mirka_t pisze:Zofia&Sasza jakie albo. Oczywiście, że tylko eutanazja, bo przecież zakocony dt i schronisko to straszny stres dla kota. Po co mu to fundować o ile nie pewności, że znajdzie dom.
Idź rechotać gdzie indziej. Mnie ten temat nie bawi.
Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
mirka_t pisze:Zofia&Sasza jakie albo. Oczywiście, że tylko eutanazja, bo przecież zakocony dt i schronisko to straszny stres dla kota. Po co mu to fundować o ile nie pewności, że znajdzie dom.
Berek pisze:Ale coraz częściej przekonuję się, że argumenty takie dotyczą też kotów ktore BYĆ MOŻE wolałyby żyć tam, gdzie dotąd - zamiast trafić do stada kotów na malej powierzchni.
![]()
Do sytuacji, ktora je totalnie niszczy; a z której wyjścia już mieć nie będą.
[....]
Czasem warto wiele razy pomyśleć czy ratunek to na pewno ratunek.![]()
No i na pewno trzeba zdać sobie sprawę że wszystkich zwierząt nie uratujemy - a jeśli już tę brutalną prawdę sobie uzmysłowimy, to warto usiąść, popatrzeć na swoje kociaki (czy psiaki) i pomyśleć, czy chcemy im to zrobić. Dokoopotować im kolejnego lokatora. Czy wszystko NA PEWNO jest w tym stadzie O.K.
(Abstrahując od przeliczenia budżetu i obliczenia czasu jaki mozemy poświęcić na kolejnego uratowanego zwierzaczka).
Anda pisze: (...) Jeżeli ktoś na każdy argument , że już powinien odpuścić, że wystarczy, bo zaczyna szkodzić, a nie pomagać reaguje krzykiem :" a kto to zrobi, jak nie ja - nikt. Tylko ja robię to dobrze, ja się znam i wiem co dla tych zwierząt najlepsze. A może ja odpocznę, a TY to zrobisz??(ale na moich zasadach)" To oznacza dla mnie, że staje się niebezpieczny dla tych "ratowanych "zwierząt.
Maryla pisze:mozemy teraz zalozyc watek: ktoremu kotu nie pomoglam
dajac szanse innym, of kors
casica pisze:Doczytalam wiele stron.
Zanim znajdę czas na bardziej szczegółowe pisanie, stwierdzę tylko, że tak, wątek jest potrzebny, ten za chwilkę się skończy a jednak mam nadzieję na kolejną część.
Agn pisze:casica pisze:Doczytalam wiele stron.
Zanim znajdę czas na bardziej szczegółowe pisanie, stwierdzę tylko, że tak, wątek jest potrzebny, ten za chwilkę się skończy a jednak mam nadzieję na kolejną część.
A ja się zastanawiam komu i do czego potrzebny jest ten wątek.
Zofia&Sasza pisze:Agn pisze:casica pisze:Doczytalam wiele stron.
A ja się zastanawiam komu i do czego potrzebny jest ten wątek.
Może tym, którzy zetknęli się z problemem zbieractwa lub zetkną się w przyszłości? Może żeby ostrzec przed pomaganiem zbieraczkom?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], puszatek i 154 gości