Powikłania po sterylizacji

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sie 19, 2010 12:02 Re: Powikłania po sterylizacji

A ma jakąś dużą ranę, czy maleńką?
Kup w aptece żelowe opatrunki (10 zł), wycinaj z nich kwadraciki i przykładaj na ranę, na to bandaż i zmieniaj opatrunki codziennie.
Moja kotka miała ogromna ranę. Głęboką na palec. 2 tygodnie i dziura zarosła - minęły 3 miesiące, a śladu nie ma.
Te opatrunki żelowy, wytwarzają środowisko, które pomaga goić się ranom

Zdomutiny*PL

Od: Wto sie 17, 2010 17:03

Post » Czw sie 19, 2010 12:03 Re: Powikłania po sterylizacji

Ale kotka ma apetyt!
LadyJolie pisze: chodzi jedynie jeść (nie ma z tym problemu, apetyt ma może większy niż przed zabiegiem), pije też, do kuwety też chodzi

Kotka ma upławy z dróg rodnych!
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz
"Boże , chroń mnie od fałszywych przyjaciół -z wrogami sobie poradzę"

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Czw sie 19, 2010 12:04 Re: Powikłania po sterylizacji

A śmierdzi ten płyn?

Zdomutiny*PL

Post » Czw sie 19, 2010 12:08 Re: Powikłania po sterylizacji

Jeżeli płyn śmierdzi, to trzeba iść koniecznie do wetka... Jeżeli jest to zwykła krew, to nie ma obaw, to naturalne po zabiegu.
Jeżeli jednak śmierdzi ropą - może być to zakażenie organizmu

Zdomutiny*PL

Post » Czw sie 19, 2010 12:11 Re: Powikłania po sterylizacji

LadyJolie pisze:po 7-8 dniach robienia płukanki z manganianu potasu - kotka znów ma upławy .. po 2 dniach obserwacji czy aby na pewno dziś byłam z kotką u weta.. dostała antybiotyk w tabletach i osłonkę na brzuszek (lakcid)
jutro idę do gościa, który ją operował i niech robi jej USG (albo radiolog) zobaczymy co powie .. ja przypuszczam, że schrzanił kastrację i zostawił za duży kikut macicy (trzon) - mam nadzieje, że się mylę, bo w tej sytuacji musiałaby LUna przejść 2gą operację (oby nie!) mam nadzieje, że kikut będzie w porządku, potem pewnie badanie moczu ... oby to było w tym przypadku tylko zapalenie pochwy ....
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz

kropkaXL

Post » Czw sie 19, 2010 12:13 Re: Powikłania po sterylizacji

Aaaa... no to zobaczymy co z tego wyniknie... Miejmy nadzieję, że wszystko będzie w porządku

Zdomutiny*PL

Post » Czw sie 19, 2010 13:38 Re: Powikłania po sterylizacji

kotka jest już bez kaftanika (ponad tydzień)- także zachowanie ma normalne (takie jak przed operacją), nie ma podwyższonej temp., nie jest osowiała, dużo je, pije, sika ładnie (nie chodzi częściej do kuwety)

także w zachowaniu nie ma objawów - oprócz widocznym jak żółtawa-zielona wydzielina z pochwy - nie czuje żeby śmierdziała ...

LadyJolie

Od: Wto lis 24, 2009 17:54

Post » Czw sie 19, 2010 13:40 Re: Powikłania po sterylizacji

na wieczór podam jej antybiotyk - bo zapomniałam kupić osłonowego leku, więc jak mąż wróci to zapodam osłonkę a 2 godz. później jak wetka napisała antybiotyk

LadyJolie

Post » Czw sie 19, 2010 14:41 Re: Powikłania po sterylizacji

LadyJolie, skoro jest już lepiej to myslę, że będzie dobrze ;) a co z raną?

Zdomutiny*PL

Post » Czw sie 19, 2010 15:13 Re: Powikłania po sterylizacji

LadyJolie pisze:na wieczór podam jej antybiotyk - bo zapomniałam kupić osłonowego leku, więc jak mąż wróci to zapodam osłonkę a 2 godz. później jak wetka napisała antybiotyk

Wiesz-ja podaję Linex forte-jest bardzo dobry-polecam!!!!
ObrazekObrazekObrazek

kropkaXL

Post » Czw sie 19, 2010 15:31 Re: Powikłania po sterylizacji

Zdomutiny*PL pisze:LadyJolie, skoro jest już lepiej to myslę, że będzie dobrze ;) a co z raną?

chyba pomyłeczka nastąpiła :)

Lunka nie miała ranki.... szwy/rana ładnie się zagoiły po 10 dniach szwy zostały zdjęte - także z tym na szczęście nie było problemów ....

LadyJolie

Post » Czw sie 19, 2010 16:38 Re: Powikłania po sterylizacji

Chodziło mi o rankę po zabiegu ;) Moja koteczka po zabiegu sterylizacji miała ogromną ranę, która nie chciała się w ogóle zagoić

Zdomutiny*PL

Post » Czw sie 19, 2010 17:32 Re: Powikłania po sterylizacji

Zdomutiny*PL pisze:Chodziło mi o rankę po zabiegu ;) Moja koteczka po zabiegu sterylizacji miała ogromną ranę, która nie chciała się w ogóle zagoić

aham :) a nie, z tym nie było żadnych problemów - wszystko ładnie się goiło i się goi w dalszym ciągu (chociaż z jednym sobie poradziła) :)

LadyJolie

Post » Czw sie 19, 2010 19:03 Re: Powikłania po sterylizacji

o 18 podałam Lakcid (osłonowy) a 2 godz. później antybiotyk - o ile z osłonowym nie było problemu jakoś w strzykawce poszło do pyszka - to antybiotyk - to była walka (dobrze, że się w wodzie rozpuszcza) to mogę zapodać w strzykawce i wiem, że nie wypluje - no ale jak pisałam nie było łatwo i próbowała się go pozbyć robiąc balony ...

i weź kotu wytłumacz, że to dla jej dobra i zdrowia ..

po 15 idę do chirurga więc, jak zrobi USG to dam znać co wyszło

LadyJolie

Post » Czw sie 19, 2010 19:44 Re: Powikłania po sterylizacji

Oj znam ten ból!
Ostatnio dwóm kotkom podawałam Stomorgyl-koszmarnie gorzki-to dopiero była jazda!!!
ObrazekObrazekObrazek

kropkaXL

[poprzednia][następna]