Strupki pod sierścią-uczulenie na pchły? Co robić?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw wrz 30, 2010 7:08 Re: Strupki pod sierścią-uczulenie na pchły? Co robić?

daggie pisze:Kupiłam dla kotów pastę odkłaczającą, nazywa się "Removed", w zielonym opakowaniu - niestety nie smakuje im, nie chcą ani jeść jej z pokarmem, do pyska wsadzić ciężko, z palca mojego też nie mają ochoty zlizywać. Macie jakieś pomysły, jak im to podać? Na opakowaniu radzą, by posmarować kotu łapę i on zacznie ją wylizywać, zrobiłam tak, ale Mia zaczęła tą łapą machać, żeby strząsnąć pastę i pobrudziła kuchenkę oraz podłogi, no i moje spodnie :D

Lekarz poradził mi posmarować pastą odkłaczającą okolice odbytu w przypadku kota strząsajacego tę pastę z łapy. A wtedy on zaczął jeździć pupą po podłodze, aby ją usunąć. Lekarz uznał go za wyjatkowo inteligentnego. On właśnie bardzo się zakłacza i okropne kluchy jakimś cudem wypluwa, a nic nie chce "zażywać" nawet masła czy oleju. Chyba, że przemocą do pyszczka, ale wtedy się denerwuje bo jest bardzo wrażliwy i sika gdzieś w bardzo niewłąściwe miejsce na moich oczach.
Ale smakuje mu taki odkłaczający przysmak Whiskasa (w pudełku w kształcie główki kota). Tylko nie wiem na ile to jest skuteczne, bo nie stosuje tego regularnie.
To zakłaczanie jest niebezpieczne-kiedyś mi się rura od odkurzacza zakłaczyła -sierść zbiła się w bardzo trudno usuwalną masę...Ledwo to wypchałam.
daggie pisze:Ale te strupy mnie martwią. Chyba konieczna będzie wizyta u weta i jakieś konkretne działania :(

Koniecznie zdiagnozuj je pod kontrolą lekarza jak najszybciej. Ale raczej nie zdrapuj...
Nikt nie jest nieomylny...

ossett

Od: Pon lis 20, 2006 14:08

Post » Pt paź 01, 2010 18:41 Re: Strupki pod sierścią-uczulenie na pchły? Co robić?

powaliła mnie ta pasta na odbycie i te dywany :ryk:

Nie chcę nic mówić ale na pastę tez można mieć uczulenie ponoć :wink:
Czarne i Bląba

Florentyna1

Od: Czw paź 13, 2005 12:49

Post » Pt lis 26, 2010 21:37 Re: Strupki pod sierścią-uczulenie na pchły? Co robić?

Dziewczyny pomóżcie - znalazłam pchły u mojego biało-rudego kocurka, zapodałam wszystkim trzem Stronghold.
Dzielony był z psiego brązowego - do 10kg. Odpowiednio 3kg, 3kg, 5kg.
Zakropliłam na skórę jakieś 5 godzin temu. Niestety nadal żyją sobie jak pączki w maśle. Energii im nie ubyło, zwiewają jak perchingi.
Jak długo mam czekac na efekt?
Jeśli nie zadziała czy można odpchlic jakimś 100% skutecznym środkiem?
ObrazekObrazek

sous_sol

Od: Pon wrz 01, 2008 20:09

Post » Sob lis 27, 2010 21:13 Re: Strupki pod sierścią-uczulenie na pchły? Co robić?

Stronghold to chyba jest też na robaki wewnętrzne. A może przede wszystkim na wewnętrzne i dlatego nie działa tak dobrze na pchły.
Frontline jest niezawodny, moim zdanie. 0,5ml na kota bez względu na wagę.

ossett

Od: Pon lis 20, 2006 14:08

[poprzednia]