Bezradność, koty i łzy-ŁÓDŹ!!!Hardkorowa niedziela....

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto wrz 28, 2010 19:26 Re: Bezradność, koty i łzy-ŁÓDŹ-POMOCY!!Wykładzina Rulez:)

Właśnie wróciłam od pań. Śmierdzi jeszcze nieco, ale widać, że panie starają się utrzymać mieszkanko w czystości.
Dziś panie miały gości z darami. Od teqquili i jej TŻa Wojtka dostały krytą kuwetę, zapas żwirku, trochę mokrej karmy. Serdecznie dziękujemy :1luvu: :1luvu:
Terra50 przyniosła piękną wycieraczkę, którą zainstalowałyśmy już przed drzwiami wejściowymi. Dziękujemy również :1luvu:
Dite trafiła na wyprzedaży elegancki wałek wiszący do drapania, a ja podrzuciłam nieco suchej karmy.
Odwaliłyśmy też "pracę biurową"- pozakładałyśmy wszystkim kotom książeczki zdrowia. Wpisałyśmy pierwsze odrobaczenie (to z 14 września), zamówiłam stronghold i jutro będzie kolejna runda walki z życiem wewnętrznym :ok:
Koty staaaaasznie spragnione zabawek- gonią myszki, turlają piłki, chowają się w kartonach, grają w berka. Aż miło popatrzeć, mają wreszcie trochę miejsca, mają czysto, mają zabawki, legowiska. Odżyły zwierzaki :1luvu:
ObrazekObrazekObrazek

marija

Od: Czw gru 28, 2006 22:44

Post » Wto wrz 28, 2010 23:47 Re: Bezradność, koty i łzy-ŁÓDŹ-POMOCY!!Wykładzina Rulez:)

Ale tu się dzieje :1luvu: :1luvu:

:ok: :ok: :ok: :ok:

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

Post » Śro wrz 29, 2010 3:51 Re: Bezradność, koty i łzy-ŁÓDŹ-POMOCY!!Wykładzina Rulez:)

obudziłam się, chyba mi się zegarek przestawił nieco, a to zrobię coś pożytecznego, TŻ śpi i bez kontroli zostawił komp, włączę się do netu i napiszę, że wycieraczka od Terra50 przed drzwiami leży oj leży :ok:

kryta kuweta :balony: to było potrzebne, na moich oczach trzy sztuki odwiedziły przybytek (w tym samym czasie jedna sztuka nalała na palnik kuchenki gazowej wrrrrrr)

pisiokot, krzesła są odmalowane profesjonalnie, czy u Was można zamawiać renowację mebli? całkiem serio pytam

Dziś w rękach Pani zobaczyłam karmę orijen, to się mało nie przewróciłam z wrażenia, tym kotom wprost niezbędne jest odżywienie! Z Paniami obliczałyśmy koszty, okazało się, że dają dziennie 1/2 kg suchej karmy, coś tańszego niż kitiket (jakieś darlingi czy inne wynalazki kauflandowe) około 6-7 zeta za kilogram, co daje wprost rację żywnościową 3,50 PLN na 12 kotów, czyli 12/3,50 = 29 groszy na kota dziennie, to sobie możecie wyobrazić... Tym bardziej dziękujemy baaardzo, bo każda ilość dobrej karmy jest na wagę złota.

marija pisze:jutro będzie kolejna runda walki z życiem wewnętrznym
no to akurat będzie walka tajna, podziemna i partyzancka, bo Panie mają różne teorie własne na temat żywienia i leczenia kotów, z którymi trzeba się mierzyć. Dla przykładu przepis na apetyt; resztka smażonego mięsa z obiadu, do niej na tłuszczyk, na patelnię mokra karma (przyp. red. puszka TIP), podgrzane razem i podane "na smaczek". Albo - kiedy kota boli brzuszek, to urosept jest dobry na wszystko (WHY?!). I inne śmiałe teorie -> biegunka po odrobaczaniu nie jest powodowana pozbywaniem się robaków, biegunka wynika z podania wartościowej karmy, w której składzie Panie doczytały dodatek mączki rybnej (a koty jak wiadomo bardzo źle znoszą ryby z czego producenci wysokiej jakości karm do dziś nie zdają sobie sprawy). W każdym razie Panie uznały, że kolejne odrobaczanie nie jest kotom potrzebne a wręcz jest niewskazane /bo biegunka po/, więc marija zaproponowała stronhold jako specyfik, który UWAGA czyści uszy oraz pomaga pozbyć się reszty pchlich odchodów.

annskr pisze:Tv jest, działa, do niego antena też wtykana do gniazdka prądowego - czyli pod tv potrzebne są dwa gniazdka. Pilota nie ma
Takie podwójne gniazdko jest obok okna, ale ono wychodzi ze ściany na blisko 5 cm, kable wyszły, osadzenia brak, jest ryzyko jest zabawa. Czy jest TŻ władający prądem choć trochę? poszukam w domu podwójnego kontaktu z uziemieniem.
Pilot uniwersalny będzie potrzebny, jeżeli się nie da zawiadować przyciskami.

dite

Od: Pt maja 14, 2010 18:19

Post » Śro wrz 29, 2010 5:48 Re: Bezradność, koty i łzy-ŁÓDŹ-POMOCY!!Wykładzina Rulez:)

Hanulka pisze:przepraszam, bo nie zauważyłam, są gdzieś wymiary okien na firanki?

Mulesia, pewnie Ty wiesz.. :oops:

Jak dobrze pamiętam firanka miała być nie dłuższa niż 160 cm. Szerokość okna 150 cm.

Kazałam zrobić firankę, która ma po umarszczeniu 160x160, bo przecież karnisz chyba musi być szerszy niż okno ( a jeśli nie jest szerszy, to wystarczy ściągnąć taśmę )

Jakie wymiary mają pozostałe okna tego nie wiem.
Obrazek
Obrazek Czesio 6.04.2015 [*]

Mulesia

Od: Czw cze 03, 2010 9:04

Post » Śro wrz 29, 2010 8:48 Re: Bezradność, koty i łzy-ŁÓDŹ-POMOCY!!Wykładzina Rulez:)

Mulesia pisze:
Hanulka pisze:przepraszam, bo nie zauważyłam, są gdzieś wymiary okien na firanki?

Mulesia, pewnie Ty wiesz.. :oops:

Jak dobrze pamiętam firanka miała być nie dłuższa niż 160 cm. Szerokość okna 150 cm.

Kazałam zrobić firankę, która ma po umarszczeniu 160x160, bo przecież karnisz chyba musi być szerszy niż okno ( a jeśli nie jest szerszy, to wystarczy ściągnąć taśmę )

Jakie wymiary mają pozostałe okna tego nie wiem.

dzięki.. poszukam czegoś na wymianę :D

a dziś znalazłam takie coś.. choć pewnie już nie jest potrzebne? http://gratyzchaty.pl/viewtopic.php?t=364324&f=59
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Od: Pon lip 06, 2009 14:17

Post » Śro wrz 29, 2010 11:20 Re: Bezradność, koty i łzy-ŁÓDŹ-POMOCY!!Wykładzina Rulez:)

Dobra wiadomośc, mam kuchenkę gazową dla Pań, gorenje, z piekarniczkiem, klasa

dwa pytania pilne;

1. POTRZEBNY transport NA PONIEDZIAŁEK Z UL. BRATYSŁAWSKIEJ, kto pomoże nosic/wozic (na Bratysławskiej jest winda).
2. POTRZEBNY demontaz i montaz na sztywno, czy jest TŻ który zna się na gazie, czy muszę organizowac specjalistę do pomocy?

dite

Post » Śro wrz 29, 2010 11:37 Re: Bezradność, koty i łzy-ŁÓDŹ-POMOCY!!Wykładzina Rulez:)

dite pisze:2. POTRZEBNY demontaz i montaz na sztywno, czy jest TŻ który zna się na gazie, czy muszę organizowac specjalistę do pomocy?

Oj, nie mam pewności czy nie lepiej specjalistę, bo specjalista daje chyba jakiś certyfikat czy coś w stylu. Wiem, że jak bedzie jakiś problem, to mogą się czepiać, dlaczego tego gazownik nie zrobił...
Pycha kroczy przed upadkiem. A za upadkiem kroczy śmieszność... :mrgreen:

WarKotka

Od: Pt lip 31, 2009 20:39

Post » Śro wrz 29, 2010 11:38 Re: Bezradność, koty i łzy-ŁÓDŹ-POMOCY!!Wykładzina Rulez:)

Yes, Yes, Yes :!: :!: Kochana Dite :1luvu:
Transport postaram się załatwić, przy okazji można doładować ten tielewizor od annskr i zawieźć za jednym zamachem
I znów moja prośba o TŻtów z muskułami do noszenia darów i pomyślunkiem do ich instalacji....
Mógłby ktoś :?: plisssss
ObrazekObrazekObrazek

marija

Post » Śro wrz 29, 2010 13:02 Re: Bezradność, koty i łzy-ŁÓDŹ-POMOCY!Jest kuchnia i tiwi:)))

kiche_wilczyca pisze:daje chyba jakiś certyfikat czy coś w stylu
taaaaaa, a świstak siedzi i wystawia certyfikaty ;)

po prostu musi byc ktoś z doświadczeniem & sprzętem; klucz do śrub od rur gazowych jest szczególny, niezbędnie trzeba miec takie "włosy klejące" do zabezpieczania przy śrubach, jeżeli wiecie o co chodzi i przede wszystkim trzeba wiedziec który zawór jak zakręcic, żeby nie za mocno było, dlatego uprzedzam, że montaż jest na sztywno, inaczej niż na miękkim wężu :)

dite

Post » Śro wrz 29, 2010 13:39 Re: Bezradność, koty i łzy-ŁÓDŹ-POMOCY!Jest kuchnia i tiwi:)))

Dite, nie masz racji, kuchenkę gazową musi montować ktoś, kto ma uprawnienia, albo też można montować ją samemu, natomiast odbiór robi zawsze ktoś z uprawnieniami. Inaczej mogą być kłopoty - jakie ? Np. przy zdawaniu mieszkania, przy kontroli kominiarskiej, przy kontroli z administracji. W przypadku dwóch niezbyt sprawnych pań, które już są "na celowniku" lepiej wezwać fachowca.

Mrata

Od: Pt cze 06, 2008 17:50

Post » Śro wrz 29, 2010 13:54 Re: Bezradność, koty i łzy-ŁÓDŹ-POMOCY!Jest kuchnia i tiwi:)))

Czyli jest ktoś w administracji kto ma zapisane, że pod tym adresem jest teraz kuchenka xxx a kiedy przyjdą na kontrolę i Panie będą miały kuchenkę gorenje, może byc problem?
Nigdy się z tym nie spotkałam, wymieniałam kuchenki, a znam administracje i jakoś trudno mi w to uwierzyc.

dite

Post » Śro wrz 29, 2010 14:04 Re: Bezradność, koty i łzy-ŁÓDŹ-POMOCY!Jest kuchnia i tiwi:)))

Można kupuć tzw szybkozłącze - elasyczny wąż do kuchenek, koszt, zależnie od dlugości, ok.100-150zł, wtedy zamontuje każdy.

Po montażu należy wykonać próbę szczelności instalacji gazowej i kuchenki, i to musi teoretycznie zrobić fachowiec (protokoł, pieczątka itp), praktycznie - byle kto, kto posiada czujnik gazu i kto umie w razie czego uszczelnić - tyle że po cichu.

Proponowałbym kupić szybkozłączkę - jeśli mamy na to jeszcze środki :roll:, zamontować, na miejscach łączenia trochę piany z mydlin i poobserwować. Jeśli coś będzie nie tak, zacząć się martwić - chodzi o bezpieczeńsdtwo pań i kotów.

Niezależnie - popytam o życzliwego (znaczy taniego) hydraulika z tym czujnikiem, albo o pożyczenie czujnika. Jeśli będzie nieszczelność gdzieś na instalacji w mieszkaniu - walimy z kolejnym telefonem do administracji.
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Śro wrz 29, 2010 14:35 Re: Bezradność, koty i łzy-ŁÓDŹ-POMOCY!Jest kuchnia i tiwi:)))

Po weekendzie powinnam mieć taki czujnik na kilka dni :wink:
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Śro wrz 29, 2010 16:20 Re: Bezradność, koty i łzy-ŁÓDŹ-POMOCY!Jest kuchnia i tiwi:)))

Kawal dobrej roboty! Podziw i szczere uznanie za Wasza prace! :D :D :D
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Terra50

Od: Nie sty 31, 2010 18:18

Post » Śro wrz 29, 2010 19:11 Re: Bezradność, koty i łzy-ŁÓDŹ-POMOCY!Jest kuchnia i tiwi:)))

Dziś odrobaczyłyśmy całe towarzystwo. Strongholdem. Oficjalnie było to kropienie po skórze, aby pozbyć się resztek pcheł i tych strupków po nich :wink: Dzięki dite i włóczce akcja przebiegła bardzo sprawnie i nawet największe dzikuny: Smerf i Bąbel zostały potraktowane specyfikiem.
Poza tym włóczka przyniosła dary: ręczniki, środki czystości, lustro do łazienki. Dziękujemy :1luvu: :1luvu:

Ponawiam prośbę o silnych Mężczyzn, którzy przenieśliby kuchenkę i telewizor!!!!!
ObrazekObrazekObrazek

marija

[poprzednia][następna]