Tak jak pisałam, remont ścian możemy przygotować na wiosnę, zebrać kasę na materiały oraz siły do pracy, Pani miała dwa razy zapalenie oskrzeli i zapalenie płuc poprzedniej zimy i teraz już nie będziemy otwierać okien, żeby wietrzyć po malowaniu, jest zbyt chłodno. Atrakcje z wykładziną i wymianą zlewu, płytki w kuchni oraz wymiana okna wystarczą w tym sezonie.
Według mnie nie da się umalować bez położenia tynku, źle się wyraziłam, mi nie chodzi o gładź ze szlifowaniem na gładko, tylko o tynkowanie gładzią łatające ściany. Jak tylko zaczniesz skrobać, zobaczysz, że ściany się posypią, z dwóch powodów;
1. nie były malowane i odnawiane od 15 lat
2. są po solidnym zalaniu przez sąsiada i nie zostały profesjonalnie osuszone
Dlatego, gdy zdejmiesz farbę, sypnie suchy, kruszący się tynk spod spodu i nie będzie nierówności do pokrycia farbą, tylko dziury do łatania. Taki tynk się sypie w kuchni pod szafką pod oknem. Malowałam dziś ściany, w środku szafki, olejną farbą, żeby choć ździebko zaizolować zapach muru, przejeżdżasz pędzlem i odpada fragment 5 cm głęboki na 2 cm, reszta obok sypie się jak piasek, trzeba to skuć, zakleić, wyrównać. Ale ja nie jestem specem od budowlanki, Ania może mnie poprawić, jeśli się mylę.
Dziś pierwszy raz weszłam do budynku, na klatkę schodową, doszłam do drzwi niuchając i NIC, przeliteruję dla potomności N - I - C , na klatce nie ma zapaszku! W środku jeszcze nie rajska świeżość, ale, ale! A do tego szafki w kuchni Mediolan, karnisze Paryż, lampy Las Vegas, żwirek drewniany Las Cyprysowy. Przyjechał też zlew, czeka na osadzenie. Widać postęp, postęp czuć!
Kociambry jednak sioorają poza kuwety czasem, ale z wykładziny Pani Ania już wyciera z łatwością, więc jak tylko pvc pojawi się w całym mieszkaniu będzie gites. Potrzeba większej ilości kuwet, koty mają do dyspozycji tylko kilka, reszta to metalowe, stare miski, nie dziwię się, że nie chcą wchodzić za potrzebą do tych chybotliwych naczynek.
Obiecałam listę, włala;
dla kociastychkuwety duże, albo takie skrzynki wysokie, które mogą służyć za kuwety, (jak potrzeba, zrobię zdjęcie)
żwirek, każda ilość
karma sucha Renal dla chorego na nerki kociego seniora, który ma również anemię
karma sucha i mokra lepsza niż whiskas
łopatka do żwirku
obcinaczka do pazurów
szczotka do czesania footra
jakieś kocie zabawki, których i tak na razie nie rozpakujemy bo podłoga się nie nadaje
koszyk wiklinowy nie większy niż 55x55 cm, do postawienia na lodówce, do siedzenia dla kociambrów
koty się często zakłaczają, oczywiście bezo pet byłby idealny, ale w ilości hurtowej chyba 20 tubek, proponuję posadzić owies, potrzebna długa, wąska doniczka z podstawką, ziemia w tej doniczce i owies do posiania, czy ktoś ma zacięcie ogrodnicze? doniczka może być jedna albo dwie po nie więcej niż 60 cm każda. Wąskie.
do domuwycieraczka do butów przed drzwi wejściowe
wieszaki na ubrania do szaf
duża deska do krojenia
zegar ścienny do kuchni z dużymi czytelnymi wskazówkami
duże lustro do przedpokoju
rozgałęźnik do gniazdka elektrycznego tzw złodziejka
przedłużacz
kosz na śmieci do łazienki, czyli z klapką
chemiamydło do mycia rąk
płyn do mycia naczyń
Cilit Bang w sprayu do wszystkich powierzchni, dobrze czyści i odtłuszcza, a będziemy jeszcze szorować m.in. drzwi
kuchenne ręczniki papierowe w rolkach
mleczko do czyszczenia
chlor do czyszczenia toalet (np domestos)
szczotka do czyszczenia toalety
proszek do prania uniwersalny
worki na śmieci 35 litrów
ściereczki różne, bawełniane szmatki i zmywaczki do mycia naczyń, takie zwykłe
orazodkurzacz
kuchenka gazowa
te dwa sprzęty u Pań są i działają...na słowo honoru, w każdej chwili mogą podziękować za współpracę, więc jeżeli ktoś, coś, kiedyś, na temat używanych, w dobrym stanie, pamiętajcie proszę
telewizor
radio
stół do pokoju, najlepszy byłby okrągły
wszystkie dary możemy przyjąć za darmo, wspólnymi siłami musimy zorganizować transport na miejsce, nie stać nas na płatny transport, w sytuacji tych Pań każde 10 złotych ważypotrzebny DT dla Szarotki, kicia jest młoda, śliczna, whisksowej szarości, na pewno szybko znajdzie DS