SPIS KARM dla Kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw wrz 23, 2010 22:48 Re: SPIS KARM dla Kota

dzieki, polatam jeszcze po necie, ale chyba zmiane od totw zaczniemy. plus jest taki, ze u mnie nie ma problemu wybrzydzania przy suchej: zjedza wszystko, byle duzo :roll:

zyta555

Od: Wto lip 08, 2008 1:26

Post » Pt wrz 24, 2010 8:42 Re: SPIS KARM dla Kota

No więc zaczęliśmy testy Feline Porta 21 Finest Sensible Grain Free. 4 koty w wieku 6 m-cy - 5 lat. Jedzą te chrupy od tygodnia, ze smakiem (inna sprawa że one w ogóle kochają jeść), nie zanotowano najmniejszych problemów trawiennych ani żadnych innych :ok:
Obrazek

slapcio

Od: Śro paź 31, 2007 12:51

Post » Pt wrz 24, 2010 19:58 Re: SPIS KARM dla Kota

Ja TOTW ostatnio kupowałam tutaj: http://www.telekarma.pl/c2/suche.htm?prod=204&start=0 i z tego, co widziałam to jest taniej niż w e-karmie ;)
Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, skorzystałby na tym człowiek, a stracił kot.

Aniołek_

Od: Pon sie 14, 2006 17:28

Post » Pt wrz 24, 2010 20:05 Re: SPIS KARM dla Kota

ale to chyba zależy od worka bo 6,8kg kosztuje dokładnie tyle samo :wink: szkoda, bo już myślałam, że jakaś nowa okazja się trafiła :)

ewkaa

Od: Śro sie 31, 2005 19:02

Post » Pt wrz 24, 2010 20:55 Re: SPIS KARM dla Kota

ewkaa pisze:ale to chyba zależy od worka bo 6,8kg kosztuje dokładnie tyle samo :wink: szkoda, bo już myślałam, że jakaś nowa okazja się trafiła :)

fakt, moja wina, że nie zanaczyłam, że chodzi mi o ten najmniejszy worek ;)
Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, skorzystałby na tym człowiek, a stracił kot.

Aniołek_

Od: Pon sie 14, 2006 17:28

Post » Sob wrz 25, 2010 0:23 Re: spis karm

O fajny temat. Podczytam troszke bo moje fusytki malo co lubia
Obrazek
Obrazek
_______________________________________________________________________________________

Dorota Wojciechowska

Od: Czw lip 24, 2008 9:21

Post » Sob paź 02, 2010 9:19 Re: SPIS KARM dla Kota

My teraz zmieniamy na Applaws :D 80% mięsa :) Dodatkowo karmimy Animonda Carny Exotic :)

tamiska

Od: Nie lis 01, 2009 12:30

Post » Sob paź 09, 2010 20:34 Re: SPIS KARM dla Kota

My tez zmienilismy na Applawsa :lol: i nie zalujemy ani kotek ani wlasciciel mozemy polecic kazdemy kotkowi :catmilk: :ok: :D

piter7

Od: Wto sie 03, 2010 19:15

Post » Śro paź 20, 2010 20:35 Re: SPIS KARM dla Kota

Właśnie przy okazji zamówienia dla mojego sklepu zamówiłam Luckowi karmę Applaws kurczak. Mój mruczek sygnalizuje zadowolenie z karmy najeżonym grzbietem przy jedzeniu, co zdarza się niezwykle rzadko. Applaws przeszedł "próbę jeża". Kot uwielbia tą karmę, a jeśli chodzi o mnie to jest dość tłusta, brudzi trochę ręce i zostawia na nich intensywny zapach nawet po umyciu, jednak jest to na prawdę dobra karma :)

tamiska

Post » Sob lis 20, 2010 23:54 Re: SPIS KARM dla Kota

Ratunku, pomóżcie ;) albo coś w tym stylu 8)

Chciałam zamówić (od razu największą paczkę, bo na mniejszą mnie nie stać :roll: ) Biomilla Salmon i nie wiem czy kotom (tak ogólnie) ona smakuje?
Mam koty dość niewybredne, ale nigdy nie wiadomo na jaki badziew smakowy się trafi (np. Hillsa Kurczakowego część kotów nawet nie powąchała).

Ktoś próbował? Jakie doświadczenia?
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Pon lis 22, 2010 11:57 Re: SPIS KARM dla Kota

Zastanawiam się, czy Perfect Fit nie ma w składzie jakichś uzależniaczy... Moja roczna kocica zaczęła od profilum, potem purina pro plan i one, potem ten PF - i cześć pieśni! Kupionym Britem Care dla kastratów i long hair normalnie pluła, w ramach protestu robiąc głodówkę ponad jednodniową, choć normalnie chrupki wtrynia, jakby miała zimę na Syberii spędzić, spróbowałam CaniNutrix - to samo! Ręce mi trochę opadają, niby po tym PF wygląda, zachowuje się i kupkuje super, ale ile można jeden rodzaj jeść 8O Melancholijnie zazdroszczę wszystkim właścicielom kotów niewybrzydzających przy misce :oops:

yvfi1

Od: Nie lis 30, 2008 10:18

Post » Pon lis 22, 2010 13:07 Re: SPIS KARM dla Kota

Karma Perfect Fit to jedna z gorszych karm na jakie się natknęłam. Podobnie z innymi wymienionymi przez Ciebie. Kot to mięsożerca, a w tych karmach zbóż jest tyle, że szok.

Poza tym martwi mnie, że na stronie karmy Perfect Fit nie ma nic o składzie karm ani o konserwantach. Jakieś tanie chwyty reklamowe są tylko.

Caninutrix ma na drugim miejscu kukurydzę i tak właściwie nic poza tym.

Polecałabym przerzucić się na coś bardziej odpowiedniego dla kota jak np. Applaws, Taste of the Wild, Orijen, Fish4Cats.

Są to karmy bez zbóż, co jest szczególnie ważne dla kota.

Co do buntu to możliwe iż w Perfect Fit są uzależniacze... Przechodząc na lepszą karmę polecam mieszać ją z dotychczasową zaczynając od znikomego udziału nowej karmy, stopniowo zwiększając jej udział w czasie, aż w końcu niwelując całkiem starą.

Jest to czasochłonne jednak może przynieść efekty.

Warto się pomęczyć i nawet kotka przetrzymać, bo to dla jego dobra i zdrowia.

tamiska

Post » Pon lis 22, 2010 13:30 Re: SPIS KARM dla Kota

Ta tabelka nie jest w ogóle uzupełniana?
Moje kociaki wcinają wszystko, co im dam, a mimo to kombinuję z różnymi karmami, taka niezdecydowana jestem :lol:
Z mokrych mogę polecić Applaws, Almo nature (strasznie drogie, ale od czasu do czasu wcinają puszki z tuńczykiem) - 'paszteciki' z ok. 50% mięsa i 20%jajka, Miamor też niezłe :), tacki Animondy (saszetki Rafine jakoś nie bardzo im przypadły do gustu, tak samo jak puszki Carny...), Miamor no i Gerber indyk :lol:
Suchą to jedzą głównie w nocy, jak nie mogę ich nakarmić czymś lepszym :lol: - RC Babycat wcinają aktualnie, czekam na paczke z Hillsem z tuńczykiem:)

MissTake2

Od: Pt lis 19, 2010 13:50

Post » Pon lis 22, 2010 13:40 Re: SPIS KARM dla Kota

A my się chyba przerzucimy na Sanabelle Sensitive...Do tej pory była głównie Purina Cat Chow Sensitive... na zmianę z Trainerem.
Sanabelle widziałam w tej tabelce na pierwszej stronie...
Los zwierząt jest dla mnie ważniejszy niż strach przed ośmieszeniem. Los zwierząt jest nierozerwalnie związany z losem człowieka. E. Zola

KaleidoStar

Od: Nie mar 21, 2010 14:00

Post » Pon lis 22, 2010 13:50 Re: SPIS KARM dla Kota

Nie chce nic mówić, ale ta tabelka ma z kilka dobrych lat i nie jest raczej aktualizowana, a pogląd na temat żywienia kotów dawno się zmienił.

Karmy typu purina pro plan, perfect fit i royal canin mają fajną reklamę, jednak nic poza tym. Parę lat temu royal był jeszcze całkiem niezłej jakości, ale teraz się przepłaca za znikomą jakość tak na prawdę.

Jeśli już kot musi jeść suchą no to jak na mięsożerce przystało wypadałoby mu dawać taką gdzie jest mięso, a nie ma zboża, bo to nie chomik...

Takiej karmy idzie mniej niż komercyjnej dodatkowo inwestujemy w przyszłość, ponieważ weterynarz jest droższy niż milion karm. Suma sumarum wychodzi taniej.

Owszem kot będzie funkcjonował i na Whiskas, ale może nie za rok nie za dwa lata, a za 5 albo 10 to się odezwie. Poza tym odbija się to na jego samopoczuciu jak boli go brzuch to on nam tego nie powie.

Później ktoś mówi mój kot to jest taki leniwy, tylko śpi, nie bawi się, aaa bo kocury takie są (na przykład), a po prostu jego kot śpi bo ma wzdęcia i niestrawność po Whiskasie. Każdy z nas zna to uczucie np. po świętach jak wrzuca wszystko w siebie i ma kłopoty z trawieniem i pije jakieś herbatki ziołowe itp.

Ja polecam z puszek Blue Buffalo Wilderness bez zbóż, Almo Nature mój kot jako jedynej nie tknie nigdy w życiu, Animonda Carny Exotic jest super moim zdaniem i mój kot uwielbia. Tak ładnie pachnie, że sama bym zjadła :) Puszki Applaws też są bardzo fajne i smakowicie wyglądają. Fajny jest też mus z łososia Fish4Cats dla kotów, co lubią ryby.

tamiska

[poprzednia][następna]