Rosyjska niebieska-białaczka?-ma dom u córki EWY!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt wrz 24, 2010 21:40 Re: ALARM Rosyjska niebieska-białaczka,powrót na ulicę.POMOCY!!!

Z tego co wiem to miała robione testy i właśnie one wykryły białaczkę. A jak jeszcze można to sprawdzić? Bo ja laik jestem.
magdajedral

Post » Pt wrz 24, 2010 21:42 Re: ALARM Rosyjska niebieska-białaczka,powrót na ulicę.POMOCY!!!

magdajedral pisze:Ja dopiero teraz piszę bo wcześniej nie byłam w stanie. Po prostu nie mogę uwierzyć, że ona jest chora. Pokochałam tę koteczkę na odległość bo inaczej nie mogłam, ale stała mi się szalenie bliska. I teraz wyrzucam sobie, że nie zrobiłam dla niej wtedy nic więcej, jak tylko zobaczyłam ją po raz pierwszy pod blokiem. Przepraszam maleńka, że zareagowałam tak późno. Może gdybym była mądrzejsza wtedy to teraz miałabyś cudowny domek i byłabyś zdrowiuteńka i szczęśliwa.
No po prostu nie mogę sobie wybaczyć.
Błagam pomóżmy jej bo mi chyba serce wyskoczy jesli będę miała ją wypuścić pod blokiem.
Może właśnie domek z innym białaczkowcem byłby odbrym rowiązaniem...... tak myślę.

Magda nie zadręczaj się, nie wiemy tak naprawdę od kiedy jest chora, ratujesz tyle kotów, ale nie jesteśmy w stanie uratować wszystkich. Ja też mam ją cały czas przed oczami, choć widziałam ją na żywo 30 minut... może jednak stanie się cud.

Tusinka

Od: Pon cze 04, 2007 15:43

Post » Pt wrz 24, 2010 21:45 Re: ALARM Rosyjska niebieska-białaczka,powrót na ulicę.POMOCY!!!

testy elisa ktoer robi sie standardowo jesli sa ujemne sa stuprocentowym potwierdzeniem ze bialaczki nie ma jesli zas jest plus to oznacza ze trzeba ponowic to raz a po drugie sprawdzic badaniami bardziej czulymi
pisalam o tym kilka postow wyzej ze mialam taki przypadek osobiscie gdzie kpt dostal wyrok i okazalo sie ze zadnej bialaczki nie ma
poza tym oprocztestow sa inne objawy ktore sugerowaly by bialaczke
wiec doradzam ponown ebadania - moge podac gdzi eja diagnozowalam kota u ktorego wyszl aw testach bialaczka - wetka konsultowala si ew niemczech i wysyala badania krwi do niemiec
kot jest zaszczepionu n abialaczke w tej chwili zyje i ma si esuper a juz stali nad nim z igła !

antoninaśnieżka

Od: Pon sty 04, 2010 22:32

Post » Pt wrz 24, 2010 21:46 Re: ALARM Rosyjska niebieska-białaczka,powrót na ulicę.POMOCY!!!

Tusinka pisze:
magdajedral pisze:Ja dopiero teraz piszę bo wcześniej nie byłam w

Magda nie zadręczaj się, nie wiemy tak naprawdę od kiedy jest chora, ratujesz tyle kotów, ale nie jesteśmy w stanie uratować wszystkich. Ja też mam ją cały czas przed oczami, choć widziałam ją na żywo 30 minut... może jednak stanie się cud.

cuda sa prawda ale zdecydowanie lepiej doprecyzowac badania

antoninaśnieżka

Post » Pt wrz 24, 2010 21:48 Re: ALARM Rosyjska niebieska-białaczka,powrót na ulicę.POMOCY!!!

Weterynarz oczywiście zaleciła ponowienie testu za 2-3 tygodnie. Jednak po dokładnych "oględzinach" kotki stwierdziła, że ona ma objawy i wygląda, że ma białaczkę od kociaka. M.in. jest bardzo drobna, ma dziąsła w złym stanie i to jest przyczyna wypadania ząbków.

Ewa z Wawra

Od: Nie lip 04, 2010 21:17

Post » Pt wrz 24, 2010 21:49 Re: ALARM Rosyjska niebieska-białaczka,powrót na ulicę.POMOCY!!!

Z białaczką u kotów tak właśnie jest, na dwoje babka wróżyła. Jak zasugerowałam mojej wetce test, powiedziała, że ona osobiście tym testom nie wierzy, a wiarygodne wyniki można uzyskać tylko w Niemczech. Popieram w całej rozciągłości.
No i :ok: żeby się okazało, że nie ma , a choćby miała to i tak może żyć długo i szczęśliwie. Białaczka to żaden wyrok :ok:

jasdor

Od: Sob wrz 19, 2009 11:51

Post » Pt wrz 24, 2010 21:49 Re: ALARM Rosyjska niebieska-białaczka,powrót na ulicę.POMOCY!!!

magdajedral pisze:Z tego co wiem to miała robione testy i właśnie one wykryły białaczkę. A jak jeszcze można to sprawdzić? Bo ja laik jestem.

testy nie sa miernikiem choroby !!!
nie sa w kazdym razie jej potwierdzeniem jesli wykonalo sie jeden test

podam swoj numer tela 510 218 755
moge podac wszeelkie info o weterynarzu ktory zajmowal si emoja kotka ktora mila w testach na bialaczke plus
dalsze badania tego ni epotwierdzily wiec warto sporobowac zdecydowanie
wlasnie o tym pisalam ze moja wetka wysylala badania moej kotki do niemiec wiec nie ma co w tej chwili twierdzic o bialaczce

mam kotke u siebei ktora takze jest drobna i ma kiepskie dziasl ai zeby a ma dopiero poltora roku
nie ma bialaczki jest kotem po przejsciach schorowanym od kociaka i stad taki stan
poza tym u bialaczkowcow wezly chlonne sa jak baty wyczuwalne
poza tym gdyby w 100 procentach miala bialaczke to po sterylizacji czulaby sie dlugo dlugo kiepsko i jej powrot do zdrowia mialby wiele do zyczenia
Ostatnio edytowano Pt wrz 24, 2010 21:53 przez antoninaśnieżka, łącznie edytowano 1 raz

antoninaśnieżka

Post » Pt wrz 24, 2010 21:52 Re: ALARM Rosyjska niebieska-białaczka,powrót na ulicę.POMOCY!!!

z tym cudem to miałam na myśli domek dla kici.

i jak najbardziej jestem za dalszymi badaniami.

Tusinka

Post » Pt wrz 24, 2010 21:53 Re: ALARM Rosyjska niebieska-białaczka,powrót na ulicę.POMOCY!!!

Domek, tak ! Domek jest w tej chwili najważniejszy :ok:

jasdor

Post » Pt wrz 24, 2010 21:56 Re: ALARM Rosyjska niebieska-białaczka,powrót na ulicę.POMOCY!!!

Ewa z Wawra pisze:Weterynarz oczywiście zaleciła ponowienie testu za 2-3 tygodnie. Jednak po dokładnych "oględzinach" kotki stwierdziła, że ona ma objawy i wygląda, że ma białaczkę od kociaka. M.in. jest bardzo drobna, ma dziąsła w złym stanie i to jest przyczyna wypadania ząbków.

ewa skontaktuj sie jutro ze mna wszystko co powiem i dam ci wszelkie namiary na lekarza a moge polecic go bo niejednemu z moich kotow pomogl - pomogla :) a i z bialaczkowca zrobila zdrowego kota wiec warto sprobowac naprawde
a zeby i dziasla - coz jest wiele przyczyn tego rodzaju schorzen

antoninaśnieżka

Post » Pt wrz 24, 2010 21:57 Re: ALARM Rosyjska niebieska-białaczka,powrót na ulicę.POMOCY!!!

jasdor pisze:Domek, tak ! Domek jest w tej chwili najważniejszy :ok:

jasne ale wazniejsze jest czy kotka ma czy nie ma bialaczki bo wtedy o domek bedzie prosto przy takiaj slicznej koteczce

antoninaśnieżka

Post » Pt wrz 24, 2010 22:06 Re: ALARM Rosyjska niebieska-białaczka,powrót na ulicę.POMOCY!!!

antoninaśnieżka pisze:
jasdor pisze:Domek, tak ! Domek jest w tej chwili najważniejszy :ok:

jasne ale wazniejsze jest czy kotka ma czy nie ma bialaczki bo wtedy o domek bedzie prosto przy takiaj slicznej koteczce

AMEN

jasdor

Post » Pt wrz 24, 2010 22:09 Re: ALARM Rosyjska niebieska-białaczka,powrót na ulicę.POMOCY!!!

Dziewczyny - to jest tak, że jeśli test paskowy (w tym przypadku najwiarygodniejszy jest podobno SNAP) wykazuje dodatnią białaczkę i objawy kliniczne u kota to potwierdzają (np. nie lecząca się infekcja, złe wyniki krwi itp.) - to wet diagnozuje białaczkę

testy paskowe powinno ponowić się po 3 miesiącach - dla potwierdzenia choroby, oraz np. po przeprowadzeniu kuracji virbagenowej (ludzki interferon rzadko niestety działa...)

ale zdecydowanie najbardziej wiarygodne - chyba prawie nieomylne - jest tzw. badanie PCR - to właśnie na to badanie krew wysyłana jest do Niemiec, w Warszawie za pośrednictwem Laboklinu przy Powstańców Śląskich (koszt to w tej chwili chyba ok. 120 zł) - więc na pewno warto by zrobić koteczce PCR...

joluka

Od: Nie gru 30, 2007 16:51

Post » Pt wrz 24, 2010 22:13 Re: ALARM Rosyjska niebieska-białaczka,powrót na ulicę.POMOCY!!!

antoninaśnieżka pisze:testy elisa ktoer robi sie standardowo jesli sa ujemne sa stuprocentowym potwierdzeniem ze bialaczki nie ma

To niestety nie jest prawda. Test elisa wykrywa wirusa we krwi, a kot może mieć białaczkę latentną (wirusa nie ma we krwi, ale jest w szpiku). 100% pewności daje tylko punkcja szpiku i badanie PCR.

Natomiast jeżeli test z krwi wyjdzie dodatni trzeba koniecznie zrobić powtórkę po kilku miesiącach.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Pt wrz 24, 2010 22:14 Re: ALARM Rosyjska niebieska-białaczka,powrót na ulicę.POMOCY!!!

mogę się dorzucić do zrobienia badań (niestety innej pomocy nie mogę zaoferować)

Tusinka

[poprzednia][następna]