Zbieraj znaczki, nie koty. DO ZAMKNIĘCIA!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sie 15, 2010 6:52 Re: Zbieraj znaczki, nie koty. Rozmowy o kolekcjonerstwie II

Pixia pisze:[
Jedyne co mi przychodzi na myśl w tym czy innym przypadku, myślę że szybsze do zrealizowania niż ustawa to ustalenie regulaminu przez zarządce budynku. W takich sytuacjach np. spółdzielnia określa ilość zwierząt w mieszkaniu, mają do tego prawo. Jeżeli prawo nie jest przestrzegane wkracza policja. Niestety u siebie w mieście nie spotkałam się z takim zakazem.

Masz wspaniałe pomysły Pixia!

Wkracza policja, nadmiar kotów jest przekazywany do schroniska, a nie za długo potem do zakładów utylizacji.

ossett

Od: Pon lis 20, 2006 14:08

Post » Nie sie 15, 2010 7:09 Re: Zbieraj znaczki, nie koty. Rozmowy o kolekcjonerstwie II

A te w najgorszym stanie likwiduje humanitarnie na miejscu.
See:
www.fakt.pl/Policjanci-zastrzelili-psa- ... 531,1.html

ossett

Od: Pon lis 20, 2006 14:08

Post » Nie sie 15, 2010 7:30 Re: Zbieraj znaczki, nie koty. Rozmowy o kolekcjonerstwie II

zaznaczę, a nadrobię później ;)

monia3a

Od: Wto paź 16, 2007 13:00

Post » Nie sie 15, 2010 8:59 Re: Zbieraj znaczki, nie koty. Rozmowy o kolekcjonerstwie II

Pixia pisze:Jedyne co mi przychodzi na myśl w tym czy innym przypadku, myślę że szybsze do zrealizowania niż ustawa to ustalenie regulaminu przez zarządce budynku. W takich sytuacjach np. spółdzielnia określa ilość zwierząt w mieszkaniu, mają do tego prawo. Jeżeli prawo nie jest przestrzegane wkracza policja. Niestety u siebie w mieście nie spotkałam się z takim zakazem.

A możesz wyjaśnić, na jakiej podstawie?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Nie sie 15, 2010 9:31 Re: Zbieraj znaczki, nie koty. Rozmowy o kolekcjonerstwie II

pixie65 pisze:
Pixia pisze:Jedyne co mi przychodzi na myśl w tym czy innym przypadku, myślę że szybsze do zrealizowania niż ustawa to ustalenie regulaminu przez zarządce budynku. W takich sytuacjach np. spółdzielnia określa ilość zwierząt w mieszkaniu, mają do tego prawo. Jeżeli prawo nie jest przestrzegane wkracza policja. Niestety u siebie w mieście nie spotkałam się z takim zakazem.

Na wniosek rady mieszkańców można ustalić prawie wszystko co nie jest sprzeczne z prawem i zasadami współżycia społecznego.
Zwłaszcza jest to praktykowane w zamkniętych osiedlach.
Np. zmienić godziny ciszy nocnej, zakazać trzepania dywanów czy gry w piłkę nożną. Lub ustalić, że klatka schodowa jest sprzątana przez mieszkańców wg grafiku.
Jeżeli petycję z wnioskiem do rady podpisze większość właścicieli mieszkań i rada wniosek zatwierdzi to reszta musi się dostosować.

Jeżeli grupa ludzi zbierze się i wynajmie dewelopera to może postawić osiedle tylko np. dla dorosłych, bez dzieci. I tylko takim osobom sprzedawać mieszkania.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Nie sie 15, 2010 10:05 Re: Zbieraj znaczki, nie koty. Rozmowy o kolekcjonerstwie II

Teoretycznie.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Nie sie 15, 2010 14:12 Re: Zbieraj znaczki, nie koty. Rozmowy o kolekcjonerstwie II

MariaD pisze:
pixie65 pisze:

Na wniosek rady mieszkańców można ustalić prawie wszystko co nie jest sprzeczne z prawem i zasadami współżycia społecznego.
Zwłaszcza jest to praktykowane w zamkniętych osiedlach.
Np. zmienić godziny ciszy nocnej, zakazać trzepania dywanów czy gry w piłkę nożną. Lub ustalić, że klatka schodowa jest sprzątana przez mieszkańców wg grafiku.
Jeżeli petycję z wnioskiem do rady podpisze większość właścicieli mieszkań i rada wniosek zatwierdzi to reszta musi się dostosować.

Jeżeli grupa ludzi zbierze się i wynajmie dewelopera to może postawić osiedle tylko np. dla dorosłych, bez dzieci. I tylko takim osobom sprzedawać mieszkania.

Teoretycznie tak ale tylko w przypadku nowo zasiedlanego miejsca, budynku, osiedla, gdzie w chwili zakupy w/w wymogi będą okroślone przy zawieraniu umowy i z zaznaczeniem, że każdy kolejny nabywca jest również zobligowany do przestrzegania tych reguł, wtedy albo kupujesz mieszkanie albo nie. Inaczej ma się to do budynków istniejących np. bloki spółdzielni które już są zamieszkane, nie można wprowadzić zarządzeń tego typu ponieważ poniekąd byłoby to działanie prawa wstecz a to nie dozwolone, narzucanie takich regulaminów w momencie kiedy przy zakupie lokalu nie było tego typu obwarowań to naruszenie wolności gwarantowanej konstytucją, ponieważ albo zmuszałoby ludzi do pozbywania się własnych zwierząt albo do wyprowadzki. Ja pewnie bym wyleciała mają jak np w tej chwili 2 moje psy i kota oraz 2 psie tymczasy i jednego kociego.
Jestem za usypianiem ślepych miotów i sterylkami aborcyjnymi.

janna019

Od: Pt lip 17, 2009 17:05

Post » Nie sie 15, 2010 19:07 Re: Zbieraj znaczki, nie koty. Rozmowy o kolekcjonerstwie II

można mieć tyle zwierząt ile się chce to fakt ale - nie mogą one zakłócać porządku w budynku!!!i być ciężarem dla sąsiadów.
więc jeśli ktoś ma np kilkadziesiąt kotów w kawalerce to z jego domu unosi się pewnie nie zły odór i słychać hałas.....w takiej sytuacji sąsiedzi mają prawo się burzyć i złożyć skargę do zarządcy budynku. (nie mogę znaleść teraz podstawy prawnej ale poszukam)zarządca musi się wtedy do tego ustosunkować. ale to długa droga bo trzeba zebrać podpisy mieszkańców ,a potem to już zależy kto rozpatruje ów petycje. niestety wiele zależy od tego kto to rozpatruje-prawo nie jest jasne i można je "dowolnie" interpretować.
nie mniej jednak jest to jakieś rozwiązanie.....

klakierizek

Od: Pon lip 05, 2010 20:00

Post » Nie sie 15, 2010 19:26 Re: Zbieraj znaczki, nie koty. Rozmowy o kolekcjonerstwie II

a gdzie w takim rozwiązaniu dobro kotów? załóżmy, że spółdzielnia/wspólnota wyrzucają kolekcjonera. Zostaje 80 kotów. Co z nimi? Bądźmy szczerzy jest problem z rozlokowaniem jednego miotu a co zrobić z 80 kotami w różnym stanie i wieku? Teraz każdy może zadeklarować pomoc, ale jak przyjdzie co do czego to koty ucierpią na tym najbardziej. Za to kolektywna miau świadomość będzie szczęśliwa, że pozbawiła kolekcjonera lokum.
Obrazek Zapraszamy na bloga!

iceangel

Od: Pt lut 03, 2006 15:21

Post » Nie sie 15, 2010 19:40 Re: Zbieraj znaczki, nie koty. Rozmowy o kolekcjonerstwie II

wywalić właściciela to będzie bardzo trudne...szybciej dostanie nakaz wydania zwierząt.W takich sytuacja informowane są instytucje takie jak np animals. To one zajmują się w ów czas zwierzętami. Pewnie trafiają do schroniska najczęściej ale....śmiem przypuszczać ,że nawet w schronisku lepiej niż w takim wielkim stadzie ,na tak małym metrażu......może się mylę

klakierizek

Od: Pon lip 05, 2010 20:00

Post » Nie sie 15, 2010 19:48 Re: Zbieraj znaczki, nie koty. Rozmowy o kolekcjonerstwie II

klakierizek pisze:...śmiem przypuszczać ,że nawet w schronisku lepiej niż w takim wielkim stadzie ,na tak małym metrażu......może się mylę

Jeśli masz na myśli li tylko metraż to się mylisz.
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Od: Pon gru 20, 2004 18:21

Post » Nie sie 15, 2010 19:59 Re: Zbieraj znaczki, nie koty. Rozmowy o kolekcjonerstwie II

Ciekawe, że zawsze awantura "na całą Polskę" rozlega się wtedy, kiedy jest już 30, 40... 80 kotów. A co zrobiłby TOZ, gdyby do nich zadzwonić i poprosić o pomoc w rozdaniu 60 kotów dorosłych, które nie mogą trafić do schroniska, bo potrzebują prawdziwych domów? Bardzo jestem ciekawa, jak TOZ pomógłby człowiekowi proszącemu o pomoc.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Nie sie 15, 2010 20:04 Re: Zbieraj znaczki, nie koty. Rozmowy o kolekcjonerstwie II

Oczywiście nie ma przepisów ograniczających liczbę posiadanych zwierząt, ale każdego z nas obowiązują pewne normy zachowań określone np. w prawie cywilnym albo w umowie z zarządcą budynku, w których są zapisy o nieuciążliwym dla innych korzystaniu z lokalu albo o korzystaniu z lokalu z sposób zgodny z przeznaczeniem. Spotkałam się z pismem zarządcy skierowanym do lokatorów o niewłaściwym korzystaniu z lokalu w kontekście prowadzenia w nim hodowli kotów. Więc w zależności od determinacji oponentów istnieją możliwości prawne aby pozbyć się uciążliwego sąsiedztwa. Jeśli obecność kotów powoduje fetor, hałas to jak najbardziej są to powody do wszczęcia postępowania przez zarządcę. I moim zdaniem jak najbardziej uzasadnione.

TOZ szukałby domów przez ogłoszenia albo nawiązując kontakty z fundacjami czy stowarzyszeniami czyli to samo co każdy przeciętny miłośnik zwierząt.
Jestem za usypianiem ślepych miotów i sterylkami aborcyjnymi.

janna019

Od: Pt lip 17, 2009 17:05

Post » Nie sie 15, 2010 20:31 Re: Zbieraj znaczki, nie koty. Rozmowy o kolekcjonerstwie II

To ja się podlacze do mojego problemu opisanego tutaj viewtopic.php?f=1&t=49882&hilit=koty+mojej+s%C4%85siadki

Wszyscy wiedza w czym problem, ale pani np otrzymuje pomoc od gminy na te koty. Ludzie sa zyczliwi, chodzi o to,żeby przekonac ja do kastracji kotów i sterylizacji kotek o czym ona nie chce rozmawiac :?
Sąsiedzi juz mówili,że zadzwonia po SM,żeby jej te koty zabrała.
Aga__

Post » Nie sie 15, 2010 20:51 Re: Zbieraj znaczki, nie koty. Rozmowy o kolekcjonerstwie II

zaznaczę sobie!
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 10 >>

[poprzednia][następna]