Pol wrócił z adopcji po 3 latach, jest nowy dom!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw wrz 09, 2010 12:38 Pol wrócił z adopcji po 3 latach, jest nowy dom!

Pol - rudo biały kociak trafił do Schroniska w Koninie we wakacje w 2007 roku. Jest wykastrowany. Został znaleziony po wypadku. Obrażenia były bardzo poważne w efekcie których stracił przednią lewą łapkę natomiast tylna była połamana. Pol znalazł dom u osoby, która go znalazła. Niestety po 3 latach poszukuje nowego domku. Trafił do DT

Wklejam info od właściciela Pola i zdjęcia

Kotek ma na imię Geronimo.
    Kotka znalazłam 3,5 roku temu zdychającego, poturbowanego na ulicy, potrąconego najprawdopodobniej przez samochód. Miał wtedy około 3 miesięcy, był dzikim kotkiem. Weterynarz go uratował, ale musiał mu jedną łapkę amputować. Kotek trafił do schroniska. Przejęłam się jego losem i adoptowałam, pomimo tego, że miałam już 3 koty.
    Kotek jest trudny w wychowaniu. Przez te 3,5 roku zaczął się powolutku udomawiać, ale nadal jest bardzo płochliwy, nie daje się złapać, nie jest towarzyski. Tylko czasami przychodzi na kolana. Lubi przychodzić i spać z ludźmi w nogach, w łóżku. Czasami sika tam, gdzie nie powinien. Ma brudną lewą część głowy, bo ze względu na brak łapki nie może się domyć. Z pozostałymi kotkami, z którymi się wychowuje ma dobre relacje, zwłaszcza z kotem starszym od niego o 2 lata - iskają się.
    Kotek jest zaszczepiony, odrobaczony, w czerwcu miał usuwany kamień z zębów, ze względu na pojawienie się problemów z dziąsełkami. Obecnie ma pozbawione sierści części ciała na wskutek ostrego wylizywania. Kąpany był regularnie, co, jak już dało się go złapać nie sprawiało większych problemów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kontakt:
Schronisko dla Bezdomnych Zwierząt w Koninie
ul. Gajowa 7a
tel. /63/ 243 80 38
email: ag@schronisko.konin.pl
Ostatnio edytowano Sob lis 19, 2011 22:27 przez Ag_konin, łącznie edytowano 3 razy
ObrazekObrazek

Ag_konin

Od: Pt gru 04, 2009 12:10

Post » Czw wrz 09, 2010 12:44 Re: Pilnie potrzebna pomoc - kot wraca z adopcji! Pomóżcie!

mam trójłapka - to nie jest problem w domu, ale kot wolnożyjący się nie uchowa w dobre formie....
czemu się tak wylizuje? Coś wiadomo?
Czy powodem oddania jest kłopot z oswojeniem czy problemy z dogadaniem się z innymi kotami?
Te problemy z sikaniem - jak często?
Obrazek

czarno-czarni

Od: Pon lip 21, 2008 12:35

Post » Czw wrz 09, 2010 12:49 Re: Pilnie potrzebna pomoc - kot wraca z adopcji! Pomóżcie!

A dlaczego był kąpany..
I może wiadomo z jakiego powodu się wylizuje - alergia pokarmowa, nerwy ?
Obrazek Obrazek
PRZEPRASZAM ZA BRAK POLSKICH ZNAKOW.

Rakea

Od: Śro lis 14, 2007 23:56

Post » Czw wrz 09, 2010 13:26 Re: Pilnie potrzebna pomoc - kot wraca z adopcji! Pomóżcie!

Niestety pani wysłała tylko ten list i nic więcej nie wiadomo :(
ObrazekObrazek

Ag_konin

Post » Czw wrz 09, 2010 13:35 Re: Pilnie potrzebna pomoc - kot wraca z adopcji! Pomóżcie!

skoro miał kamień czyszczony, i sa szczepienia - to był pod kontrolą weta, może z lecznicy czegoś sie dowiesz? Jeśli pani poda Ci adres. Może książeczka?
Obrazek

czarno-czarni

Post » Czw wrz 09, 2010 13:49 Re: Pilnie potrzebna pomoc - kot wraca z adopcji! Pomóżcie!

Mam kotkę, ktora wyizywała się ze stersu - dokładnie tak samo to wyglądało.
U mnie - mimo towarzystwa kilkunastu kotow - uspokoila się i przestała kaleczyć.
Powodem byla ciągla rujka - od kilku miesięcy. No i kotka była kotem niechcianym - brak akceptacji.
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Pt wrz 10, 2010 11:31 Re: Pilnie potrzebna pomoc - kot wraca z adopcji! Pomóżcie!

jakieś nowe wiesci może....?
Obrazek

czarno-czarni

Post » Pt wrz 10, 2010 12:58 Re: Pilnie potrzebna pomoc - kot wraca z adopcji! Pomóżcie!

Wysłano maila do pani z pytaniami, nie odpowiada
ObrazekObrazek

Ag_konin

Post » Pt wrz 10, 2010 13:00 Re: Pilnie potrzebna pomoc - kot wraca z adopcji! Pomóżcie!

kurczę....to jak kota chce oddać? Kiedy? Gdzie?
Obrazek

czarno-czarni

Post » Pt wrz 10, 2010 13:02 Re: Pilnie potrzebna pomoc - kot wraca z adopcji! Pomóżcie!

Kot będzie u mnie

edit.
Kot jest jednak w Koninie a nie pod Warszawą, pani chce go oddać i wydzwania do różnych schronisk, ale podjęliśmy decyzję, że do schroniska go nie oddamy i wezmę go na DT, będziemy intensywnie szukać domu. Jutro będzie u weta i dowiem się reszty, ale prawdopodobnie to jedyne wyjście
ObrazekObrazek

Ag_konin

Post » Pt wrz 10, 2010 13:07 Re: Pilnie potrzebna pomoc - kot wraca z adopcji! Pomóżcie!

uspokoiłam się, bałam się, że straciłaś kontakt i nie wiadomo co z kotem....
napisz co i jak, jaka pomoc potrzebna...
Obrazek

czarno-czarni

Post » Pt wrz 10, 2010 13:16 Re: Pilnie potrzebna pomoc - kot wraca z adopcji! Pomóżcie!

Dziewczyny jak pojawiły się problemy z dziąsłami zróbcie mu testy jeżeli w dt są inne koty.
Jeżeli chcecie wieczorem, mogę troszkę podreperować to ogłoszenie o poszukiwaniu domu.

Pixia

Od: Wto paź 27, 2009 15:22

Post » Pt wrz 10, 2010 13:19 Re: Pilnie potrzebna pomoc - kot wraca z adopcji! Pomóżcie!

Przepraszam, że się ośmielam: kot się tak może wylizywać z powodu kąpania - może środek myjący (szampon, mydło) nie zostaje całkowicie spłukany, albo pozostawia po sobie zapach, którego kot nie akceptuje. Miałam podobny problem z psem.
Edit: literówka

teesa

Od: Wto cze 23, 2009 22:32

Post » Pt wrz 10, 2010 13:21 Re: Pilnie potrzebna pomoc - kot wraca z adopcji! Pomóżcie!

teesa, masz rację, tak też może być!

Do tego nie wiadomo dlaczego i czym był kąpany. Może to alergia?
Może problem skórny pogłębiony przez kąpiel, albo mieszanka tego i stres...
mało wiemy, nie wiemy od kiedy to sie dzieje itp.
Ważne, że będzie bezpieczny.
Obrazek

czarno-czarni

Post » Pt wrz 10, 2010 13:31 Re: Pilnie potrzebna pomoc - kot wraca z adopcji! Pomóżcie!

Na pewno zanim trafi do mnie będzie miał testy, szczerze mówiąc nie wpuszczę go bez wiedzy co mu tak naprawdę jest. Będzie miał towarzystwo 8 i 5 letnich kotek...
Z tego co Pola pamiętam, to był bardzo charakterny i kontaktowy kociak, tyle, że to było 3 lata temu, nie wiem jaki jest teraz.
ObrazekObrazek

Ag_konin

[następna]