margaretka2002 pisze:Cena zacna, to fakt. Ja na razie ani jednego sie nie dorobilam, wychodzac z zalozenia, ze kot i tak bedzie drapal to, co jemu odpowiada...Najbardziej wyzywa sie na balkonowym tynku, ale im wiecej mebli tym wieksze ryzyko, ze bedzie sie wyzywal takze na nich, wiec przyjdzie pora, ze bede musiala zakupic i modlic sie, zeby jemu sie tez spodobalo...
Tradycyjne drapaki tez potrafia niezle kosztowac, wiec w sumie co za roznica...
![]()
Mokra kaczka wywalona - mam jeszcze jedna porcje i sprobuje dla sportu, ale mimo, ze byl baaaaardzo glodny nie tknal jej. Moze cos z nia bylo nie tak.
margaretka, zauwazylam, ze owszem koty nie rezygnuja z drapania tego co popadnie, ale zmniejsza sie czestotliwosc drapania tego co nie trzeba - u mnie dot. to kanapy - kupilam kotkom nowy drapak, moze widzialas, jak nie to wklejam:
http://animalia.pl/produkt,10182,52,Tri ... as_(Espejo)_wys._69_cm,_beżowy_.html
jest doskonaly, koty pokochaly go od pierwszego wejrzenia, bardzo lubia drapac slupek, bo moga sie na nim wyciagnac (a jak do tej pory mogly sie tylko wyciagac w czasie drapania kanapy

poza tym ten drapak jest w bardzo rozsadnej cenie, zajmuje malo miejsca, jest w miare stabilny i ma pogrubiony sizalowy słupek, wiec mysle, ze jest trwalszy niz taki ze zwyklych, cienszym slupkiem

co do wywalania mieszanek barf - niestety ja tez mam ten problem - do tego za kazdym razem sie ostro glowie i zastanawiam, czy koty nie jedza, bo moze cos bylo nieswieze, co zrobic z reszta jedzenia, wywalic czy przeglodzic... teraz tak mialam, ze dalam do mieszanki zoladki kurzece i w ogole nie chcialy mi tego jesc - po kilku dniach dopiero Freya sie skusila i teraz podjada, po niej Zorka sie wziela za dziubanie - nie jedza tego z takim apetytem jak wczesniejsze, ale jedzą, a na poczatku jak zobaczylam, ze jest strajk glodowy, to od razu chcialam wszystko wywalac do kosza, bo myslalam, ze mieso nieswieze - na jedno fajnie jest karmic barfem, a na drugie, to ja zawsze mam stracha, ze z miesem cos bedzie nie tak... nie mam dostepu do rzeznika, nie mam jak sprawdzic czy mieso jest takie jak byc powinno....