Kot wymiotuje od 3 tygodni! Jest lepiej :)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob wrz 25, 2010 14:11 Re: Kot wymiotuje od 3 dni! Znowu :(

Niuśka, trzymam kciuki :ok: :ok:
Czas wyzdrowieć i nie stresować Dużej i nas wszystkich.

Coś Karolka długo się nie odzywa, pewnie kolejka u weta

Mój Dyzio też nie odgryza małych kawałków trawy, tylko wciąga do środka co uda mu się urwać
lub wyrwać. Puki co, jak zje zbyt dużo albo zbyt łapczywie to zaraz "oddaje".
Prawda jest taka, że w tych doniczkowych uprawach trawa bardzo szybko zaczyna zmieniać kształt liścia (niby młode a jakieś takie cienkie rosną). Chyba zboża jednak najlepsze na trawkę.
Obrazek

Każda przykrość nas dotyka, tylko niektóre szczególnie.

Amika6

Od: Śro sty 24, 2007 18:48

Post » Sob wrz 25, 2010 15:20 Re: Kot wymiotuje od 3 dni! Znowu :(

Jesteśmy. Spędziliśmy u weta 4 godziny...

Najpierw RTG normalne, potem kontrast do pysia (nie wymiotowała kontrastem) i jeszcze 4 zdjęcia :roll: Podejrzewam, że będę dzisiaj świecić w nocy. 8)

Kontrast trafił do żołądka a potem ładnie przesuwał się wzdłuż jelit, zatem wszystko jest drożne. Zalegał trochę dłużej w żołądku, więc znów doktor stwierdził, że to odźwiernik nie chce przepuścić dalej treści.
Potem dostała kroplówkę z tymi samymi dopalaczami co poprzednio + lek rozkurczowy, przeciwwymiotny. Po tym spłynęło wszystko z żołądka dalej. Ściana żołądka jest podrażniona ciągłymi wymiotami. Ciało obce wykluczone. Ewentualna nitka także... podobno jelita przy połknięciu nitki wyglądają inaczej, nitka je ściąga do siebie. Zostajemy przy diagnozie - spazm odźwiernika spowodowany stresem. Mam jej podawac 3 razy dziennie po 2 ml mleczko Ulgastrin (kupiłam Alugastrin - zamiennik) pół godziny przed posiłkiem. Bezopet też skoro okazało sie, że zwymiotowała zwituch kłaków. Dodatkowo Feliway, by ją odstresować. Przyczyną spazmu odźwiernika u Nuśki jest długotrwałe narażenie na stres. Doktor zalecił wyeliminowanie źródła stresu. Jeśli stres zniknie a wymioty nadal będą, to będziemy dalej diagnozować, ewentualnie operować.

Przyczyną stresu jest mój drugi kot, którego dobrze by było wyeliminować z otoczenia. Drugi kot - Gołdon mieszka z nami od roku, jest młodym 1,5 rocznym dużym kotem z ADHD, waży 5kg, ciągle wskakuje na Nuśke (3,8 kg) podgryza ją, napada, gnębi i prześladuje. Nie sposób ich rozdzielić, bo potrafi otwierać wszystkie drzwi, wskakuje na klamki, sam otwiera transporter i oswabadza się z szelek :roll: Nuśka napadana jest przez niego dzień w dzień, przy czym mocno krzyczy, denerwuje się, ucieka... a Gołdon nadal ją gnębi. Nie robi tego złośliwie - chce się poprostu pobawić. Jedyna chwila spokoju to wtedy gdy śpi. Taka sytuacja panuje od roku... Wg doktora, dolegliwości Nuśki są tym gnębieniem spowodowane, w końcu organizm nie ma siły wytrzymać tego psychicznie. Jeżeli Nuśka nie wróci do warunków, które miała przed przybyciem Gołdona... problem wymiotów, spazmu odźwiernika będzie non stop wracał a ja ją będę w kółko leczyć i wydawać na to majątek.
Ja od dawna zauważam ten problem i chciałam oddać Gołdona do nowego domu... problem w tym, że Gołdon to kot mojej mamy a ona go absolutnie nie odda...
Ostatnio edytowano Sob wrz 25, 2010 23:14 przez Karolka, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Karolka

Od: Nie kwi 03, 2005 22:23

Post » Sob wrz 25, 2010 15:53 Re: Kot wymiotuje od 3 dni! Znowu :(

Rany boskie, to wszystko STRES ? Niewiarygodne normalnie.
I co dalej ? Jak się zachowuje ?
Czarne i Bląba

Florentyna1

Od: Czw paź 13, 2005 12:49

Post » Sob wrz 25, 2010 16:08 Re: Kot wymiotuje od 3 dni! Znowu :(

Miejmy nadzieję, że to tylko stres.

Nuśka teraz ok, siedzi sobie, zjadła chrupki. Nic się nie dzieje.

Gołdon zamknięty w łazience. :roll: Na szczęscie łazienka nie jest dla niego karą, bo uwielbia tam siedzieć i sam się domaga, by go wpuścić.
Obrazek

Karolka

Post » Sob wrz 25, 2010 16:34 Re: Kot wymiotuje od 3 dni! Znowu :(

Nie chcę nic mówić, ale wg mnie stres to tak trochę mi się nie wydaje dobrym wyjaśnieniem aż takiego wymiotowania ..... Trzymam kciuki, pisz co się dzieje
Czarne i Bląba

Florentyna1

Post » Sob wrz 25, 2010 17:03 Re: Kot wymiotuje od 3 dni! Znowu :(

Też mi się wydaje słabym argumentem :roll:

No ale spróbuję wyeliminować źródło stresu. Wyprowadzę się z Nuśką na jakiś czas od Gołdona, zakupię feliwaya... jeśli to faktycznie stres to pawie nie powinny wrócić. A jeśli mimo braku stresu pawie znów powrócą, to będziemy leczyć dalej...
Obrazek

Karolka

Post » Sob wrz 25, 2010 22:17 Re: Kot wymiotuje od 3 dni! Znowu :(

Nuśka od powrotu z kliniki zjadła 3 porcje chrupek. Teraz podałam jej to paskudztwo Alugastrin (smak miętowy) :x Na szczęście nie zwymiotowała, śpi teraz. Jest bardzo spokojna i odprężona.

W ogóle odkąd ją wyratowałam pierwszy raz od pawi jest strasznie kochana, ciągle do mnie przychodzi, przytula się, udeptuje i ma ogromną potrzebę być blisko mnie... ona chyba wie, że te wszystkie badania i zabiegi to dla jej dobra. :)
Obrazek

Karolka

Post » Sob wrz 25, 2010 22:26 Re: Kot wymiotuje od 3 dni! Znowu :(

Karolka pisze:Też mi się wydaje słabym argumentem :roll:

A jaka diagnoza by Cię usatysfakcjonowała :?: 8)
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Sob wrz 25, 2010 23:07 Re: Kot wymiotuje od 3 dni! Znowu :(

pixie65 pisze:A jaka diagnoza by Cię usatysfakcjonowała :?: 8)

Mniej "psychologiczna" 8)
Obrazek

Karolka

Post » Sob wrz 25, 2010 23:29 Re: Kot wymiotuje od 3 dni! Znowu :(

Karolka pisze: bo potrafi otwierać wszystkie drzwi, wskakuje na klamki

Jeżeli masz możliwośc rodzielenia kotów drzwiami, wymień w jednych klamki na gałki. Nie znam kota, który dałby radę otworzyć gałkę.

Kocurro

Od: Nie sty 11, 2004 20:31

Post » Nie wrz 26, 2010 11:26 Re: Kot wymiotuje od 3 dni! Znowu :(

Ja mam klamki przekręcone na pionowo.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Nie wrz 26, 2010 11:28 Re: Kot wymiotuje od 3 dni! Znowu :(

Kocurro pisze:Nie znam kota, który dałby radę otworzyć gałkę.

http://www.youtube.com/watch?v=l_yHG0cTK8Q

8)

Cameo

Od: Pt cze 20, 2008 23:44

Post » Nie wrz 26, 2010 11:39 Re: Kot wymiotuje od 3 dni! Znowu :(

Kazia pisze:Ja mam klamki przekręcone na pionowo.

miałam kota, który to otwierał
nie otwierał klamek przekręconych pionowo w dół, ale one okropnie przycinały palce

Cameo pisze:
Kocurro pisze:Nie znam kota, który dałby radę otworzyć gałkę.

http://www.youtube.com/watch?v=l_yHG0cTK8Q

8)

ja pierniczę 8O
no tak, nie znam, nie znaczy, że nie istnieje :)

Kocurro

Od: Nie sty 11, 2004 20:31

Post » Nie wrz 26, 2010 14:13 Re: Kot wymiotuje od 3 dni! Znowu :(

No dobra, koty są zdolne :twisted: Na szczęście moje (jeszcze !?) nie rozpracowały gałek.

Co z Nuską ??????????????????
Czarne i Bląba

Florentyna1

Post » Nie wrz 26, 2010 18:30 Re: Kot wymiotuje od 3 dni! Znowu :(

Zapewniłam dzisiaj Nuśce całodzienną opiekę TŻta, który doglądał, czy nie ma pawia, dokarmiał co 3 godziny i miał dzwonić w razie awarii odźwiernika :wink:
Dzisiaj spokojnie, pawia nie było... dostaje antybiotyk i rozkurczowy w zastrzyku więc jest ok. Gołdon przesiaduje oddzielony w innym pokoju a pod klamkę podstawiony zagłówek od kanapy :mrgreen: Awaryjnie dostaliśmy od doktora lek przeciwwymiotny, który narazie stoi nieużytkowany.

Paskudztwo Alugastrin nie wywołuje wymiotów, mimo, że miętowe i niedobre :x Jutro idziemy do weta na kontrolę.
Obrazek

Karolka

[poprzednia][następna]