ZOONATURA-sprzedaz zywych kociat w sklepach -zaprotestuj!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sie 26, 2010 13:59 Re: ZOO NATURA - sprzedaz zywych kociat w sklepach zoologicznych

W Zoo Naturze sprzedaja notorycznie pekinczyki i yorki bez rodowodu. Zawsze sa jakies do kupienia za kilkaset zlotych.
Koty sa faktycznie za darmo, ale nie sa to bezdomne koty, tylko znoszone przez wygodnych wlascicieli niekastrowanych kotow. Oddawane sa tez byle komu. Jak dziecko przechodzac przez sklep bedzie chcialo kotka to zabiera stamtad za darmo. Idzie z nim do autobusu itd itd.

Westi

Od: Pon sty 16, 2006 23:30

Post » Czw sie 26, 2010 14:10 Re: ZOO NATURA - sprzedaz zywych kociat w sklepach zoologicznych

Westi pisze:W Zoo Naturze sprzedaja notorycznie pekinczyki i yorki bez rodowodu. Zawsze sa jakies do kupienia za kilkaset zlotych.
Koty sa faktycznie za darmo, ale nie sa to bezdomne koty, tylko znoszone przez wygodnych wlascicieli niekastrowanych kotow. Oddawane sa tez byle komu. Jak dziecko przechodzac przez sklep bedzie chcialo kotka to zabiera stamtad za darmo. Idzie z nim do autobusu itd itd.

A jak zwierzak się znudzi, to się go wywala na ulicę... :evil:

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Czw sie 26, 2010 14:20 Re: ZOO NATURA - sprzedaz zywych kociat w sklepach zoologicznych

oddzwoniło do mnie TVN24!!!! 8O 8O 8O 8O 8O

jestem w szoku - szybkość ich reakcji - powalająca! :piwa: Pani reporterka powiedziała, że jadą tam dzisiaj sprawdzić, czy ten proceder dalej ma miejsce i w razie czego skontaktują się ze mną w tej sprawie. Żałowała, że nie mamy zrobionych zdjęć tych zwierzaków...

może któraś z Was lub Waszych znajomych cyknęła fotki tych maluchów w akwarium??? byłabym wdzięczna za namiar! i może też ktoś zgodziłby się opowiedzieć o tym, co widział - naoczni świadkowie poszukiwani - bo jeśli tylko ja zaświadczę, to może być za mało.... :(

joluka

Od: Nie gru 30, 2007 16:51

Post » Czw sie 26, 2010 14:22 Re: ZOO NATURA - sprzedaz zywych kociat w sklepach zoologicznych

Niech przyjadą do M1 w Krakowie. Wczoraj ten "tajski" jeszcze tam był.
Tak samo, jak tydzień temu. Bez kuwety i budki.
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Czw sie 26, 2010 14:33 Re: ZOO NATURA - sprzedaz zywych kociat w sklepach zoologicznych

Jak się cieszę, że się ktoś tą sprawą zajął!!! Od dłuższego czasu widziałam te kociaki na wystawie i serce mnie bolało. Wiem, że szeregowi pracownicy jak zrobią bunt to wskórają najwyżej własne zwolnienie z pracy - jak im się nie podoba, niech idą gdzie indziej - niestety taka smutna prawda...

Na pieskach to się miało znam, ale widziałam tak "yorkowate" psiaczki.
Bardziej zapamiętałam koty - niedawno były 2 "w typie brytyjczyka" (jak sami napisali na karteczce). Krótkowłose, o kremowym futerku. Za 800pln... Gdybym miała kasę, pewnie bym je kupiła, żeby nie musiały się męczyć :( choć miałam też świadomość, że kupowanie ich to wspieranie idei właściciela sklepu o sprzedaży tych zwierzaków. Przy wystawie pełno dzieci pukających w szybkę :(

Wczoraj z kolei za 650 wystawili "w typie persa". Sliczny, młodziutki kotunio :( Czarno-biały.
To co było w kuwecie sugerowało, że je puszki (niekoniecznie dobre).
Najsmutniejsze było to, jak patrzył na mnie i wydawał prawie bezgłośny miauk (podobnie jak robi nasz kotunio). Coś w stylu "zabierz mnie stąd" :( Nie mogłam się oderwać od tej wystawy.

Teraz ten kocio miał i tak lepiej - tamte "brytyjczyki" były podczas upałów, leżały jakby były zdechłe...

Oby tvn coś wskórał!!!!

PS. Ja mogę coś opowiedzieć co widziałam, ale nie koniecznie do kamery. Jednak jakąś info służę, bo w realu zaopatruję się w pokarm, więc koło zoonatury często przechodzę...
Obrazek
"Nawet najmarniejszy kot jest arcydziełem stworzenia" L. Da Vinci

Jaś&Małgosia

Od: Czw lis 19, 2009 23:30

Post » Czw sie 26, 2010 14:33 Re: ZOO NATURA - sprzedaz zywych kociat w sklepach zoologicznych

Jak się cieszę, że się ktoś tą sprawą zajął!!! Od dłuższego czasu widziałam te kociaki na wystawie i serce mnie bolało. Wiem, że szeregowi pracownicy jak zrobią bunt to wskórają najwyżej własne zwolnienie z pracy - jak im się nie podoba, niech idą gdzie indziej - niestety taka smutna prawda...

Na pieskach to się miało znam, ale widziałam tak "yorkowate" psiaczki.
Bardziej zapamiętałam koty - niedawno były 2 "w typie brytyjczyka" (jak sami napisali na karteczce). Krótkowłose, o kremowym futerku. Za 800pln... Gdybym miała kasę, pewnie bym je kupiła, żeby nie musiały się męczyć :( choć miałam też świadomość, że kupowanie ich to wspieranie idei właściciela sklepu o sprzedaży tych zwierzaków. Przy wystawie pełno dzieci pukających w szybkę :(

Wczoraj z kolei za 650 wystawili "w typie persa". Sliczny, młodziutki kotunio :( Czarno-biały.
To co było w kuwecie sugerowało, że je puszki (niekoniecznie dobre).
Najsmutniejsze było to, jak patrzył na mnie i wydawał prawie bezgłośny miauk (podobnie jak robi nasz kotunio). Coś w stylu "zabierz mnie stąd" :( Nie mogłam się oderwać od tej wystawy.

Teraz ten kocio miał i tak lepiej - tamte "brytyjczyki" były podczas upałów, leżały jakby były zdechłe...

Oby tvn coś wskórał!!!!

PS. Ja mogę coś opowiedzieć co widziałam, ale nie koniecznie do kamery. Jednak jakąś info służę, bo w realu zaopatruję się w pokarm, więc koło zoonatury często przechodzę...
Obrazek

Jaś&Małgosia

Post » Czw sie 26, 2010 14:34 Re: ZOO NATURA - sprzedaz zywych kociat w sklepach zoologicznych

vega013 pisze:
Westi pisze:W Zoo Naturze sprzedaja notorycznie pekinczyki i yorki bez rodowodu. Zawsze sa jakies do kupienia za kilkaset zlotych.

A jak zwierzak się znudzi, to się go wywala na ulicę... :evil:

Dokladnie tak sie dzieje.

Westi

Od: Pon sty 16, 2006 23:30

Post » Czw sie 26, 2010 14:37 Re: ZOO NATURA - sprzedaz zywych kociat w sklepach zoologicznych

dubel :oops:
Obrazek

Jaś&Małgosia

Post » Czw sie 26, 2010 14:40 Re: ZOO NATURA - sprzedaz zywych kociat w sklepach zoologicznych

Jaś&Małgosia - dziękuję!!! w razie czego, jak się zgłoszą, skontaktuję się z Tobą na PW

mam - choć to okrutnie brzmi wobec tych zwierzaków - nadzieję, że i dzisiaj jakieś tam zastaną - to będą przynajmniej mogli nakręcić jakiś materiał i może ludzie zareagują! :ok:

joluka

Post » Czw sie 26, 2010 14:48 Re: ZOO NATURA - sprzedaz zywych kociat w sklepach zoologicznych

joluka pisze:Jaś&Małgosia - dziękuję!!! w razie czego, jak się zgłoszą, skontaktuję się z Tobą na PW

mam - choć to okrutnie brzmi wobec tych zwierzaków - nadzieję, że i dzisiaj jakieś tam zastaną - to będą przynajmniej mogli nakręcić jakiś materiał i może ludzie zareagują! :ok:

Z tą reakcją ludzi to różnie bywa. Z reguły społeczeństwo nie widzi innych różnic pomiędzy hodowlą a pseudohodowlą jak tylko te, że pseudo sprzedaje taniej i nie dodaje rodowodów. Że taniej - to dobrze. A po co rodowód, jeżeli zwierzak ma być w domu i nie będzie wystawiany? Tak więc bardziej się opłaci kupić zwierzaka z pseudohodowli niż od hodowcy. Lepiej też kupić w sklepie, bo do sklepu chorego zwierza nikt nie wpuści. W sumie - zdrowy, tańszy i bez niepotrzebnego rodowodu. Sam zysk, nie?

To jest tok rozumowania przeciętnego zjadacza chleba, który nie ma pojęcia o pseuduchach i nie wie, że rasowy=rodowodowy.

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Czw sie 26, 2010 14:54 Re: ZOO NATURA - sprzedaz zywych kociat w sklepach zoologicznych

nie ukrywam, że bardziej liczę na litość ludzi, którzy zobaczą malutkie, zmaltretowane i przerażone zwierzaki, niż na ich świadomość odnośnie zasad hodowli.... - ale może też naiwna jestem..... :oops:

joluka

Post » Czw sie 26, 2010 15:00 Re: ZOO NATURA - sprzedaz zywych kociat w sklepach zoologicznych

Służę :)

O ile pieski się bawiły - koty leżały smutno koło kuwety. Ten "niby pers" wczorajszy powinien dziś jeszcze być... On był bardziej ożywiony niż te brytyjczyki, ale wołał smutno do ludzi..

Dobrze, że chociaż nie udają że to rasowe koty, ale piszą "w typie rasy". Chociaż myślę, że wiele ludzie nie wie co to znaczy, nawet nie zwracają na to uwagi. Zresztą dzieciom przed witryną jest to zupełnie obojętne... :(
Obrazek

Jaś&Małgosia

Post » Czw sie 26, 2010 16:28 Re: ZOO NATURA - sprzedaz zywych kociat w sklepach zoologicznych

Kontaktowałam się ze znajomym pracującym w TVN24, też poradził mi wysłanie maila na kontakt24. Jeżeli nie będzie odzewu, to mam dać mu znać. Oby się udało.
Mieszkałem z kilkoma mistrzami Zen. Wszyscy byli kotami - Eckhart Tolle
Obrazek Obrazek

Bianka 4

Od: Wto sie 10, 2010 21:35

Post » Czw sie 26, 2010 17:03 Re: ZOO NATURA - sprzedaz zywych kociat w sklepach zoologicznych

wistra pisze:Niech przyjadą do M1 w Krakowie. Wczoraj ten "tajski" jeszcze tam był.
Tak samo, jak tydzień temu. Bez kuwety i budki.

Dzisiaj były dwa bardzo młodziutkie kicie (rudy i buro biały). Na moje oko miały nie więcej niż 8 tygodni. Rudy był strasznie smutny.

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Pt sie 27, 2010 8:29 Re: ZOO NATURA - sprzedaz zywych kociat w sklepach zoologicznych

Bianka 4 pisze:Kontaktowałam się ze znajomym pracującym w TVN24, też poradził mi wysłanie maila na kontakt24. Jeżeli nie będzie odzewu, to mam dać mu znać. Oby się udało.

TVN24 odpowiedział jako jedyny - błyskawicznie zresztą:

joluka pisze:oddzwoniło do mnie TVN24!!!! 8O 8O 8O 8O 8O

jestem w szoku - szybkość ich reakcji - powalająca! :piwa: Pani reporterka powiedziała, że jadą tam dzisiaj sprawdzić, czy ten proceder dalej ma miejsce i w razie czego skontaktują się ze mną w tej sprawie. Żałowała, że nie mamy zrobionych zdjęć tych zwierzaków...

joluka

[poprzednia][następna]