Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
jessi74 pisze:przechodziłam przez to z moim kochanym tymczasem Dzidkiem [*] próbujcie do czasu kiedy wet nie stwierdzi, ze kota to bardzo boli - czyli dopóki pomaga metacam - a nie morfina
dagmara-olga pisze:leczysz w theriosie? Czy oni nie zrobią histopatologii?
Nie pomogę co do Wrocławia, ale przecież na pewno można gdzieś bliżej pobrać wycinek i przesłać do badań.
jessi74 pisze:tutaj lista i kontakty viewtopic.php?f=22&t=100815&start=0
polecam dra Hildebranda - onkolog i dra Atamaniuka - radiologa przyjeżdżają do niego pacjenci z południowo zachodniej Polski
w umówieniu i konsultacji u dra Atamaniuka mogę pomóc( przyjmuje m.in. na Uniwersytecie Przyrodniczym)
Blue pisze:Podstawowa sprawa - czy było zrobione porządne zdjęcie RTG?
Czaszki ale i zębów (z boku)?
Może tam nadal coś jątrzy?
Wymaz z nosa pozbawiony bakterii zawsze dla mnie brzmi podejrzanie.
Główna obawa to ze został pobrany źle.
Druga - że posiew został zrobionu źle.
Przy infekcjach głęboko w zatokach może toczyć się proces zapalny, bywa jednak tak że obrzęk powoduje iż wypływający płyn nie zawiera prawie bakterii z tego miejsca chorego. Całkiem często się tak zdarza przy głębokich zapaleniach zatok. Posiew z nosa w takim przypadku nic nie mówi o tym co tak naprawdę się w zatokach dzieje.
Owszem, może wypływać wydzielina "buzująca" od bakterii siedzących w zatokach, ale jeśli nie - to tak naprawdę nic nie znaczy. Jedyne wiarygodne badanie to pobranie płynu prosto z zatoki.
Druga sprawa - posiew z nosa nie ma prawa być jałowy.
Fizjologicznie w nosie żyje masa bakterii.
Jałowy posiew z nosa wychodzi zwykle w dwóch wypadkach - źle pobrana próbka oraz - źle zrobione badanie - zbyt krótko lub na złej pożywce hodowana próbka.
Bywa że w takim śluzie z nosa występuje złośliwa bakteria lub grzyb (!) która produkuje substancje uniemożliwiające wzrost innym bakcylom (sporo bakterii i grzybów tak potrafi) ale zbyt krótkie hodowanie nie wykazuje jej obecności - bo żeby zauważyć wzrost potrzeba np. 6 dni trzymania próbki w cieplarce (częste u grzybów). Niektóre zarazki potrzebują specyficznych pożywek.
Użytkownicy przeglądający ten dział: ewar, puszatek i 150 gości