SCHRONISKO SOSNOWIEC-PILNIE DT/DSdla 2 pręgusek już 40dni

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sie 22, 2010 11:39 Re: SCHRONISKO SOSNOWIEC-PILNIE DT/DSdla 2 pręgusek już 40dni

Filomen pisze:Dzisiaj pobiliśmy z Piotrkiem rekord schroniskowy, w aspekcie czasowym. Jak ruszyliśmy z domu o 9:30 to wróciliśmy o 17. Ale po kolei.
Rano – pojechaliśmy po klatki, mamy trzy klatki wystawowe, dwudzielne, dwie kupiło SOS, jedną my.
Potem pojechaliśmy do Silesi spotkać się z Anetą i Janką żeby omówić remont. Ze spraw najważniejszych – na pierwszy rzut jakby się dało robimy trzy regały z boksami i nie robimy dzielonych chyba, ze można zabezpieczyć kłódką wyjęcie przegrody. Wytłumaczę na pw Buborowi o co chodzi. W miejscu gdzie jest mini magazynek - to trzecie pomieszczenie zrobimy dla kotów przywożonych z objawami choroby, taki mini szpitalik.
Rzecz kolejna potrzebny nam klej do płytek, fuga do płytek, farba do paneli metalowych (olejna?) oraz coś co zabezpiecza przez korozją. Potrzebne będą też panele elektryczne do grzania w szpitaliku. Popytajcie proszę.Kolejna prośba – Rybka założyła zeszyt, wiem, że ciężko się uzupełnia jak koty nie mają numerków, szczególnie maluchy, ale starajcie się bardzo proszę.
Przyjechaliśmy potem do schronu.
W schronie przemiły pan Stanisław :?
Ale była tez pani Ola no i przeżyłam szok – na niektórych klatkach, w kwarantannie, są w koszulkach foliowych kart informacyjne kotów. Szok, szok, szok. 8O
Niestety trochę kotów odeszło i tak po kolei.
Na zapleczu koło szczeniaków nie ma żadnych kociaków.
Kociarnia:
są trzy pręguski dorosłe – bidusia z czerwoną obróżką chyba się boi pozostałych – siedziała na dachu. Pani Ola mówiła ze tamte dwie ją gonią albo na odwrót, ale się nie lubią w każdym razie. Tereniu jak siedziała wczoraj na dachu to mogłaś jej nie zobaczyć.
na tzw kwarantannie
4-5 dorosła biała kotka z biało-czarnym kociakiem. Kotka jest bardzo słaba. Nie widać biegunki czy kociego kataru ale kotka leżała momentami z wygiętą szyją, tak koty odchodzą. Kociak Ok, szaleje, zdrowy I skacze po matce.
piątka biało czarnych kociaków w klatce – dziś spokojniejsze, wynieśliśmy klatę na sloneczko na chwilę akurat przyszli państwo po dwa kotki – napalili się na rudaska od czarnej mamki – ale tak przekonywałam, że wzięli dwóch wariatów z tej piątki – przemyłam im oczy I poszli do lepszego świata – czyli ta klata 6-8
Czarna mamka – 9-11 i jej piątka – mają się dobrze przeprowadziliśmy ich do nowej klatki dostała budkę z materiału, więc nie siedzi w kuwecie z maluchami. Strasznie trzepie uszami I w uszach czarna skorupa. Na razie zakropiłam Oridermylem bo nic innego nie miałam spróbuję te uszy jakoś doczyścić. Nic innego nie miałam. Kotka była wściekła na mnie – dzieci się darły a ja jej w uszach grzebałam. Te uszy chyba ja bolą bo jak trzepała głową to miauczała.

Nowy nabytek – 12 - chyba kotka, dorosła, bardzo przestraszona, czarna, domowa, z mini białą krawatką – nie wiem skąd, jakoś nie szło z panem Stanisławem się dogadać. Daliśmy ją do nowej dużej klaty.

No i reszta zdechlaczki :cry:
13 – czarny maluszek w plastikowej klacie – myślałam, ze umiera ale przeniesiony do większej klatki rozruszał się, zjadł chetnie. Ma biegunkę.
14 – burasek czyli pręgusek walczący – chyba się poddaje, zjadł ale słabiutki, biegunka
15- drugi pręgusek chyba towarzysz tego co był niewidzący od KK

Podsumowując dwa poszły do adopcji, jeden dorosły nowy a reszta nie wiem co ? poszły do adopcji albo odeszły, bez numerków nie doliczymy się. :roll:

Reszta czyli jeden zdechlaczek pewnie poszedł do uśpienia, jeden kociak z dużęj kw albo poszedł do uśpienia, albo padł.
Reszta się zgadza.
Obrazek Obrazek Działajmy razem, bo działamy w słusznej sprawie, uczmy się od braci mniejszych-klik

Rybka_39

Od: Sob kwi 18, 2009 16:44

Post » Nie sie 22, 2010 15:04 Re: SCHRONISKO SOSNOWIEC-PILNIE DT/DSdla 2 pręgusek już 40dni

Filomen pisze:a ile kosztuje? przydałaby sie bardzo

W tej chwili moje 10 zł plus 15 zl wysyłka..ale kurcze ktoś ostro chce mnie przebić...mam nadzieje, że to nikt od nas, jak tak to proszę mi nie podbijać :roll:
Obrazek

Nowa82

Od: Czw mar 18, 2010 12:41

Post » Nie sie 22, 2010 18:41 Re: SCHRONISKO SOSNOWIEC-PILNIE DT/DSdla 2 pręgusek już 40dni

Wróciłam z Baską ze schroniska.
Zaplecze koło szczeniarni "czyste"

Kociarnia:3 buraski.Kotka W zielonej obróżce rozklada się .Cieknie jej z oczu,nie je ma biegunkę.
Dwie pozostałe oki .Ładnie zjadly.
Kociarnia czysta podłoga umyta przez pracownika.

Kwarantanna .Maluch pręgowany ok,kupa ładna ,je.Biało-bury pod nim też w nienajgorszej kondycji.
Biała matka z synkiem Spidim (bo cholernik szybki jak torpeda :roll: ) ok Ładnie zjadły.
Trójka maluchów też ok.
Czarna kotka(dorosła)miała pełną michę z rana,niechętnie jadła.

W złej kondycji jest czarna matka(nie jee) z piątką maluchów i maluch czarny który siedzi w króliczej klacie.Maluch jest biegunkowy i rzuca się na jedzenie.Dziewczyny nie przekarmiajcie go.Jak bedzie głodny to chwyci się suchego.Suche jedzenie jest lepsze przy takich biegunkach.

Aha proszę zorganizujcie nożyczki!Dziś wymieniałyśmy podkałd matce z piąką i nie miałyśmy czym pociąć koca

mar_tika

Od: Pon sty 08, 2007 19:31

Post » Pon sie 23, 2010 11:23 Re: SCHRONISKO SOSNOWIEC-PILNIE DT/DSdla 2 pręgusek już 40dni

znalazłam hurtownię pan właściciel podaruje 20 worów kleju do glazury, który można użyć jako wylewkę :D
jak będzie miał też jakieś materiały na zbyciu to odłoży dla nas, to znaczy dla schroniska.
Szukam dalej sponsorów :D

Filomen

Od: Sob lut 10, 2007 17:20

Post » Pon sie 23, 2010 12:37 Re: SCHRONISKO SOSNOWIEC-PILNIE DT/DSdla 2 pręgusek już 40dni

Słuchajcie, a przydałaby się Wam może lodówka? 8O
Stoi w pokoju mojego syna, odkąd mam większą.
To taka mała lodówka mieszcząca się pod blat. U góry ma małą zamrażarkę na drzwiczki.
Stan dość dobry, a na pewno jest 100 % sprawna.

sisay

Od: Pon cze 18, 2007 12:18

Post » Pon sie 23, 2010 13:38 Re: SCHRONISKO SOSNOWIEC-PILNIE DT/DSdla 2 pręgusek już 40dni

sisay pisze:Słuchajcie, a przydałaby się Wam może lodówka? 8O
Stoi w pokoju mojego syna, odkąd mam większą.
To taka mała lodówka mieszcząca się pod blat. U góry ma małą zamrażarkę na drzwiczki.
Stan dość dobry, a na pewno jest 100 % sprawna.

pewnie byłoby super - leki i jedzenie mozna by przechowywac, muszę tylko porozmawiać czy schronisko się zgodzi :?

Filomen

Post » Pon sie 23, 2010 13:46 Re: SCHRONISKO SOSNOWIEC-PILNIE DT/DSdla 2 pręgusek już 40dni

No tak, bo to dodatkowy wydatek na prąd :roll:

To dajcie znać. No i z transportem trzeba coś pokombinować, ale ona do dużego bagażnika powinna się zmieścić.

sisay

Od: Pon cze 18, 2007 12:18

Post » Pon sie 23, 2010 21:21 Re: SCHRONISKO SOSNOWIEC-PILNIE DT/DSdla 2 pręgusek już 40dni

dzis dziewczynom nie udało się wejść do schronu, pracownik prawdopodobnie pojechał na interwencję :?:
mam nadzieję, że w tym tygodniu zacznie już się remont dużej kociarni mamy materiały, niech zaczną cos robić bo za chwilę nas zastanie zima z tym remontem. Jak we wszystkich jednostkach państwowych jest takie tempo to nie dziwię się, że mamy takie drogi, slużbę zdrowia i pozostałe urzędy. jakiś koszmar. Na czas remontu trzeba bedzie do malej budy przelozyć wszystkie koty. Pomysł mam taki zeby w klatach zostały maluchy a duze sie wypuści - tylko na dworze trzeba im zrobić budki ???? moze z tych swietnych mebli na ktorych stoją koszyki - obić folią i takerem.
kotów coraz więcej bo ciocie się nimi opiekują i na razie odpukać kostucha nie zagląda :ok:

Filomen

Post » Pon sie 23, 2010 21:37 Re: SCHRONISKO SOSNOWIEC-PILNIE DT/DSdla 2 pręgusek już 40dni

Filomen pisze:dzis dziewczynom nie udało się wejść do schronu, pracownik prawdopodobnie pojechał na interwencję :?:
mam nadzieję, że w tym tygodniu zacznie już się remont dużej kociarni mamy materiały, niech zaczną cos robić bo za chwilę nas zastanie zima z tym remontem. Jak we wszystkich jednostkach państwowych jest takie tempo to nie dziwię się, że mamy takie drogi, slużbę zdrowia i pozostałe urzędy. jakiś koszmar. Na czas remontu trzeba bedzie do malej budy przelozyć wszystkie koty. Pomysł mam taki zeby w klatach zostały maluchy a duze sie wypuści - tylko na dworze trzeba im zrobić budki ???? moze z tych swietnych mebli na ktorych stoją koszyki - obić folią i takerem.
kotów coraz więcej bo ciocie się nimi opiekują i na razie odpukać kostucha nie zagląda :ok:

No niestety na 99% obsługa w liczbie jednego pracownika pojechała na interwencję.Schroniskowego samochodu nie było,ponad pól godziny koczowałyśmy pod schoniskiem dzwoniąc i pukając :roll:

Ewa a nie lepiej poprostu wystawić wiklinowe koszyczki z kocykami?Mniej roboty i koszyków jest od groma w schronisku.Przecież remont nie będzie trwał pół roku :roll: A jak narazie noce są dośc ciepłe

mar_tika

Od: Pon sty 08, 2007 19:31

Post » Wto sie 24, 2010 9:19 Re: SCHRONISKO SOSNOWIEC-PILNIE DT/DSdla 2 pręgusek już 40dni

Spóźniłam się wczoraj, przyszłam na 11, nie byłam u kotów.
Miałam rozmawiać z Olgą na temat karmienia, porozmawiam w piątek, no chyba, że tego też mi nie wolno...
Chciałabym, żeby to ona karmiła koty, jedzeniem które jest na magazynie, ona i tak i tak je karmi, koty dostają papkę na biegunkę, więc nie będzie z tym problemu.
Obrazek Obrazek Działajmy razem, bo działamy w słusznej sprawie, uczmy się od braci mniejszych-klik

Rybka_39

Od: Sob kwi 18, 2009 16:44

Post » Wto sie 24, 2010 10:52 Re: SCHRONISKO SOSNOWIEC-PILNIE DT/DSdla 2 pręgusek już 40dni

mar_tika pisze:
Ewa a nie lepiej poprostu wystawić wiklinowe koszyczki z kocykami?Mniej roboty i koszyków jest od groma w schronisku.Przecież remont nie będzie trwał pół roku :roll: A jak narazie noce są dośc ciepłe

Marta tylko jak bedzie tak duzo dorosłych kotów i klaty w srodku to czesc pewnie bedzie wolała spać na dworze (wersja krakowska - na polu)
jak pada to nie dadza rady, cos wymyslimy - moze macie jakieś stare meble komody ? wyjmiemy półki i zrobimy scianki działowe ze steropianu, juz mam koncepcje 8)
a na gore przyczepie folie nieprzemakalną

Filomen

Post » Wto sie 24, 2010 20:41 Re: SCHRONISKO SOSNOWIEC-PILNIE DT/DSdla 2 pręgusek już 40dni

wróciłam ze schronu, byłam sama i padam na pysk :roll:
Zaplecze koło szczeniarni bez kotów.
Kociarnia duza:3 buraski. Kotka w zielonej obróżce wyglądała ok, zjadła ale w budce, nie chciała wyjść. Wygląda na przestraszoną. Oczy miała w porządku.
Czerwona obróżka ok., najbardziej kontaktowa buraska bez obróżki. Biała matka z synkiem Spidim przeniesiona z kwarantanny. Ten to ma dynamit w dupie. Natomiast kotka nie je i jest chuda i osowiała. Nie jest dobrze :( razem 5 kotow.

Kwarantanna - masakra pełno kotów.
Maluch pręgowany ok, kupa ładna, oczy ok. a taki był zdechlak, nazwałam go Bruce od Bruce Willis bo twardziel, już był na tamtym świecie jedna łapą. 6
Biało-bury był pod nim i nie ma kota? Nie wiem co się stało.
Trójka maluchów coś dziwnego – dwa są natomiast trzeci jakiś miniejszy o co najmniej tydzień. Może jednego wyadoptowali a jednego dołożyli? Na 100 % to było rodzeństwo cała piątka czarnych z białym. 7-9
Czarny kotek z KK duzo lepszy, kupa lepsza i kontaktowy. 10
Czarna kotka(dorosła) drze morde ale je. 11

Doszły – piątka maluszków tak 4 tygodniowe. Wśród nich whiskasowaty, szylkrecia i reszta nie pamiętam. 12-16
Dwie ok., 3 -4 miesięczne białe z czarnym – kichają. 17-18
Jedna młoda pręguska podobno niedawno okociła się 19 i jedna piękna domowa zadbana biało czarna kotka 20, była ze ślepym miotem i miot uśpiono. Kotka ma cyce pełne mleka twarde jak kamienie. Jutro dowieziony Galastop bo to może jej zropieć a boli jak cholera.
Najlepsza wiadomość – czarna mama z 5 jest na tymczasie u Mary S, dzięki

Filomen

Post » Wto sie 24, 2010 20:55 Re: SCHRONISKO SOSNOWIEC-PILNIE DT/DSdla 2 pręgusek już 40dni

A zla wiadomość jest taka, że czarna mama jest w złej kondycji - nie je, jest osowiała i ma biegunkę, Wasza poduszka juz nie nadawała się do leżenia i się odmacza, jeden kotek też się zapaskudził przy okazji. Nakarmiłam małe trochę z butelki - najbardziej chętny ten rudy a zarazem najmniej interesują go gerberki. Wezmę kotkę jutro do weta ale dopiero po pracy :(

Mara S

Od: Śro cze 09, 2010 11:51

Post » Wto sie 24, 2010 21:06 Re: SCHRONISKO SOSNOWIEC-PILNIE DT/DSdla 2 pręgusek już 40dni

Mara S pisze:A zla wiadomość jest taka, że czarna mama jest w złej kondycji - nie je, jest osowiała i ma biegunkę, Wasza poduszka juz nie nadawała się do leżenia i się odmacza, jeden kotek też się zapaskudził przy okazji. Nakarmiłam małe trochę z butelki - najbardziej chętny ten rudy a zarazem najmniej interesują go gerberki. Wezmę kotkę jutro do weta ale dopiero po pracy :(

mam nadzieje ze maluchy sie wezma do jedzenia samodzielnie nie wiem jak te u Majki ale chyba wcinają juz gerberki
, szkoda tej kotki, moze sie pozbiera :(

Filomen

Post » Wto sie 24, 2010 21:08 Re: SCHRONISKO SOSNOWIEC-PILNIE DT/DSdla 2 pręgusek już 40dni

Gerberki ??? pfuj :evil: Teraz animonda dla kociątek ale białasek, z dziewczynka dalej problemy- chila spokoju , wygląda fajnie a za chwilę rzyganie , sr..... i leci z rąk.
jest znacznie mniejsza od braciszka
Obrazek

majencja

Od: Wto lis 04, 2008 23:17

[poprzednia][następna]