum grzybowym na przepisy, które do mnie przemówiły :wink: Wkleję je tu, może ktoś skorzysta, a dla siebie ku pamięci :evil:

Flaczki z kań wg Vinc

Sprawdzony przepis, lekko zmodyfikowany:

Składniki:

1) Kilka dorodnych kań, małe nierozwinięte również mile widziane
2) 2-3 średniej wielkości cebule
3) masło
4) włoszczyzna
5) kawałek piersi kurczaka (niekonieczny)
6) przyprawy (majeranek-podstawa!) sól, pieprz.

Kanie czyścimy, kroimy w paski, mniejsze osobniki można w talarki. Podsmażamy cebulę na maśle i dodajemy pokrojone kanie. Podsmażamy około 5 minut, nie dłużej. Robimy wywar z jarzyn i piersi kurczaka, czyli po prostu bulion. Ja osobiście wole z kurczakiem, który również w końcowej fazie ląduje we flaczkach, rozwarstwiony wzdłuż włókien. Jarzyny z wywaru kroimy w paski (oczywiście te które lubimy).
Oba składniki (czyli bulion i podsmażone grzyby z cebula) łączymy ze sobą. I tu mała uwaga. Najlepiej wlewać bulion do wcześniej podsmażonych kań, rozdrobnionego kurczaka i ugotowanych jarzyn. Łatwo wtedy wyczuć proporcje. W końcu to mają być flaczki, czyli dość gęste, a nie zupa flaczkowa . Nie dajemy żadnych zasmażek z mąki, ani tym podobnych zagęszczaczy, ale jak ktoś lubi, to można. Nasze flaczki są geste naturalnie, przez bogactwo treści
Całość przyprawiamy, majeranek, sól świeżo zmielony pieprz, gotujemy do zagotowania i gotowe.

oraz
kanie smażone w zalewie octowej (tego samego autora)

Przyrządza się identycznie jak ryby. Obsmaża się z obu stron. Jako panierkę można stosować albo mąkę, albo bułkę tartą, zależy co kto lubi. Usmażone kawałki kań dajemy do słoika i zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą octową. Przepisów na zalewę jest sporo. Ja preferuję z małą ilością przypraw, omijam liście laurowe, za to więcej pieprzu. Wskazany mały kawałek papryczki chili - świetnie wyostrza grzybki, cebulka, gorczyca . I odstawiamy na minimum tydzień.

A opieńki będą też w zalewie tyle, że słodkiej i z goździkami :) (ze strony mojegotowanie.pl)

* 1 kg opieńków
* 2 łyżki soli
* 10 łyżek octu 10%
* 10 goździków
* łyzka ziaren pieprzu
* 5 liści laurowych
* 5 ząbków czosnku
* łyżka gorczycy
* 2 gałązki rozmarynu

Grzyby oczyścić, odciąć trzonki, umyć i osączyć. Obgotować w lekko osolonej wrzącej wodzie przez 5–7 minut. Odcedzić. Ponownie zalać wrzątkiem (tak, aby je tylko przykrywał) dodać wszystkie przyprawy i ocet (jeśli ktoś lubi ostrzejsze grzyby można dolać więcej octu), gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Gorące grzyby wraz z zalewą i przyprawami włożyć do wyparzonych słoików.

barba50

Post » Pon wrz 27, 2010 10:27 Re: Koty Barby - największa atrakcja Łazienek str. 61

Flaczki z grzybow ponoć sa doskonałe. A ja wcale a wcale za grzybami nie przepadam :oops:
ObrazekObrazek

villemo5

Od: Sob maja 05, 2007 17:14

Post » Śro wrz 29, 2010 22:01 Re: Koty Barby - największa atrakcja Łazienek str. 61

villemo5 pisze:Flaczki z grzybow ponoć sa doskonałe. A ja wcale a wcale za grzybami nie przepadam :oops:

Żałuj, bo flaczki były rewelacyjne :D

Zrobiło się paskudnie, jesiennie - większość kotów śpi, podsypia też TŻ... Tylko czemu śpi siedząc na krześle oparty o stół :?: :?: :?:
A bo kanapa wygląda tak:

Obrazek Obrazek

:twisted: :mrgreen:

barba50

Post » Czw wrz 30, 2010 6:20 Re: Koty Barby - największa atrakcja Łazienek str. 61

Hehe, dobre :ok:
Ja z tego samego powodu chyba zacznę spać na podłodze :wink:
Pozdrowionka od naszej gromadki i zapraszamy w odwiedziny :1luvu: :)

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Nie paź 03, 2010 19:16 Re: Koty Barby

Cisza zaległa w naszym wątku jak makiem zasiał :( Koty zdrowe, ale jakoś same nic nie chcą o sobie pisać :roll: Ja za to z infekcją gardłową więc też nie bardzo miałam siły i ochotę się udzielać forumowo. Idzie wolno ku lepszemu, dziś mnie wzięło na zabawę zdjęciami :oops:

Oto efekt

Obrazek

barba50

Post » Nie paź 03, 2010 19:25 Re: Koty Barby

ŁAAAAŁ... :D :ok:
Skoro Ty robisz kotom zdjęcia to one mogłyby chociaż kilka słów od siebie tutaj skrobnąć... 8)

Szybkiego powrotu do zdrowia, Barbo50 :ok:
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Nie paź 03, 2010 22:47 Re: Koty Barby

pozdrawiam ;)
Obrazek

jopop

Od: Pt maja 20, 2005 20:05

Post » Pon paź 04, 2010 7:44 Re: Koty Barby

Śliczne kociambry :1luvu:

Erin

Post » Pon paź 04, 2010 18:52 Re: Koty Barby

Ta moja choroba jakaś dziwna tzn. zaczęło się w miarę normalnie we czwartek wysoką temperaturą i bólem gardła, kaszlem. Po przeleczeniu domowymi specyfikami sytuacja została prawie opanowana do dzisiejszej nocy. To było straszne 8O Okropny ból głowy, gardła, duszności, zatkały mi się uszy, z jednego ucha leje się jakaś wydzielina... W środku nocy zastanawiałam się nad wezwaniem pogotowia 8O ale jakoś zdzierżyłam. Rano dotarłam do lekarza. Zapalenie krtani, uszu i zatok. Antybiotyk. No i czuję się generalnie kiepawo ;( Obkładam się kotami. Mam do wyboru cztery (nawet Ksika zaszczyciła mnie dwukrotnie, choć ona szybciutko się płoszy), bure z natury nieużyte.

barba50

Post » Pon paź 04, 2010 21:02 Re: Koty Barby

Basiu, zdrowiej szybciutko kochana :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

Aleksandra59

Od: Czw lip 05, 2007 21:15

Post » Wto paź 05, 2010 7:19 Re: Koty Barby

Basieńko, dużo zdrówka! :piwa: :ok:

Erin

Post » Wto paź 05, 2010 7:56 Re: Koty Barby

Ojejuniu.... :(
Basiu - szybkiego powrotu do zdrowia :ok:
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

[poprzednia][następna]