Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.6

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Czw wrz 23, 2010 10:01 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.6 zagłosuj w ankiecie

Dzidziu, w grudniu ubiegłego roku z Aga Marczak złapałyśmy 3 koty na sterylki w new Porcie, jeden okazał sie kocurkiem już w klinice u Zaleskich ale dr go wykastrował. Te 3 koty to była matka, jej córka i syn (nie złapany został kocurek rodzeństwo tych dwoje) i nic takiego nie miało miejsca, koty dalej trzymały się razem, a nawet rzekłabym obserwując te koty, że ten niekastrowany był bardziej odrzucony przez to 3 os stadko...

Obserwując różne stada kotów, mam wrażenie że kocury dzielą się na te bardziej dominujące i terytorialne i na kocury które nie są zagrożeniem dla innych tych dominujących, bo jak wyjaśnić że w stadzie jest kilka kocurów i jeden tylko pełni rolę dominującą, przegania inne kocury spoza stada, a kocury ze stada akceptuje... :roll:
W stadzie w którym jest ten "maluch" jest 1 inny kocur, ale nie jest dominantem, czasami przychodzą na papu inne kocury, trzymają się minimalnie na uboczu ale nie są przeganiane jakoś dramatycznie...
Ostatnio edytowano Czw wrz 23, 2010 10:11 przez Marea, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Marea

Od: Pon lut 23, 2009 22:05

Post » Czw wrz 23, 2010 10:10 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.6 zagłosuj w ankiecie

Też słyszałam, że związek SUK z kastracją to mit. Jak jest naprawdę nie wiem, nie wiem czy istnieją jakies wiarygodne badania na ten temat...

Kastracje kocurów wolnożyjących z punktu widzenia ograniczania liczebności populacji jest nieefektywna, tak jak pisze ssb zawsze znajdzie się ten jeden kocur z jajkami który zapłodni kotki z okolicy. Z punktu widzenia ograniczania populacji trzeba stawiać na kastrację kotek.

Kastracja kocurów ma sens o tyle, że nie znaczą one śmierdzącą wydzieliną i same prowadzą bardziej bezpieczny żywot, nie włóczą się tak po okolicy za kotkami i nie walczą między sobą...

Co do przetrzymywania po sterylkach aborcyjnych, to zależy bo Zaleski szyje na pętelki, które potem trzeba ściągać, i to jest ten problem, Łukuć mi powiedział, że to czy kotka jest w ciaży nie przesądza, o tym czy można ją wypuścić, mówi, ze często da się dosć małym cięciem wysterylizować nawet cieżąrną kotkę i zaszyc szwem kosmetycznym (takim, ze nie wystają żadne pętelki) , rozpuszczalnym i wtedy można wypuścić po jednej dobie, ale może się zdarzyć przy zaawansowanej ciąży, że musi zrobić tak duze cięcie, że musi założyć "pętelki". Zobaczymy, w razie co też jestem jednak za podejmowaniem takiego ryzyka wypuszczania kotek po dobie, bo czasem inaczej się nie da, dużo już kotek wypuszczałam po dobie i wiem ze mają się swietnie ale to były bez ciaży albo z dość wczesną, ze miały małe cięcia.
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Od: Pon wrz 15, 2008 16:00

Post » Czw wrz 23, 2010 10:19 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.6 zagłosuj w ankiecie

Moniko, przecież są różne metody szycia i wet chyba powinien mieć umiejetność szycia na różne sposoby :roll: w zależności od okoliczności wybrać szew który będzie najbezpieczniejszy....kotki które miały aborcyjne w zaawansowanych ciążach, "moi" weci zszywali szwem kosmetycznym rozpuszczalnym, jeżeli nacięcie było duże, zakładali kilka szwów, tak by w razie jak jeden puści, kolejne trzymały, nawet te kotki które miały duże nacięcia mają się świetnie...oprucz zastrzyku z antybiotkiem i przeciwbólowego te mocno zaciążone dostawały też coś przeciwkrwotocznego...

Wg mnie kastracja kocurów jest bezcelowa, jeśli mówimy o ograniczeniu populacji, szkoda kasy :roll: lepiej skupić się na kotkach...
Ma cel jeśli mówimy o poprawie bytu kocurów, nie raz i nie dwa widziałam zdjęcia kocurów i ich metamorfozy na maiu, przed kastracja i po, koty pieknieją w oczach gdy nie skupiają się na walkach o teren i kotki...myślę że przestają też być zagrożeniem dla innych kocuróm...
Obrazek

Marea

Post » Czw wrz 23, 2010 11:36 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.6 zagłosuj w ankiecie

Dziwne. Mi Zaleski zawsze kazał trzymać kotki po normalnej sterylce 1 dobę, a po aborcyjnej 2.. Szwów też nigdy nie musieliśmy ściągać mimo, że faktycznie mają tam dziwne sposoby zaszywania ;) Tak czy inaczej żadnej kotce z tego względu nic nie dolega.

Wredne_Słonko

Od: Czw lis 16, 2006 19:06

Post » Czw wrz 23, 2010 12:45 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.6 zagłosuj w ankiecie

Aniu urodziłaś już ????
Napisz ile masz tymczasów i czy coś im dolega musimy co miesiąc takie zestawienia robić i wstawiamy to na strone PKDT.
Jeżeli jakiś tymczasów nie ma na stronie to prosimy o info. nie wiem czy czasami maria_z też nie ma tymczasów ???? i soso ?
Obrazek Obrazek
Moje tymczasy viewtopic.php?f=1&t=120108&p=6675666#p6675666
Madzia ur 16.09.2011 :)

kinga-kinia

Od: Wto sty 27, 2009 19:28

Post » Czw wrz 23, 2010 13:01 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.6 zagłosuj w ankiecie

Mam 2 koteczki (wcześniej podawałam, że jedna z nich to kocurek):
- czarna Luka (znaleziona na stacji Lukoil) - ok. 4 mies.
- bura pręgowana Frotka - ok. 3 mies.

Są już wyleczone (Luka miała zapalenie płuc, Frotka najprawdopodobniej kłopot z jelitami), trzeba je jeszcze odrobaczyć i będą gotowe do adopcji. Frotka ma za sobą ciężkie przeżycia - ma przycięte (przypalone?) wąsy i brakuje jej jednego ząbka. Obie są ufne, przyzwyczajone do ludzi, mruczą.
Kto nie lubi kotów w poprzednim wcieleniu musiał być myszą ;)
Obrazek

maria_z

Od: Pt lis 23, 2007 21:25

Post » Czw wrz 23, 2010 13:41 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.6 zagłosuj w ankiecie

Nam Zaleski mówi, że to zależy od stopnia zaawansowania ciąży, małe ciąże robi bokiem i kotki są do wypuszczenia, ale większe musi ciąć dołem i jak jest duże cięcie to musi szyć takim szwem co trzeba zdejmować :?

A ta pani Maria, karmicielka z Wyspy Spichrzów ma 45 lat, ale jest zakręcona jak słoik, karmi te koty od 3 lat, a nie jest w stanie okreslić, które sa kotki a które kocury, jak miesiąc temu się dorota pytała czy trzeba kotkę złapać na sterylkę to powiedziała, "że będzie taka jedna kotka do sterylki ale później, bo teraz ma młode i karmi" a teraz się okazało, że te młode to są półroczne dzikie byki a kotka ma już wielki brzuch :x
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Post » Czw wrz 23, 2010 13:56 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.6 zagłosuj w ankiecie

Podczas jarmarku dominikańskiego, w tym roku, parkowałam tam auto (naprzeciw wjazdu do parkingu strzeżonego) widziałam dziurę w płocie, miseczki i kilka kotów, w tym bardzo dzikie ok 4 m-ne maluchy :roll: Jak można karmić koty od lat i nie wiedzieć który kocur która kotka, tym bardziej jak one co rok rodzą. "Moja" karmicielka z Hallera ma ten sam problem..boszzz...to ja bywając tam sporadycznie byłam w stanie zauważyć która zaciążona, która ma ruję...a ona nie...tylko biadolic potrafi ile to na jedzenie na koty wydaje i je przekarmia.... :roll: :roll: :roll: (bo jak nie da 3 x dziennie to koty na ulice wybiegają)

Monia, "moje" kotki miały duże cięcia na brzuchu (zaawansowane ciąże) i szew kosmetyczny i nic złego się nie działo z żadną a kilkanaście sztuk wiozłam w tym roku (męczyć kotkę kilkanaście dni w zamknięciu a potem jeszcze sciągać szwy?? mało realne przecie...ten Zaleski wymyśla.. :roll: )
Obrazek

Marea

Post » Czw wrz 23, 2010 14:01 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.6 zagłosuj w ankiecie

maria_z pisze:Mam 2 koteczki (wcześniej podawałam, że jedna z nich to kocurek):
- czarna Luka (znaleziona na stacji Lukoil) - ok. 4 mies.
- bura pręgowana Frotka - ok. 3 mies.

Są już wyleczone (Luka miała zapalenie płuc, Frotka najprawdopodobniej kłopot z jelitami), trzeba je jeszcze odrobaczyć i będą gotowe do adopcji. Frotka ma za sobą ciężkie przeżycia - ma przycięte (przypalone?) wąsy i brakuje jej jednego ząbka. Obie są ufne, przyzwyczajone do ludzi, mruczą.

Marylko dopilnuję by twoje koty były w rozpisce.Mają ogłoszenia na PKDT jeżeli nie to przyślij do mnie zdjęcia i opis.Kocurkowi trzeba zmienić imię na Luki lub Frotek :twisted:
Obrazek Obrazek

kinga-kinia

Post » Czw wrz 23, 2010 14:21 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.6 zagłosuj w ankiecie

kinga-kinia pisze:Aniu urodziłaś już ????
Napisz ile masz tymczasów i czy coś im dolega musimy co miesiąc takie zestawienia robić i wstawiamy to na strone PKDT.
Jeżeli jakiś tymczasów nie ma na stronie to prosimy o info. nie wiem czy czasami maria_z też nie ma tymczasów ???? i soso ?

Tak :) 12.09 ale wyszłyśmy dopiero w tą niedziele.. Więc się ogarniamy i nie mamy na nic czasu ;)
Tymczasów nie mam. I na razie tż narzucił całkowite embargo :roll:

Wredne_Słonko

Od: Czw lis 16, 2006 19:06

Post » Czw wrz 23, 2010 14:27 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.6 zagłosuj w ankiecie

Wredne_Słonko pisze:
kinga-kinia pisze:Aniu urodziłaś już ????

Tak :) 12.09 ale wyszłyśmy dopiero w tą niedziele.. Więc się ogarniamy i nie mamy na nic czasu ;)
Tymczasów nie mam. I na razie tż narzucił całkowite embargo :roll:

To super gratulacja dla ciebie i tatusia :ok: myślę że chyba nie będzie to za duży off jak wkleisz zdjęcie malutkiej ;) Mąż ma racje odpocznij od tymczasów.
Obrazek Obrazek

kinga-kinia

Post » Czw wrz 23, 2010 17:15 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.6 zagłosuj w ankiecie

mpacz78 pisze:Kastracja kocurów ma sens o tyle, że nie znaczą one śmierdzącą wydzieliną i same prowadzą bardziej bezpieczny żywot, nie włóczą się tak po okolicy za kotkami i nie walczą między sobą...

Właśnie - dziś odprowadziłam drugiego za TM :cry: Uraz brzucha - prawdopodobnie jakiś bydlak go zglanował. Taki był miły, łagodny kocurek - i pewnie to go zgubiło. I mogło się zdarzyć na innym terenie, bo nie było go 2 dni i pewnie przywlókł się ranny, żeby umrzeć na swoim :cry: Człowiek dokarmia, troszczy się, a potem przyjdzie taka menda... ech

echtom

Od: Nie wrz 27, 2009 9:09

Post » Czw wrz 23, 2010 21:07 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.6 zagłosuj w ankiecie

Na prośbę Ani z Vivy oraz Kingi-kini oraz dzięki cuudnym zdjęciom soso powstały kocie plany lekcji, kalendarz oraz przypinki do sprzedaży na rzecz PKDT. Wkrótce do nabycia w nieautoryzowanych punktach sprzedaży ;) czyli na Allegro, bazarkach na forum.miau oraz wszędzie, gdzie możliwy jest handel obwoźny ;)
Cel oczywiście szczytny - kociska - więc już można powiadomić znajomych, rodziców, dzieci, braci i siostry, aby szykowali portfele ;)

Obrazek Obrazek Obrazek

yammayca

Od: Pt cze 27, 2008 15:54

Post » Czw wrz 23, 2010 21:26 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.6 zagłosuj w ankiecie

Świetne !!!!
"koty są jak chipsy nie poprzestaniesz na jednym" to sobie sama kupię :lol:

Pamiętam tą koteczę, czarno-białą z żółtą piłeczką, obłędne jest to zdjęcie, białe stópki z czarnymi poduszeczkami :1luvu: , to była kotka z Sopotu z Emilii Plater, łapałyśmy ją i jej rozeństwo z biamilą do kartonika w zeszłym roku. Matka tych kociaków tzw. Sopocianka była u mnie na tymczasie i potem znalazła ds u brata Kociej Duszy. Plan lekcji mi nie potrzebny ale przez sentyment chyba sobie kupię, najwyżej daty łapanek będę zapisywać :mrgreen:

Zaraz zabieram się za akcję promocyjną wśród znajomych, rodziny i kogo się da. :ok:
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Post » Czw wrz 23, 2010 22:06 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.6 zagłosuj w ankiecie

Dziś mija 4 miesiące od czasu jak dostałem koty (od Sabiny). Wpadłem do niej zobaczyć zwierzaki a wyszedłem z dwoma kotami... wziąłem wczoraj od Ojca aparat żeby udokumentować jak się koty mają, niestety nie umiem robić zdjęć ;(

małą nazwałem Katiusza, tak wyglądała na początku czerwca: http://twitpic.com/2flcsl , http://twitpic.com/2flbv7

a tak dzisiaj: http://twitpic.com/2r9t5k , http://twitpic.com/2r9sy8

Nietoperz (przemianowany na Fiodora) jest w umiarkowanym nastroju bo byliśmy u weta na odrobaczaniu, bandyta opluł pół gabinetu.
http://twitpic.com/2r9rv8
http://twitpic.com/2r9tkp

p.s. zdjęcia można powiększyć, trzeba kliknąć w odpowiednie miejsce, albo na koniec dopisać /full na przykład http://twitpic.com/2r9tkp/full

ssb

Od: Czw cze 24, 2010 13:45

[poprzednia][następna]