PODPISZ PETYCJE W SPRAWIE ZWIERZĄT - STR. 1

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sie 19, 2010 16:54 Re: Petycja do RC str. 8. Prosimy o ew. uwagi

wiec o ktora polowe skrocic? ktore argumenty sa mniej istotne?
[url]=https://www.facebook.com/share/p/nG6iiNMb2xu4Ttjy/2 koty szukają domu[url]

siliana

Od: Śro lis 09, 2005 23:14

Post » Czw sie 19, 2010 17:30 Re: Petycja do RC str. 8. Prosimy o ew. uwagi

Pkt. 3 INNE ARGUMENTY:
Już pojawiły się w internecie propozycje "załatwiania" Waszych kam z dostawą do domu.

literówka: "karm" zamiast "kam"

co jedynie wpłyniecie na rozwój szarej, niekontrolowanej sprzedaży internetowej

usunęłabym "co" - w sumie słówko jest niepotrzebne, będzie zgrabniej brzmiało całe zdane bez "co"

Podnieśliśmy masę argumentów

Zamieniłabym na "Przytoczyliśmy masę argumentów" "Podaliśmy masę argumentów" Jeszcze zgrabniej byłoby napisać "wiele argumentów" zamiast "masę argumentów". To dość często używane w języku mówionym, ale w piśmie brzmi to zbyt kolokwialnie.

I jeszcze ad. spójności w całej petycji: czasem adresatem są "Państwo" (raz pisane z małej litery, raz z dużej, wydaje mi się, że wypadałoby zawsze z dużej) a raz adresatem są "Wy". np. Wasza karma, Wasza decyzja. Myślę, że już lepiej stosować "Państwo" za każdym razem. Ale to w miarę drugorzędna rzecz.

Co do merytorycznej zawartości - suuuuuper :ok: ale też zgodzę się z poprzednią opinią, zeby zamienić pkt 1 z 2.
Obrazek Obrazek
W moim domu koty bawią się strzykawkami. A jednak patologia czai się gdzie indziej...

joshua_ada

Od: Pon gru 03, 2007 8:41

Post » Czw sie 19, 2010 17:39 Re: Petycja do RC str. 8. Prosimy o ew. uwagi

jestem jak najbardziej za usunieciem kolokwializmow. zamienilabym tez to wciskanie sie bez kolejki, ale nic mi nie przychodzilo do glowy :?
[url]=https://www.facebook.com/share/p/nG6iiNMb2xu4Ttjy/2 koty szukają domu[url]

siliana

Post » Czw sie 19, 2010 17:53 Re: Petycja do RC str. 8. Prosimy o ew. uwagi

No proszę, co to znaczy 'świeże spojrzenie'. My wczoraj czytając tekst n-ty raz już nie widziałyśmy tych 'odmianków, literków i końcówków' :lol: .
Siliana, może 'wpraszanie' zamiast 'wciskanie'.

megan72

Od: Śro kwi 18, 2007 12:41

Post » Czw sie 19, 2010 18:03 Re: Petycja do RC str. 8. Prosimy o ew. uwagi

a, to normalne. nie ma to jak swieze spojrzenie :ok:

siliana

Post » Czw sie 19, 2010 18:24 Re: Petycja do RC str. 8. Prosimy o ew. uwagi

Jak petycja będzie gotowa, to podpiszę, choć (tfu, tfu) nie jestem zainteresowana osobiście :wink:

Natomiast od razu idę też głosować portfelem - co miesiąc-półtora kupowałam dla duuuużego (bernardyn?) psa koleżanki 14 kg Renala RC, w necie niecałe 2,5 stówki. Koleżanka już wie, że teraz piesa będzie jadła Purinę, czy Trovet, czy co tam - psy, zwłaszcza te większe są zdecydowanie mniej wybredne niż nasze rozbestwione kotecki :twisted: Myślę, że RC samo sobie w kolano strzeliło.

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Czw sie 19, 2010 18:34 Re: Petycja do RC str. 8. Prosimy o ew. uwagi

zaproponuję zaraz skróconą wersję, wyślę następnym postem, tylko jeszcze kilka minut na redakcję potrzebuję

dite

Od: Pt maja 14, 2010 18:19

Post » Czw sie 19, 2010 18:52 Re: Petycja do RC str. 8. Prosimy o ew. uwagi

to jest moja propozycja wersji skróconej, ale zastrzegam, że jeszcze wymaga dopracowania, jeżeli taki kierunek Wam odpowiada, popracuję nad nią jeszcze

Do: ROYAL CANIN POLSKA sp. z o.o.
ul. Grabska 10
32-005 Niepołomice

PETYCJA

Z przykrością przyjęliśmy informację, że karmy lecznicze firmy Royal Canin z serii Veterinary Diets dla kotów i psów zostały wycofane ze sprzedaży polskich sklepów internetowych.

Chcielibyśmy Państwa prosić o ponowne rozważenie umożliwienia zakupu karm leczniczych w sklepach internetowych, a oto nasze argumenty:

1. CENA KARMY
Sklepy internetowe mają większy obrót i ponoszą niższe koszty, tym samym mogą sobie pozwolić na korzystne rabaty, zwłaszcza dla stałych klientów. Ta forma zakupów sprawia, że nabycie rekomendowanych przez lekarza weterynarii karm jest znacząco tańsze, niż w lecznicach weterynaryjnych. Dla nabywców cena ma zasadnicze znaczenie.
Zakupy internetowe cechują się większą świadomością podejmowanych decyzji i dokonywanych wyborów, każdy, kto kupuje karmy lecznicze przez internet robi to z zalecenia lekarza weterynarii.

2. DOSTĘPNOŚĆ KARMY
Lecznice weterynaryjne to obiekty ukierunkowane na udzielanie pomocy medycznej, a nie działalność sklepową, często nie mają miejsca na magazynowanie pełnego asortymentu karm, odpowiednie prezentowanie ich szczegółowych opisów i obsługę sprzedażową.

Ponadto zakup karmy w gabinecie weterynaryjnym, niesie ze sobą dodatkowe ryzyko kontaktu z chorobą zakaźną, która wraz z opakowaniem może trafić do domu.

Wprowadzone przez Państwa ograniczenie jest dużym utrudnieniem nawet dla mieszkańców dużych miast. Mieszkańcy wsi i miasteczek zostaną całkowicie pozbawieni możliwości zakupu karm weterynaryjnych. Zakup karmy w sklepie internetowym w przypadku znacznego oddalenia miejsca zamieszkania od lecznicy weterynaryjnej pozostaje jedynym sposobem nabycia karm Royal Canin z serii Veterinary Diets

3. INNE ARGUMENTY
Sklepy internetowe oferują dostawę do domu. Zakup dużych opakowań jest ekonomicznie uzasadniony. Nie każdy może dźwigać, bądź jest zmotoryzowany, żeby jednorazowo kupić w lecznicy wszystkie potrzebne karmy w ekonomicznych, dużych opakowaniach. Żadna ze znanych nam lecznic nie oferuje dostawy do domu wielokilogramowych zamówień.

Karmy weterynaryjne Royal Canin w innych państwach Unii Europejskiej (przykładem jest Wielka Brytania) są nadal dostępne w sklepach internetowych. Polityka sprzedaży Royal Canin Polska jest niezgodna z oczekiwaniami nabywców.

Liczymy, że w świetle naszych argumentów i szczerej troski o dobro zwierząt rozważą Państwo ponownie swoją decyzję. Oczekujemy wznowienia dystrybucji karm Royal Canin z serii Veterinary Diets za pośrednictwem sklepów internetowych.

Z poważaniem,

Niżej podpisani opiekunowie zwierząt

dite

Od: Pt maja 14, 2010 18:19

Post » Czw sie 19, 2010 19:19 Re: Petycja do RC str. 8. Prosimy o ew. uwagi

jezeli uwazacie, ze trzeba skrocic - jestem za. przypomne tylko, ze krotka wersje tej petycji (wypunktowane argumenty) wyslalam do rc i odpisali mi, ich stanowisko jest obowiazujace.

siliana

Post » Czw sie 19, 2010 19:24 Re: Petycja do RC str. 8. Prosimy o ew. uwagi

Wg mnie ta dłuższa lepsza (po tych poprawkach kosmetycznych).

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Czw sie 19, 2010 19:35 Re: Petycja do RC str. 8. Prosimy o ew. uwagi

Ja też jestem za dłuższą po poprawkach, lub jeżeli większość za lepszą uzna krótszą, to wtedy, jeśli dołoży się do niej argument o bardzo prawdopodobnym powstaniu szarej strefy (a w konsekwencji braku możliwości kontrolowania jakości), który po skróceniu uciekł zupełnie.

megan72

Od: Śro kwi 18, 2007 12:41

Post » Czw sie 19, 2010 19:42 Re: Petycja do RC str. 8. Prosimy o ew. uwagi

Ja jestem za wersją dłuższą.
Obrazek Obrazek
W moim domu koty bawią się strzykawkami. A jednak patologia czai się gdzie indziej...

joshua_ada

Od: Pon gru 03, 2007 8:41

Post » Czw sie 19, 2010 20:31 Re: Petycja do RC str. 8. Prosimy o ew. uwagi

Ja bym to skróciła do takiej wersji (bo długie teksty mało kto czytuje):

Do: ROYAL CANIN POLSKA sp. z o.o.
ul. Grabska 10
32-005 Niepołomice

PETYCJA

Z przykrością przyjęliśmy informację, że karmy lecznicze firmy Royal Canin Veterinary Diets dla kotów i psów zostały wycofane ze sprzedaży polskich sklepów internetowych.
Chcielibyśmy Państwa prosić o ponowne rozważenie umożliwienia zakupu karm leczniczych w sklepach internetowych, a oto nasze argumenty:

1. DOSTĘPNOŚĆ KARMY
Lecznice weterynaryjne to obiekty nastawione na udzielanie pomocy medycznej, a nie działalność handlową. W Polsce wciąż jeszcze tworzą rzadką sieć, w dodatku wiele z nich (głównie w małych miastach i na wsi) nie ma miejsca, ani warunków, żeby pełen asortyment karm oferować, odpowiednio prezentować i obsługiwać sprzedaż: nie mają magazynów, na co dzień dysponują jedynie podręcznymi ilościami niektórych karm co bardziej popularnych rodzajów.
W wielu wypadkach lecznicze karmy zapisuje odległy o setki kilometrów specjalista, a nie weterynarz w miejscu zamieszkania, czasem sceptycznie nastawiony do leczenia żywieniem.
Kupowanie karmy w gabinetach weterynaryjnych oznacza dla właścicieli konieczność stania w kolejkach, zazwyczaj (z powodu ograniczeń powierzchni magazynowej) dwukrotnie - po raz pierwszy w momencie zamawiania jej i powtórnie, 1-3 dni później, po odbiór. Z tego powodu niejednokrotnie o wyborze rodzaju karmy decyduje jej dostępność w danym momencie w lecznicy, a nie dokładne dostosowanie do potrzeb zwierzęcia.
Wprowadzone przez Państwa ograniczenie jest dużym utrudnieniem nawet dla mieszkańców dużych miastach. Oczywiście w ich przypadku zakup karmy dalej będzie możliwy, choć będzie wymagał znaczącej reorganizacji kalendarza. Co jednak ma zrobić posiadacz chorego kota lub psa w małej wsi, który do najbliższego weterynarza ma np. 20 km? Co więcej, weterynarz ten nie stosuje karm weterynaryjnych, a jego pacjentami są częściej cielące się krowy lub konie, a nie kot z kamicą pęcherza? Dla takiej osoby zakup karmy w sklepie internetowym był jedynym możliwym sposobem dotarcia do karm weterynaryjnych!
2.CENA
Sprzedaż internetowa sprawia, że nabycie rekomendowanych przez lekarza weterynarii karm jest tańsze niż w lecznicach weterynaryjnych, mimo że Państwu jako firmie przynosi taki sam zysk . Dla lekarzy będzie to działalność dodatkowa, wręcz utrudnienie funkcjonowania, będą chcieli dodatkowej rekompensaty. Sklepy internetowe mają większy obrót w skali kraju i mogą sobie pozwolić na pewne rabaty, zwłaszcza dla stałych klientów. Dla wielu ludzi cena karmy ma zasadnicze znaczenie, zwłaszcza w domach, gdzie jest wiele zwierząt.

4. INNE ZAGROŻENIA
Kupno karmy w gabinetach weterynaryjnych dla właścicieli zwierząt niesie ze sobą dodatkowe, zupełnie zbędne ryzyko kontaktu z groźnymi zarazkami, które wraz z opakowaniem czy na własnym ubraniu można przynieść do domu.
W mailu do nas napisali Państwo: „Gwarantujemy skuteczność i bezpieczeństwo diet weterynaryjnych Royal Canin jedynie wtedy, gdy są sprzedawane w stacjonarnych lecznicach weterynaryjnych, przez lekarzy weterynarii, po uprzedniej profesjonalnej diagnozie weterynaryjnej. Nie bierzemy odpowiedzialności za skutki stosowania diet weterynaryjnych zakupionych przez Internet.”.
Czy w takim razie mamy rozumieć, że bierzecie państwo odpowiedzialność za błędnie zaleconą karmę przez lekarza weterynarii? Przykład – zdrowemu, młodemu kocurowi lekarz zalecił RC Renal – „na wszelki wypadek”. Tylko dzięki dodatkowym konsultacjom opiekuna kota zwierzęciu nie stała się krzywda!
4.MOŻLIWOŚĆ DOSTAWY DO DOMU
Sklepy internetowe oferują dostawę do domu, a z organizacyjnego i ekonomicznego punktu widzenia lepiej jest kupować duże opakowania karm. Nie każdy jest w stanie nosić ciężary, i nie każdy jest zmotoryzowany, żeby jednorazowo móc kupić w lecznicy wszystkie potrzebne karmy. Żadna ze znanych nam lecznic nie oferuje dostawy i wnoszenia do mieszkania wielokilogramowych opakowań.
PODSUMOWUJĄC
Likwidując sprzedaż Waszych karm przez Internet , ograniczacie Państwo możliwość życia i dobrobytu licznym zwierzętom, a ich właścicielom przysparzacie trudu. Wiele osób zrezygnuje ze stosowania Waszych diet i zmieni je na karmy lecznicze innych firm, które nadal dostępne są w sklepach internetowych. Część właścicieli zrezygnuje ze stosowania diet weterynaryjnych w ogóle. Sprzedaż Państwa produktów spadnie. Być może niektórzy dalej będą kupować produkty Royal Canin, ale w sklepach internetowych sąsiednich państw, gdzie karmy te są dostępne.

Dobro zwierząt powinno być przedmiotem Waszej najwyższej troski, a niestety z całą pewnością to one będą najbardziej poszkodowane i poniosą największy koszt Waszej decyzji.
Liczymy, że w świetle naszych argumentów i szczerej troski o zwierzaki rozważą Państwo jeszcze raz swoją decyzję i podejmiecie z nami polemikę, która przyczyni się do ponownej dostępności karm leczniczych Royal Canin w sklepach internetowych.

Z poważaniem,

Niżej podpisani opiekunowie zwierząt
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Czw sie 19, 2010 20:49 Re: Petycja do RC str. 8. Prosimy o ew. uwagi

mysle, ze odbiorca petycji na pewno przeczyta. nie skracalabym petycji dla samego skracania. oni zachowuja sie jak monopolisci. jak pominiemy wazne argumenty, to nas zbyja, jak mnie mailem. uwazam, ze megan naniesie sluszne uwagi, ale na pewno nie wszystkie. niech ostatnie slowo nalezy do niej.

siliana

Post » Czw sie 19, 2010 20:57 Re: Petycja do RC str. 8. Prosimy o ew. uwagi

Mam wrażenie, że zawarłam wszystkie argumenty oprócz tego o szarej strefie, który może podsunąć RC całkiem niemile pomysły
Niestety, byłam świadkiem czytania przez VIP-y wielu listów, apeli itp i nie wierzę, że dłuższy tekst (a pewnie nawet i ten skrócony) przeczyta ktoś liczący się. :mrgreen:
Może jakiś szary pracownik działu PR.
Ale wybór wersji tekstu to oczywiście Twoja decyzja, ja tylko proponuję

Edit literówki
Ostatnio edytowano Czw sie 19, 2010 21:36 przez taizu, łącznie edytowano 1 raz
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

[poprzednia][następna]