Nie rozpisuję się o Tygrysku i Freyi, bo nie chcę zawalać wątku, ale na założenie osobnego wątku nie mogę się zebrać

W każdym razie relacje między kociorami są dobre. Co prawda nie kleją się do siebie przesadnie, ale zdarza im się razem pobawić czy posiedzieć. Tygrysek upasł się na naszym wikcie i próbuję ograniczyć mu jedzenie, co jest niestety trudne przy Freyce, która je swoje porcje podskubując po trochu i nie zawsze jestem w stanie upilnować, czy przypadkiem Tygrys jej tam coś nie podjadł. Freyka z kolei jest dość szczupłą kotą, a że ma tez problemy zdrowotne to chcę dbać o jej dobre odżywienie.
Niestety Freyka ma przewlekły katar - najwyraźniej powikłanie po schroniskowych infekcjach. Miewa dni, gdy jest ok, ale są też dni, gdy co jakiś czas pochrząkuje i postękuje, i ewidentnie słychać, że ma tam głęboko nosek zapchany. Jesteśmy już po jednej serii antybiotyku. Freyka dostała go, ponieważ pewnego pięknego dnia pokazał się pod noskiem zielonkawy katar. Wet nie stwierdził innych infekcyjnych objawów, ale potwierdził, że wygląda to na przewlekłe sprawy i zaproponował przeleczenie antybiotykiem. Niestety nie pomogło to w 100% - w nosku dalej co jakiś czas furka

Poza tym jedziemy na F-lizynie w celu osłabienia Herpesa, którego Freyka jest nosicielką. Generalnie Freyka funkcjonuje super i nie wygląda na chorego kota. Jeśli znów będziemy musieli jechać z Kotą do weta to zrobimy jej badania na FIV, FELV i co tam jeszcze będzie potrzebne. Zastanawiam się, czy nie byłoby dobrze zrobić jej rentgena zatok, skoro ten katar tak głęboko siedzi.
Tygrys - odpukać - bez problemów zdrowotnych (prócz tłustości

)
Kociory są pieszczochami, ale nie da się ukryć pewnego pierwiastka dzikości - nie wszystko można koło nich zrobić z rzeczy pielęgnacyjnych. Tygrysa nie da się wziąć na ręce ani na kolana, bo wpada w panikę. Freya na kolana sama włazi, ale tylko gdy siedzę na podłodze. Wydaje mi się jednak, że ciągle robią powolutku postępy w zakresie zacieśniania relacji z ludzkimi współlokatorami

, więc być może doczekamy się jeszcze wspólnych drzemek lub oglądania TV na kanapie

A wogóle są słodkie i pocieszne!!!