Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
behexen pisze:Tak czy siak mam teraz nauczkę i wiem że każdego nowego kota z definicji będę szczepił.
Tak czy siak mam teraz nauczkę i wiem że każdego nowego kota z definicji będę szczepił.
cityvet pisze:Jestem wetem i chciałabym się podzielić z Wami moim doświadczeniem w walce z panleukopenia. Własnie leczę 9 kotków od tygodnia i wszystkie żyją i maja się nieźle. Pare wskazówek, które być może uratuja życie jakiemuś kociemu Maleństwu.
1. Jak tylko kotek niewiadomego pochodzenie- uliczny, znaleziony, schroniskowy itd. zrobi u Was miękką kupę to od razu bierzcie kupsko do pojemniczka i zanieście do najbliższej lecznicy, która odda materiał na sprawdzenie wirusa panleukopenii w kale. Może uważacie, że to pzresada, ale zapewniam Was z mojego doświadczenia w leczeniu panleukopenii, że NAJWAŻNIEJSZA JEST SZYBKOŚĆ REAKCJI. W Warszawie wynik jest po 2h, jeśli u Was nie ma laboratorium weterynaryjnego, to możecie znaleźć lecznicę, w której są testy płytkowe na psie parwo. Wtedy należy zrobić kotu wymaz z prostnicy i połączyć go z odczynnikiem i nanieść na płytkę, wet będzie wiedział jak to wykonać, trzeba mu dostarczyć kotka albo wymaz z prostnicy.
2. Jak już mamy wynik dodatni to mamy 24h na reakcje od momentu pojawienia się pierwszej miękkiej kupy jaka zrobił kot.
3. NAJWAŻNIEJSZE JEST PODANIE SUROWICY. Felliserinu długo juz nie ma w Polsce, Caniserin (psia surowica) jest też już wycofany, ale wielu lekarzy ma poczynione jakieś zapasy. Tłumaczcie swoim wetom, że nie ma co sie bac podawac psiej surowicy. BEZ NIEJ KOTEK MA MNIEJ NIŻ 5% SZANS NA PRZEŻYCIE. Więc warto. Mi się wstrząs nie pojawił nigdy u żadnego kociaka przy pierwszym podaniu. Jeśli nie ma surowicy, to można jeszcze podać dożylnie choremu Maluchowi 5ml krwi przetoczonej od zaszczepionego dwukrotnie innego zdrowego kota.Ale najpierw należy wykonać próbę na szkiełku czy nie ma konfliktu.
4. Antybiotyk min 7 dni, dobór w zależności od stopnia zaawansowania objawów, czasami 2 rodzaje antybiotyków w kombinacji.
5. Pasta IgPRO DC 1ml rano i 1ml wieczorem do pyszcza.
6. Catosal minimum 3ml codziennie
7. Przy krwi w kale leki przeciwkrwotoczne.
8. Przy wymiotach leki przeciwwymiotne.
9. Nawadnianie.
10. Dogrzewanie.
To tyle, mam nadzieję, że komus tym pomogę.
Pozdrawiam i w razie pytań piszcie na cityvet@interia.eu
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 335 gości